ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Θέλω να κάνεις τη γιαγιά να μην πεθάνει & ο μπαμπάς να βρει καμιά δουλίτσα γιατί είναι εργατικός»

«Πριν ένα μήνα έκλεισα τα εννέα. Πέρυσι σου ζήτησα μία Μπάρμπι και το σπίτι της που έχει πισίνα. Το θυμάσαι; Δεν μου τα έφερες Άι Βασίλη, αλλά δεν πειράζει».

«Θέλω να κάνεις τη γιαγιά να μην πεθάνει & ο μπαμπάς να βρει καμιά δουλίτσα γιατί είναι εργατικός»

Αγαπητέ Άι Βασίλη!

Με λένε Αλεξία και πηγαίνω στην Τρίτη Δημοτικού. Πριν ένα μήνα έκλεισα τα εννέα. Πέρυσι σου ζήτησα μία Μπάρμπι και το σπίτι της που έχει πισίνα. Το θυμάσαι; Δεν μου τα έφερες Άι Βασίλη, αλλά δεν πειράζει. Το ξέρω ότι υπάρχεις, γιατί κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα βάζω μία άδεια κάλτσα στο τζάκι και το πρωί βρίσκω μέσα καραμέλες και σοκολάτες. Κι εμείς είχαμε κάποτε ένα τεράστιο σπίτι - βέβαια δίχως πισίνα σαν της Μπάρμπι - αλλά δεν πειράζει. Όμως οι δουλειές του μπαμπά πέσανε έξω και το πήρε η τράπεζα. Το εστιατόριο που διατηρούσε στο Παγκράτι δεν άντεξε στην κρίση της πανδημίας με τα lockdown και συνεχώς με τα έκτακτα μέτρα και φαλήρησε. Ο μπαμπάς λέει «μία ανοιχτά, μία κλειστά δεν κρατιούνται οι επιχειρήσεις».

Το εστιατόριο που διατηρούσε στο Παγκράτι δεν άντεξε στην κρίση της πανδημίας με τα lockdown και συνεχώς με τα έκτακτα μέτρα και φαλήρησε. Ο μπαμπάς λέει «μία ανοιχτά, μία κλειστά δεν κρατιούνται οι επιχειρήσεις».

Οι πελάτες ξαφνικά άφαντοι και οι προμηθευτές απλήρωτοι. Στο εστιατόριο δουλεύανε έντεκα ακόμη εργαζόμενοι. Μάγειρες, σερβιτόροι και μία λαντζιέρισσα. Τώρα είναι κι αυτοί άνεργοι Άι Βασίλη μου. Εδώ και δύο μήνες ζούμε στο σπίτι της γιαγιάς στους Θρακομακεδόνες. Είναι λίγο μικρό για μια τετραμελή οικογένεια και τη γιαγιά μαζί, αλλά ο μπαμπάς λέει ότι “χίλιοι καλοί χωράνε”. Η γιαγιά παίρνει μία συνταξούλα από το ΙΚΑ κι έτσι πληρώνουμε το ρεύμα και το νερό και αγοράζουμε και τρόφιμα. Μακαρόνια, φασολάδα, φακές και ρύζι. Κι όταν έρχεται η Κυριακή τρώμε κεφτεδάκια ζυμωμένα με μπόλικο ψωμί.

Ο αδελφός μου ο Νίκος φοβάται μήπως πεθάνει η γιαγιά γιατί τη βρήκανε με βουλωμένη αρτηρία. Γιατί μετά θα πρέπει αυτός να παρατήσει και το μπάσκετ και τα αγγλικά. Αλλά κι εμείς αν πεθάνει η γιαγιά Άι Βασίλη πώς θα ζήσουμε μετά; Ο μπαμπάς όλο ψάχνει για δουλειά στις αγγελίες, αλλά λέει ότι “δεν κινείται τίποτε”. Φέτος τα Χριστούγεννα Άι Βασίλη μου, δε θα σου ζητήσω να μου βάλεις κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο παιχνίδια. Θέλω αν μπορείς να κάνεις τη γιαγιά να μην πεθάνει. Και ο μπαμπάς να βρει καμιά δουλίτσα, γιατί είναι πολύ εργατικός άνθρωπος. Δεν του ταιριάζει να κοιτάει όλη μέρα τηλεόραση, Άι Βασίλη μου. Αύριο δε θα πάρω τυρόπιτα. Με αυτά τα χρήματα θα αγοράσω γραμματόσημα για να σου στείλω το γράμμα μου.

Θέλω αν μπορείς να κάνεις τη γιαγιά να μην πεθάνει. Και ο μπαμπάς να βρει καμιά δουλίτσα, γιατί είναι πολύ εργατικός άνθρωπος. Δεν του ταιριάζει να κοιτάει όλη μέρα τηλεόραση, Άι Βασίλη μου. Αύριο δε θα πάρω τυρόπιτα. Με αυτά τα χρήματα θα αγοράσω γραμματόσημα για να σου στείλω το γράμμα μου.

που ζεις ξέρω ότι έχει πάντα χιόνι και πολύ κρύο. Το ίδιο κρύο έχουμε κι εμείς στο σπίτι στους Θρακομακεδόνες, όταν σβήνουμε τα καλοριφέρ. Η μαμά λέει συνέχεια: ”Κάντε οικονομία, κάντε οικονομία”. Μόνο εσύ με καταλαβαίνεις Άι Βασίλη μου. Μόνο εσύ.

«Θέλω να κάνεις τη γιαγιά να μην πεθάνει & ο μπαμπάς να βρει καμιά δουλίτσα γιατί είναι εργατικός»

Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη σχολή Oικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί στη διαφήμιση, στην εκπαίδευση και ως υπευθ. πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Άρθρα της κοινωνικού ενδιαφέροντος δημοσιεύονται συχνά στο διαδίκτυο,ενώ αρθρογραφούσε καθημερινά σε πρωινή εφημερίδα Free press μεγάλης κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης. Σήμερα αρθρογραφεί στην καθημερινή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Εμφανίστηκε στα γράμματα με το έργο: «Ο Θεός κατοικεί σε ουρανοξύστη, 31 ποιήματα της πόλης»,Παρατηρητής, 1999, Θεσσαλονίκη (ποίηση) Ακολούθησαν:“Η Αρχιτεκτονική των σιωπηλών ημερών”, Ελληνικά Γράμματα, 2003, Αθήνα (ποίηση) “Ο ήλιος στο πάτωμα”, Φερενίκη, 2009, Αθήνα (μυθιστόρημα), “Μαύρη πέτρα” (Θεατρκό έργο) 2015, “Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα αγάλματα”, Γαβριηλίδης, 2017 Αθήνα (ποίηση). Mιλάει Γερμανικά και Αγγλικά . Επί σειρά ετών υπηρέτησε ως γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Βραβεύτηκε από το Φιλολογικό σύλλογο Παρνασσό (Β' βραβείο Ποίησης 2000), τη Νέα Κίνηση Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Γ' βραβείο Ποίησης 1999) την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης (Α' βραβείο Ποίησης 2001) κ.ά.Είναι παντρεμένη με τον Πυρηνικό γιατρό Δημήτρη Γρηγοράκη κα ζει στη θεσσαλονίκη.

Kεντρική φωτογραφία: iStock

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.

13 Απρ 2024

"Παίρνω το πιάνο και ίπταμαι": Ο Θάνος Μικρούτσικος μέσα από τα δικά του συγκλονιστικά λόγια

"Πρέπει να μπορούμε να ονειρευόμαστε. Σε μια τόσο βάρβαρη εποχή που ζούμε πρέπει να αγωνιζόμαστε και να μην φοβόμαστε". Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Απριλίου 1947.

12 Απρ 2024

O.J. Simpson: Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο O.Τζ. Σίμπσον, κι' εμείς θυμόμαστε την πιο απεχθή δολοφονία που συγκλόνισε την Αμερική

Η αδιανόητη κακοποίηση που υπέφερε η δολοφονημένη Νικόλ Μπράουν στα χέρια του συζύγου της Ο. Τζ. Σίμπσον μέσα από τα προσωπικά της ημερολόγια.

12 Απρ 2024

Τζέισον Στέιθαμ: Ο 23χρονος (παρολίγο Ολυμπιονίκης) Τζέισον, σε μια υπέροχη κατάδυση το μακρινό 1990. Και με μαλλιά!

Πριν κάνει το ντεμπούτο του στην μεγάλη οθόνη ο Τζέισον Στέιθαμ προπονούνταν στις καταδύσεις για την Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης.