Το "Dab" είναι μια λέξη που καταρχήν θα την ακούσεις από την νεολαία (λογικό όλα τα καινούργια από εκεί βγαίνουν πάντα) και μένουν στην καθημερινότητα αλλά και στην ιστορία. 

Είναι μια συγκεκριμένη κίνηση που κάνει αυτός που χορεύει και φέρνει το μπράτσο του στο ύψος της μύτης του και στην συνέχεια το εκτείνει το άλλο χέρι.

Είναι μια συγκεκριμένη κίνηση που κάνει αυτός που χορεύει και φέρνει το μπράτσο του στο ύψος της μύτης του και στην συνέχεια το εκτείνει το άλλο χέρι.
Τενίστρια κάνει dab εις ένδειξη πανηγυρισμού

Είναι αυτό ακριβώς που βλέπετε στην φωτογραφία, το όλο consept ξεκίνησε από τους Migos όπου είναι ένα αυτοπροσδιοριζόμενο χιπ χοπ τρίο από τις ΗΠΑ, και διαδόθηκε αρχικά στην Atlanta, πριν περάσει και στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Στην ουσία είναι ένας χορός που κανείς δεν ξέρει πώς ξεκίνησε αλλά όλοι ξέρουμε πώς κατέληξε.

Η κίνηση έχει γίνει διάσημη αφού αν είσαι άντρας και βλέπεις Euro σίγουρα θα το έχεις δει καθώς ο Πολ Πογκμπά της Γαλλίας, το έχει καθιερώσει σαν πανηγυρισμό. #dab

Και επειδή κάποιοι μπερδεύονται με τον τρόπο γραφείς του το DAB & το DUB πρέπει να ξέρετε πως είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα απλά προφέρονται το ίδιο μόνο ως προς το πώς ακούγονται όταν τα προφέρεις. Στο dub με "u" μάλιστα, δεν υπάρχει "ΥΠΟ"!

Tο όλο consept ξεκίνησε από τους Migos όπου είναι ένα αυτοπροσδιοριζόμενο χιπ χοπ τρίο από τις ΗΠΑ, και διαδόθηκε αρχικά στην Atlanta, πριν περάσει και στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. 

Τι σημαίνει το "ΥΠΟ"; Εντάξει επειδή εγώ και κάπιοι άλλοι ξέρουμε τι είναι αυτό δεν σημαίνει πως το ξέρουν όλοι. Το Ύπο είναι η συντομία του Υποχθόνιου, ο 38χρονος ράπερ που κάποτε ήταν μέλος των Ζωντανών Νεκρών και πλέον έχει κάνει μόδα το περιβόητο DAB στην Ελλάδα. "Κοινώς το Dab το ξεκίνησε από τους Migos αλλά ο Ύπο το έκανε ευρύτερα γνωστό. 

Όλοι κάνουν dab.

Ο Ύπο αντιγράφει δεκάδες Αμερικανούς rappers και αντέγραψε ένα νέο στυλ, το swag (ακριβό ντύσιμο που έχει άμεση σχέση με το hip hop), κάτι πρωτόγνωρο για την ελληνική hip hop σκηνή, κάνοντας επίδειξη flow και ατάκας πάνω σε trap ήχους. Το 2015 ο Ύπο ξανακούγεται στα clubs με ένταση χάρη στα τραγούδια "Pacman" και "Colombiano", κυρίως στο δεύτερο, το οποίο έγινε hit χωρίς καμιά απολύτως προώθηση. Αργότερα στο ίδιο έτος κυκλοφορεί το EP του Δεύτερου Τόμου "Πάσα Ντουμάνια/Παραισθήσεις" με τους ΖΝ, και το επίσημο remix του Colombiano στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι Slogan, N.O.E., Εφτάψυχος και Raf.  To 2016 με την βοηθεια του Skive ερμηνευει το τραγουδι "Maradona".

O Μπιλ Γκέιτς και η ομάδα του κάνουν dab
Ο 50 Cent κάνει dab

Πώς σχετίζονται όλα αυτά με το dub; Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Το "Dab" βγήκε από την Trap και την RnB αλλά θα μείνει εκεί σε σύγκρισή με το "Dub" όπου σύμφωνα με τον Χρήστο Δεμέτη ξεπήδησε από τα σπλάχνα της reggae, έφτασε στις παρυφές του post-punk, γέννησε το trip-hop, την techno, την EDM, την πρωτόλεια techno, την big beat και φυσικά, "έστρωσε το χαλί" για την ανάπτυξη του hip-hop. Το dub, θα μείνει για να θυμίζει πώς φτιάχνεται η μουσική που γεννά ρεύματα και νέες καταστάσεις.

H Μπέτιι Γουάιτ από τα Χρυσά Κορίτσια κάνει dab

Δείτε το πιο πρόσφατο video clip από τον Ύπο και τον Snik όπου έχει λάβει μέρος και η δική μας Νατάστα Καμπισιούλη: 

Πηγή: kostoday.com Κείμενο: Αγγελική Γρηγορίου

TAGS