ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τheranos: Ξεκίνησε η δίκη της μεγαλύτερης απάτης της τελευταίας δεκαετίας

Πώς το «Fake it till you make it» της Silicon Valley κατέρρευσε πανηγυρικά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Τheranos: Ξεκίνησε η δίκη της μεγαλύτερης απάτης της τελευταίας δεκαετίας

Όταν η νεαρή Ελίζαμπεθ Χολμς άφηνε το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ σε ηλικία 19 ετών προκειμένου να ξεκινήσει τη δική της start-up εταιρεία, κανένας δεν θα μπορούσε να προβλέψει ή να φανταστεί, όλα όσα θα επακολουθούσαν. Με την υπόσχεση να φέρει την επανάσταση στον χώρο της μικροβιολογίας και στον τρόπο που γίνονταν οι εξετάσεις αίματος, η εταιρεία της «Theranos» (therapy and diagnosis) - ιδρύθηκε το 2003 - σκόρπισε τον ενθουσιασμό και γέμισε προσδοκίες για ένα λαμπρό μέλλον στον τομέα των διαγνωστικών εξετάσεων.

Με την υπόσχεση να φέρει την επανάσταση στον χώρο της μικροβιολογίας και στον τρόπο που γίνονταν οι εξετάσεις αίματος, η εταιρεία της «Theranos» (therapy and diagnosis) - ιδρύθηκε το 2003 - σκόρπισε τον ενθουσιασμό και γέμισε προσδοκίες για ένα λαμπρό μέλλον στον τομέα των διαγνωστικών εξετάσεων.

Στο εξής οι εξετάσεις αίματος θα γίνονταν με ένα μικρό μόνο δείγμα από ένα ακόμα μικρότερο τσιμπηματάκι στον δείκτη του ενός χεριού. Επαναστατικό και άκρως βολικό αν κανείς αναλογιστεί τον εκνευρισμό που προκαλούν οι εξετάσεις και ιδίως οι ενέσεις σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Μάλιστα το δείγμα αυτό, θα μπορούσε να αναλυθεί και να προσφέρει ασφαλή αποτελέσματα για τουλάχιστον 200 παθήσεις ενώ ο καθένας θα μπορούσε να προμηθευτεί τα απαραίτητα σύνεργα από τα φαρμακεία με τα οποία συνεργαζόταν η εταιρεία. Οι επενδυτές επεδίωκαν σαν τρελοί να συνεργαστούν με την «Theranos» ενώ υπολογίζεται ότι την περίοδο 2013-2014 η αξία της άγγιξε το μυθικό 10 δισεκατομμύρια δολάρια!

Σύμφωνα ωστόσο με τους νόμους της φυσικής, και η δαιμόνια Χολμς δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, ό, τι εντυπωσιακά ανεβαίνει, πέφτει εξίσου- αν όχι πιο εντυπωσιακά-. Όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση της ιδρύτριας της «Theranos». O θηλυκός Στηβ Τζομπς, η οποία είχε υιοθετήσει και το στυλ (σκούρο ζιβάγκο και σακάκι) του ιδρυτή της Apple, άρχισε να προκαλεί σχόλια και αρκετές απορίες σχετικά με το φιλόδοξο εγχείρημά της. Το 2015, ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, John Carreyrou, έχοντας συγκεντρώσει πληροφορίες και μαρτυρίες, ξεκίνησε την έρευνά του προκειμένου να διαπιστώσει την αποτελεσματικότητα της συσκευής της «Theranos» και αν τελικά ήταν όντως ικανή να δώσει αποτελέσματα για πάνω από 200 παθήσεις. Αποδείχθηκε, ότι ελάχιστες εξετάσεις και αναλύσεις γίνονταν με την επαναστατική συσκευή της Χολμς, και οι περισσότερες γίνονταν κρυφά από παραδοσιακά μηχανήματα. Οι αποκαλύψεις οδήγησαν σε σωρεία παραιτήσεων ενώ οι επενδυτές διεκδίκησαν και πήραν πίσω όλα τα χρήματά τους. Μέσα σε λίγες μέρες, η αξία της Χολμς έπεσε στο απόλυτο μηδέν!

Το 2015, ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, John Carreyrou, έχοντας συγκεντρώσει πληροφορίες και μαρτυρίες, ξεκίνησε την έρευνά του προκειμένου να διαπιστώσει την αποτελεσματικότητα της συσκευής της «Theranos» και αν τελικά ήταν όντως ικανή να δώσει αποτελέσματα για πάνω από 200 παθήσεις.

Η 39χρονη σήμερα ιδρύτρια της «Theranos» κατηγορήθηκε για απάτη, ενώ όλα τα έσοδα της εταιρείας χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή των επενδυτών. Μόλις χθες, ξεκίνησε στην Καλιφόρνια η πολύκροτη δίκη, με καθυστέρηση ενός χρόνου, καθώς η Χολμς έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί. Οι κατηγορίες που της αποδίδονται είναι αυτές της απάτης και της συνωμοσίας. Συγκατηγορούμενός της, είναι ο άλλοτε εραστής της και νούμερο 2 της εταιρείας, Ραμές Μπαλουάνι.

Τrivia

Φιλόδοξη από μικρή, είχε στόχο ζωής να πετύχει και να γίνει δισεκατομμυριούχος ώστε να αποδείξει στον πατέρα της την αξία της. Χρησιμοποίησε από νωρίς τις διασυνδέσεις της οικογένειάς της, η μαμά της, Νοέλ, δούλευε σε Επιτροπές του Κογκρέσου, και ο μπαμπάς της, Κρίστιαν Χολμς, δούλευε στην Enron πριν προσληφθεί σε κυβερνητικές υπηρεσίες, προκειμένου να ξεκινήσει δειλά δειλά το μεγαλεπήβολο σχέδιό της. Ίνδαλμά της ήταν άλλωστε ο Στηβ Τζομπς, και για να καταφέρει να τον φτάσει, έπρεπε να κάνει τα αδύνατα δυνατά.

Το όραμά της, όπως τουλάχιστον υποστήριζε, ήταν να κάνει τις υπηρεσίες υγείας εύκολα προσβάσιμες για όλους. Στην περίπτωσή της βέβαια, φάνηκε ότι ο σκοπός… αγίασε τα μέσα. Μάλιστα όπως είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της, η ιδέα γεννήθηκε μέσα από τις δικές της δυσάρεστες εμπειρίες με τις βελόνες και τις εξετάσεις. Κάπως έτσι, σκέφτηκε να κατασκευάσει τη συγκεκριμένη συσκευή, καταφέρνοντας να ξεγελάσει έμπειρους επενδυτές και φυσικά να γίνει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, η νεαρότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος του κόσμου.

Κάπως έτσι, σκέφτηκε να κατασκευάσει τη συγκεκριμένη συσκευή, καταφέρνοντας να ξεγελάσει έμπειρους επενδυτές και φυσικά να γίνει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, η νεαρότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος του κόσμου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες συνεργατών της, απαιτούσε να δουλεύουν όλοι όσο και η ίδια – έβαζε μάλιστα τους βοηθούς της να ελέγχουν πότε έρχονται και πότε φεύγουν – ενώ για λόγους πρεστίζ, μιλούσε με πιο μπάσα φωνή, σε σχέση με την πραγματική της! Τόσο η Χολμς όσο και ο Μπαλουάνι, αντιμετωπίζουν πηγές φυλάκισης ως και 20 έτη.

Kεντρική φωτογραφία: Reuters

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.