ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τι ώρα θα έπρεπε να ξεκινά το σχολείο και η δουλειά σύμφωνα με νέα έρευνα

Ολο και περισσότεροι άνθρωποι, και κυρίως μαθητές, κοιμούνται λιγότερο απ' όσο πρέπει. Και ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης προτείνουν μια καινοτόμο λύση.

Τι ώρα θα έπρεπε να ξεκινά το σχολείο και η δουλειά σύμφωνα με νέα έρευνα

Ο μέσος άνθρωπος του δυτικού κόσμου δεν κοιμάται αρκετά και το συγκεκριμένο πρόβλημα αγγίζει κυρίως τους έφηβους και τους νέους σε ηλικία ενηλίκους. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, λοιπόν, επισημαίνουν ότι μια πιθανή λύση για την έλλειψη ύπνου είναι να αλλάξει το ωράριο του σχολείου και της δουλειάς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανάγκες για ξεκούραση των ατόμων μεταξύ 10 και 55 ετών, το σχολείο και η εργασία θα έπρεπε να ξεκινούν από μία έως τρεις ώρες αργότερα απ' ό,τι ξεκινούν σήμερα. Για τους μαθητές 10 ετών, τα μαθήματα θα ήταν προτιμότερο να μην αρχίζουν νωρίτερα από τις 8.30 π.μ., για τους 16χρονους στις 10.00 π.μ. και για τους 18χρονους στις 11.00 π.μ. ή και αργότερα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας πρόσφατης έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Learning, Media and Technology». Οι ερευνητές που τη διεξήγαγαν θεωρούν ότι αν οι μαθητές ξυπνούν υπερβολικά νωρίς, αυτό θέτει σε κίνδυνο την υγεία και μειώνουν τις επιδόσεις τους. Πλέον, για να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη, πραγματοποιούν πείραμα σε 100 τυχαία επιλεγμένα σχολεία της Μεγάλης Βρετανίας προκειμένου να μελετήσουν πώς διαφορετικές ώρες έναρξης των μαθημάτων θα επηρεάσουν την απόδοση των μαθητών και αν τελικά αυτή είναι η κατάλληλη αλλαγή που πρέπει να γίνει στο υπάρχον σύστημα.

«Στην ηλικία των 10, ξυπνάς και πηγαίνεις στο σχολείο σύμφωνα με το δικό μας πρόγραμμα των 9-5», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Paul Kelley, στον Guardian. «Επίσης, αν είσαι περίπου 55, ακολουθείς το ίδιο ωράριο. Αλλά στις ενδιάμεσες ηλικίες, νιώθεις την ανάγκη να ξεκινάς τη μέρα σου έως και τρεις ώρες αργότερα και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό».

Τα αποτελέσματα του πειράματος του Kelley και των συνεργατών του σε σχολεία της χώρας για να εξετάσουν πώς διαφορετικά ωράρια θα επηρεάσουν τις επιδόσεις των μαθητών δεν θα δημοσιευθούν πριν από τον Σεπτέμβρη του 2018. Στο μεταξύ, όμως, οι ίδιοι εκτιμούν ότι αυτά θα επιβεβαιώσουν ό,τι αρκετοί φορείς ήδη υπογραμμίζουν: Ότι τα παιδιά δεν κοιμούνται αρκετά.

«Συμφωνώντας με τις εκτιμήσεις του Kelley, η Αμερική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει ότι οι μαθητές γυμνασίου δεν πρέπει να ξεκινούν τα μαθήματά τους πριν τις 8.30 π.μ., ενώ το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ δημοσίευσε πρόσφατα μια έρευνα η οποία ενθαρρύνει την έναρξη του καθημερινού προγράμματος λίγο αργότερα», αναφέρεται και στο Business Insider. «Η έρευνα δείχνει ότι αυτό μειώνει το αίσθημα της κούρασης και βελτιώνει τη διάθεση κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά ακόμα δεν έχει μελετηθεί επαρκώς στη Μεγάλη Βρετανία».

Read Next

30 Απρ 2024

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στην Αθήνα: Ένας οδηγός της τελευταίας στιγμής

Σε περίπτωση που δεν επιλέξεις Πάσχα στο χωριό (ή στο νησί), οι παρακάτω γραμμές σε ενδιαφέρουν.

30 Απρ 2024

"Fashion Innovation Award" για τα HUAWEI FreeClip στην Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας

Η Huawei στηρίζει την δημιουργικότητα των νέων σχεδιαστών στα New Designers Awards στο 34ο Athens Fashion Week

Περισσότερα από

Life

30 Απρ 2024

Πασχαλινές αγορές και διασκέδαση. O ιδανικός προορισμός για όλες τις νονές - και τους μικρούς μας φίλους

Ένα μέρος που η νονά απολαμβάνει τα ψώνια της και τα βαφτιστήρια ατελείωτο παιχνίδι.

29 Απρ 2024

Δίψα για Πάσχα με τους αγαπημένους; Δίψα για Βίκος Cola 1+1

Η καλύτερη συντροφιά στο γιορτινό τραπέζείναι η Bίκος Cola που έρχεται κι αυτό το Πάσχα με την προσφορά 1 + 1.

28 Απρ 2024

Ημερομηνία γέννησης και αστρολογία: Τι αποκαλύπτει η μέρα που γεννηθήκαμε για την τύχη μας;

Ποια είναι η επίδραση της ημερομηνίας γέννησης στη ζωή και την τύχη μας;

28 Απρ 2024

Πάσχα στην Ελλάδα: Προορισμοί, έθιμα, ξενοδοχεία και εστιατόρια για να σχεδιάσετε τα καλύτερα ταξίδια

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού. Φτιάξαμε τον μόνο οδηγό που θα χρειαστείτε για να σχεδιάσετε τα Πασχαλινά ταξίδια σας στην Ελλάδα.

26 Απρ 2024

Το λαχανικό που δεν τρως και μειώνει την αρτηριακή πίεση

Αυτό το ιδιαίτερο λαχανικό είναι της εποχής, μειώνει τα συμπτώματα την αρτηριακή πίεση και είναι πεντανόστιμο.

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.