ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Tα δάκρυα, το γέλιο, η ιστορία, η γιορτινή διάθεση. Οχτώ υπέροχες ταινίες για να δούμε τις γιορτές

Οχτώ γνωστά ή λιγότερα γνωστά αριστουργήματα για να μας κρατήσουν τέλεια παρέα τα βράδια των Χριστουγέννων στο σπίτι.

Tα δάκρυα, το γέλιο, η ιστορία, η γιορτινή διάθεση. Οχτώ υπέροχες ταινίες για να δούμε τις γιορτές

Ποιο μοιάζει να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις πιο γνωστές ταινίες του παγκόσμιου σινεμά; Υπάρχουν για πολλά χρόνια στη λίστα με εκείνα που θέλουμε να δούμε, αλλά την τελευταία στιγμή το αναβάλουμε, αντικαθιστώντας τες με κάτι άλλο, ίσως πιο σύγχρονο, ίσως πιο σύντομο.

Αυτές τις γιορτές που ο χρόνος στο σπίτι θα είναι ασφαλώς περισσότερος από άλλες χρονιές μάλλον είναι η ευκαρία να εστιάσουμε και στους σινεφίλ κρυφούς πόθους μας, βλέποντας επιτέλους εκείνα τα κλασικά αριστουργήματα που λογαριάζουμε εδώ και καιρό να απολαύσουμε.

Κάποια κουβαλούν μέσα τους τη μαγεία των γιορτών, κάποια άλλα όχι. Όλα, όμως, αστεία ή μελαγχολικά, διασκεδαστικά ή επίπονα, κρύβουν μέσα τους μία αλήθεια για το νόημα της αγάπης και των παντονινών σχέσεων. Που πάντα στο τέλος νικάνε. Και αυτη είναι στο τέλος της μέρας η μοναδική ουσία των Χριστουγέννων.

1. The Way We Were (Tα Καλύτερα μας χρόνια)

Αυτή είναι η τρυφερή ιστορία δύο ετερόκλητων συμφοιτητών, οι οποίοι γνωρίζονται κατά της δεκαετία του 1930 και ερωτεύονται, παρά τις διαφορές τους. Η Κέιτι (Μπάρμπρα Στρέιζαντ) είναι μια πολιτικοποιημένη και μαχητική γυναίκα ενώ ο Χάμπελ (Ρόμπερτ Ρέντφορντ) ουδέτερος κι αδιάφορος για τα πολιτικά δρώμενα. Οι δυο τους, ο ένας στον αντίποδα του άλλου θα βρουν κοινό έδαφος στον έρωτα και θα ζήσουν μια μεγάλη ιστορία αγάπης. Μετά το κολέγιο οι δρόμοι τους χωρίζουν προσωρινά και διασταυρώνονται ξανά κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου συνάπτουν σχέση και παντρεύονται. Οι διαφορές τους όμως είναι πολύ μεγάλες για να μπορέσουν να παραμείνουν μαζί και ας αγαπιούνται.

Στο κλασικό αριστούργημα του 1973, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Σίντεϊ Πόλακ, η Μπάρμπρα Στρέιζαντ δίνει στο πλευρό του Ρόμπερτ Ρέντφορντ ένα αληθινό ρεσιτάλ ερμηνείας, στην πιο διάσημη, ίσως, ταινία που γύρισε στη ζωή της. Το φιλμ ήταν υποψήφιο για 6 βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Α' Γυναικείου Ρόλου για τη Στρέιζαντ.

2. Little Women (Μικρές Κυρίες)

Μία από τις πιο διάσημες, αμερικανικές ταινίες που έχουν συνδυαστεί άρρηκτα με τις ημέρες των γιορτών, οι Μικρές Κυρίες είναι βασισμένες στο κλασικό μυθιστόρημα της Λουίζ Μέι Άλκοτ το οποίο διαπραγματεύεται με βαθύ και συγκινητικό τρόπο τη ζωή μίας μεγάλης οικογένειας στον αμερικανικό Εμφύλιο.

Τέσσερα νεαρά κορίτσια μεγαλώνουν με τη μητέρα τους και τη κουβερνάντα τους στην παγωμένη Μασαχουσέτη, καθώς ο πατέρας τους βρίσκεται στο μέτωπο, πολεμώντας στο πλευρό των Βόρειων. Τα παιδικά τους παιχνίδια, οι μεταξύ τους συγκρούσεις, οι οικονομικές δυσκολίες, αλλά και μία απότομη ενηλιώση έρχονται στο προσκήνιο μέσα από μία πανέμορφη ταινία, η οποία μιλάει πάνω απ' όλα για τη σημασία της προσφοράς και του αλτρουισμού. Που είναι άλλωστε και η πραγματική ουσία των Χριστουγέννων.

Το μυθιστόρημα πρωτοκυκλοφόρησε το 1868 σε δύο τόμους και έγινε ταινία δύο φορές. Στην εκδοχή του 1994 οι μοναδικοί Γουινόνα Ράιντερ και Κρίστιαν Μπέιλ κλέβουν τις καρδιές του αμερικανικού κοινού. Μαζί και τις δικές μας.

3. Κramer vs Kramer (Κράμερ εναντίον Κράμερ)

Στη πολύβουη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του '70 ένας φιλόδοξος, εργασιομανής άνδρας, ο Τεντ Κράμερ, αναλαμβάνει τον μεγαλύτερο πελάτη της διαφημιστικής εταιρίας στην οποία εργάζεται και αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο γεγονός ως τη μεγαλύτερη επιτυχία στη ζωή του. Το ίδιο βράδυ η σύζυγός του, Τζοάνα (Μέριλ Στριπ), τον εγκαταλείπει λέγοντας του ότι είναι δυστυχισμένη στο πλευρό του. Πίσω αφήνει και τον 6χρονο γιο τους, τον Μπίλι, τον οποίο ο Τεντ καλείται πλέον να μεγαλώσει ολομόναχος.

Δεν ξέρω αν υπήρξε ποτέ στο Χόλιγουντ κάποιος ηθοποιός που θα μπορούσε να υποδυθεί τον Τεντ Κράμερ πιο όμορφα από τον σπουδαίο Ντάστιν Χόφμαν, που άφησε με την ερμηνεία του ένα συναρπαστικό στίγμα στη μεγάλη οθόνη. Η αρχική άρνηση του πολυάσχουλου πατέρα να αναλάβει το παιδί του, οι καυγάδες μεταξύ τους, η απόλυτη απόγνωση και τελικά η ανυπέρβλητη αγάπη που συνειδητοποιούν ότι τρέφουν ο ένας για τον άλλον, θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην ιστορία του σινεμά ως μία από τις πιο ρεαλιστικές και ανθρώπινες εσωτερικές συγκρούσεις που βίωσε ποτέ κινηματογραφικός χαρακτήρας.

4. Breakfast at Tiffany's (Πρόγευμα στο Τίφανις)

Η Χόλυ Γκολάιτλι, περιφέρεται στη Νέα Υόρκη, και συντηρείται από πλούσιους άντρες, ελπίζοντας ότι το πάρτι δεν θα τελειώσει ποτέ. Κάποια στιγμή νωρίζει έναν ταλαντούχο συγγραφέα , τον Πωλ Βάρτζακ, και μια τρυφερή, πλατωνική φιλία θα γεννηθεί ανάμεσα τους. Ο διαφορετικός τρόπος ζωής της θα βοηθήσει τον Πωλ να ξεφύγει τελικά από το συγγραφικό του μπλόκο και να δημιουργήσει ξανά.

Το φιλμ που βασίστηκε στο θρυλικό μυθιστόρημα του Τρούμαν Καπότε αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ποπ κουλτούρας ολόκληρου του 20ου αιώνα. Γιατί άφησε πίσω του μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του παγκόσμιου σινεμά. Την Όντρεϊ Χέπμπορν να τρώει κρουασάν μπροστά στη βιτρίνα του πιο διάσημου κοσμηματοπωλείου της Νέας Υόρκης, φορώντας ένα μικρό, μαύρο φόρεμα και λευκές πέρλες στον λαιμό. Τον Τζορτζ Πέπαρντ να την κρυφακούει ενώ παίζει κιθάρα στο μπαλκόνι της. Εκτός, όμως από τα παραπάνω έχτισε έναν ολόκληρο λαμπερό, γκλάμορους κόσμου γεμάτο όμορφα ντυσίματα, ξενύχτια σε πάρτι και ξένοιαστες συζητήσεις. Έναν γιορτινό κόσμο που ίσως να χάθηκε πια δίχως επιστροφή.

5. Εdward Scissorhands (Ο Ψαλιδοχέρης)

Η Πεγκ Μπογκς, μια πωλήτρια καλλυντικών, επισκέπτεται την έπαυλη στην κορυφή του μεγάλου λόφου στα προάστια, σε μια προσπάθεια να πουλήσει τα προϊόντα της. Εκεί θα ανακαλύψει τον Έντουαρντ. Ο Έντουαρντ μπορεί στην αρχή να της φάνηκε επικίνδυνος με ψαλίδια αντί για χέρια. Η αλήθεια όμως είναι ότι ένας καλοκάγαθος εφευρέτης είχε σχεδόν τελειώσει την τελευταία του δημιουργία αλλά τον πρόλαβε ο θάνατος και έτσι άφησε το πιο σημαντικό έργο του, τον Έντουαρντ ανολοκλήρωτο. Η Πεγκ αποφασίζει να πάρει τον Έντουαρντ μαζί της στο σπίτι. Εκεί ο Έντουαρντ θα πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή και περιβάλλον. Θα κάνει καλή εντύπωση και στην αρχή η οικογένεια θα τον καλοδεχτεί, το ίδιο και ο κοινωνικός περίγυρος. Ο Έντουαρντ μάλιστα θα ερωτευτεί την έφηβη κόρη της Πεγκ, Κιμ, αλλά μετά από μια ληστεία όπου ο Έντουαρντ θα βρεθεί ένοχος, τα πράγματα στη ζωή του θα αρχίζουν να δυσκολεύουν όλο και περισσότερο και η Κιμ θα καταλάβει τα αισθήματά του.

Μία λατρεμένη κινηματογραφική στιγμή για τα σινεφίλ παιδιά των 90's, η στιγμή που ο Τζόνι Ντεπ συναντά στο σινεμά την - τότε - αγαπημένη του στη ζωή Γουινόνα Ράιντερ. Και όλα αυτά κάτω από τις σκοτεινές, σκηνοθετικές οδηγίες του Τιμ Μπάρτον, ο οποίος κατάφερε με τη σπάνια αισθητική του να στιγματίσει τόσο τους δύο πρωταγωνιστές του φιλμ, αλλά και μία ολόκληρη γενιά.

6. Home Alone (Μόνος στο Σπίτι)

Στο Σικάγο του Ιλινόι, η οικογένεια ΜακΚάλιστερ ετοιμάζεται για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές της στο Παρίσι. Τη νύχτα πριν την αναχώρησή τους, όλη η οικογένεια μαζεύεται στο σπίτι του Πίτερ και της Κέιτ, όπου ο οκτάχρονος γιος τους, ο Κέβιν, γελοιοποιείται από τα αδέλφια και τα ξαδέλφια του. Έπειτα από έναν καυγά με τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον Μπαζ, η μητέρα τους, στέλνει τον Κέβιν στον τρίτο όροφο του σπιτιού για τιμωρία, όπου εύχεται να εξαφανιστεί η οικογένειά του. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, πολύ δυνατοί άνεμοι προκαλούν ζημιές στην ηλεκτροδότηση, κάτι που οδηγεί το ξυπνητήρι να μην χτυπήσει κανονικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η οικογένεια να αποκοιμηθεί και να αργήσει για το αεροδρόμιο. Μέσα στη σύγχυση και στη βιασύνη να φτάσουν στο αεροδρόμιο έγκαιρα για να μην χάσουν την πτήση τους, ο Κέβιν μένει πίσω κατά λάθος.

Το πρώτο Home Alone παραμένει μέχρι και σήμερα την πιο εμπορική, χριστουγεννιάτικη ταινία στο αμερικανικό box office, καταφέρνοντας να φέρει στα ταμεία της 20th Century Fox περίπου μισό δισεκατομμύριο δολάρια. Εκτός από όλα τα παραπάνω μας σύστησε και τον πιο διάσημο πιτσιρικά που πέρασε ποτέ από τη μεγάλη οθόνη. Μπορεί ο ξανθούλης Μακόλεϊ Κάλκιν να μην έκανε ποτέ την καριέρα που περιμέναμε, ωστόσο, θα τον θυμάστε κάθε φορά που στεκόμαστε περήφανοι μπροστά στον καθρέφτη μας για να βάλουμε άρωμα, αποσμητικό ή κάποια κρέμα. Είτε είμαστε αγόρια, είτε είμαστε κορίτσι.α

7. Sense and Sensibility (Λογική και Ευαισθησία)

Όταν ο κύριος Ντάσγουντ πεθαίνει, η περιουσία του, το όμορφο Νόρλαντ Παρκ, περνά κατευθείαν στον μόνο του γιο Τζων, το παιδί τής πρώτης του συζύγου. Η δεύτερή του σύζυγος, η κυρία. Ντάσγουντ και οι τρεις κόρες τους, η Έληνορ, η Μάριαν και η Μάργκαρετ, αφήνονται μόνο με ένα μικρό εισόδημα. Στην επιθανάτιό του κλίνη, ο κος. Ντάσγουντ αποσπά μία υπόσχεση από το γιο του, ότι θα φροντίζει τις ετεροθαλείς-αδελφές του· ωστόσο, η εγωίστρια και άπληστη σύζυγος του, η Φάννυ, σύντομα τον πείθει να παραβεί την υπόσχεση. Ο Τζων και η Φάννυ αμέσως αναλαμβάνουν τη θέση τους ως οι νέοι ιδιοκτήτες τού Νόρλαντ, ενώ οι γυναίκες Ντάσγουντ μειώνονται στη θέση των ανεπιθύμητων επισκεπτών. Έτσι η κυρία Ντάσγουντ και οι κόρες της, νιώθοντας πλέον ανεπιθύμητες, αρχίζει να αναζητά κάπου αλλού για να ζήσουν.

Ένα από τα δύο διασημότερα μυθιστορήματα της Τζέιν Ώστεν, το Λογική και Ευαισθησία, έχει μεταφερθεί αρκετές φορές στη μικρή οθόνη, αλλά η κινηματογραφική του μεταφορά το 1995 από τον σπουδαίο σκηνοθέτη Ανγκ Λι θα είναι για, μάλλον, για πάντα η πιο αξιομνημόνευτη. Στους πρωταγωνιστούς ρόλους μία συγκλονιστική Έμμα Τόμσον, μία συγκινητική Κέιτ Γουίνσλετ και ένας απολαυστικά αμήχανος Χιου Γκραντ σε έναν ρόλο που σημάδεψε την καριέρα του,

8. Once upon a time in America (Κάποτε στην Αμερική)

Μετά την τεράστια, κινηματογραφική επιτυχία των τριών, θρυλικών σπαγγέτι γουέστερν που γύρισε με πρωταγωνιστή τον πρωτοεμφανιζόμενο τότε Κλιντ Ίστγουντ, ο μεγάλος Σέρτζιο Λεόνε λαχταρούσε να κάνει την ταινία της ζωής του. Ένα κινηματογραφικό έπος που θα έλεγε την ιστορία μίας παρέας, μαζί με αυτή και ολόκληρη την ιστορία της Αμερικής του Μεσοπολέμου.

Το σπουδαίο του εγχείρημα τελικά ολοκληρώθηκε το 1984, αφού ο Λεόνε σχεδόν εξαναγκάστηκε από τη Warner Bros να γυρίσει ακόμα ένα γουέστερν, το πιο εσωστρεφές από τα προηγούμενα «Κάποτε στην Άγρια Δύση».

Το κινηματογραφικό αριστούργημα που ακολούθησε αγγίζει τις 4 ώρες σε διάρκεια και είναι ένα αληθινό ποίημα φτιαγμένο από σπάνιες ερμηνείες, εικόνες ασύγκριτης, κινηματογραφικής ομορφιάς, μοναδικών ήχων που φέρουν την υπογραφή του Ένιο Μορικόνε, και ενός καθ' όλα άρτιου σεναρίου που θα μπορούσε να έχει κυκλοφορήσει ακόμα και σαν μυθιστότημα.

Τα μάτια του Ρόμπερτ ΝτεΝίρο στην τελευταία στιγμή θα μας στοιχειώνουν για πάντα.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.

Περισσότερα από

Stories

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.