Ο πολιτικός επιστήμονας Alexander Hauk πήγε σε ένα ελληνικό σχολείο ντυμένος... αστροναύτης, ενώ η σύζυγός του, Sophia Hauk, φωτογράφος, τον απαθανάτισε με τον φακό της.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία λήφθηκε στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Protestonaut» που υλοποιεί το ζευγάρι, στο οποίο ο Alexander πηγαίνει ντυμένος αστροναύτης σε διαφορετικά μέρη και η Sophia Hauk τον φωτογραφίζει, περνώντας από κοινού κοινωνικοπολιτικά μηνύματα.

Alexander Hauk
Sophia Hauk

Πώς, όμως, τους ήρθε η ιδέα για αυτή την ... τρελή στολή;

«Ο αστροναύτης είναι ο βασικός χαρακτήρας του πρότζεκτ μας και σήμερα κάνουμε γύρισμα σε ελληνικό σχολείο, γιατί θέλουμε να δείξουμε τα αποτελέσματα της λιτότητας στην Ελλάδα», εξηγεί η Sophia. «Σκεφτήκαμε τον συγκεκριμένο χρακτήρα για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί οι αστροναύτες πετούν πάνω από τη Γη, πάνω από όλα τα προβλήματα, έχουν θέα από ψηλά και, άρα, μπορούν να δουν τις δυσκολίες πιο αποστασιοποιημένα και πιο ουδέτερα. Και δεύτερον, γιατί μέσα σε αυτό το κοστούμι μπορεί να βρίσκεται οποιοσδήποτε. Ένας υπάλληλος καταστήματος, ένας ταμίας, ένας φοιτητής, ένας μάνατζερ, ένας δάσκαλος, ένας άνεργος ή ακόμα και ένας άστεγος».

«Δεν είμαστε άνθρωποι που θα διαδηλώσουμε στους δρόμους ή θα στείλουμε επιστολές στις εφημερίδες. Αυτός, λοιπόν, είναι ο δικός μας τρόπος να διαμαρτυρηθούμε απέναντι στην κατάσταση», προσθέτει ο Alexander. Κάνοντας, δηλαδή, κάτι μεταξύ τέχνης και ακτιβισμού.

Στο πλαίσιο του «Protestonaut», το ζευγάρι έχει εκφράσει την αντίθεσή του και σε άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως τις μεγάλες εισοδηματικές διαφορές και σε άλλες χώρες, τις off-shore εταιρείες, την προσφυγική κρίση, τον πόλεμο που στερεί χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Ωστόσο, μεγάλη έμφαση δίνουν και στα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα.

Εκτός από το συγκεκριμένο γύρισμα σε σχολείο, λοιπόν, έχουν πάρει και άλλες πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, έχουν φωτογραφίσει το στρατόπεδο προσφύγων στην Ειδομένη όταν αυτό εκκενώθηκε. Επίσης, έχουν συνομιλήσει και με πολλούς ανθρώπους – πολιτικούς, γιατρούς, δασκάλους, φοιτητές – προκειμένου να φέρουν στο φως τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας.

«Και όπως διαπιστώσαμε από όλα αυτά, τα συγκεκριμένα μέτρα δεν έχουν καθόλου καλή επίδραση στη ζωή των ανθρώπων», συνοψίζει ο Alexander.

Δείτε το βίντεο: 

 

TAGS