ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Θέλεις να φας σκόρδο αλλά φοβάσαι για την αναπνοή σου; Η λύση βρίσκεται στο ψυγείο σου

Το σκόρδο χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς εδώ και χιλιάδες χρόνια, καθώς αποτελεί θαυμάσια πηγή μαγνησίου, βιταμίνης Β6, βιταμίνης C και σεληνίου.

Θέλεις να φας σκόρδο αλλά φοβάσαι για την αναπνοή σου; Η λύση βρίσκεται στο ψυγείο σου

Θέλετε να φάτε τζατζίκι αλλά το σκέφτεστε γιατί την επομένη έχετε ένα σημαντικό ραντεβού και δεν είναι ό,τι το καλύτερο να μυρίζετε σκορδίλα; Ένα ποτήρι γάλα μπορεί να λύσει το πρόβλημά σας, καθώς μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως καταπολεμά αποτελεσματικά την ενοχλητική μυρωδιά.

Σε πειράματα με ωμά και βρασμένα σκόρδα, επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο διαπίστωσαν ότι 200 ml γάλα μπορούν να μειώσουν κατά το ήμισυ τις συγκεντρώσεις των χημικών ουσιών που χαρίζουν στο σκόρδο την χαρακτηριστική γεύση αλλά και μυρωδιά του.

Σύμφωνα με τη μελέτη, την μέγιστη «αντι-σκορδική» προστασία την παρέχει το γάλα όταν καταναλώνεται μαζί με το φαγητό και όχι εκ των υστέρων.

Ειδικά μία από τις ουσίες, η AMS, δεν διασπάται κατά την πέψη, με επακόλουθο να απεκκρίνεται από το σώμα μέσω της αναπνοής και της εφίδρωσης. Ακόμα και το βούρτσισμα των δοντιών δεν μπορεί να μας απαλλάξει από αυτήν, σύμφωνα με προγενέστερες μελέτες. Ως φαίνεται, όμως, το πολυπόθητο αντίδοτο βρίσκεται στο ψυγείο μας.

Την μεγαλύτερο απόδοση εναντίον της μυρωδιάς του σκόρδου έχει το πλήρες γάλα, καθώς ομάδα εθελοντών που έτρωγαν σκόρδα παρουσίασαν με την βοήθειά του μεγαλύτερη μείωση στα επίπεδα της AMS στην αναπνοή τους απ’ ό,τι όταν έπιναν άπαχο ή ημιαποβουτυρωμένο.

Το σκόρδο παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, αλλά η μυρωδιά του δεν είναι ό,τι το καλύτερο.

«Το σκόρδο χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς εδώ και χιλιάδες χρόνια, καθώς αποτελεί θαυμάσια πηγή μαγνησίου, βιταμίνης Β6, βιταμίνης C και σεληνίου, συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, και ελαττώνει τον κίνδυνο καρκίνου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σέρυλ Μπάρινγκερ, καθηγήτρια και επικεφαλής στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του πανεπιστημίου.

«Εντούτοις, η κατανάλωσή του προκαλεί έντονη κακοσμία του στόματος και του σώματος, που μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες».

Σύμφωνα με τη μελέτη, την μέγιστη «αντι-σκορδική» προστασία την παρέχει το γάλα όταν καταναλώνεται μαζί με το φαγητό και όχι εκ των υστέρων.

Όπως σημειώνουν η δρ Μπάρινγκερ και οι συνεργάτες της στην «Επιθεώρηση Επιστήμης Τροφίμων» (JFS) στην μελέτη τους δοκίμασαν και άλλα τρόφιμα για να περιορίσουν την μυρωδιά του σκόρδου – μεταξύ αυτών δαμάσκηνα, βασιλικό, αγκινάρες και μερικές ποικιλίες μανιταριών.

Το πιο αποδοτικό απ’ όλα, όμως, ήταν το γάλα.

Πηγή: perierga.gr

Read Next

21 Οκτ 2025
21 Οκτ 2025

Τι πρέπει να προσέχεις αν χρησιμοποιείς έλαια στο skincare σου

Τα έλαια στο πρόσωπο δεν είναι μόδα, είναι εργαλείο. Και όπως κάθε εργαλείο, δουλεύουν άψογα όταν ξέρεις πότε, πόσο και ποιο.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

21 Οκτ 2025

Στο Σταυρού του Νότου με την Ιουλία Καραπατάκη

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει, τον Νοέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή.

21 Οκτ 2025

Τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στο "Euphoria"

Η δημοφιλής εφηβική σειρά του Σαμ Λέβινσον ενηλικώνεται για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

21 Οκτ 2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

20 Οκτ 2025

"Δεν το ’χω σήμερα": Η μικρή επανάσταση της παρουσίας απέναντι στο άγχος και το "πρέπει"

Μάθε πώς να μένεις παρούσα με τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεσαι από την πίεση του "πρέπει".

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία

20 Οκτ 2025

Ο Juergen Teller ισχυρίζεται ότι είναι "φυσιολογικός άνθρωπος" αλλά οι φωτογραφίες του σίγουρα δεν είναι

Το Ίδρυμα Ωνάση μετέτρεψε ένα παλιό εργοστάσιο στο Ρέντη σε μια εντυπωσιακή κοιτίδα πολιτισμού και το επισκεφτήκαμε για να δούμε τη νέα έκθεση του εμβληματικού Γερμανού φωτογράφου.