Μία πραγματικά ιστορική μέρα ζει σήμερα η βόρεια Ιρλανδία αφού οι απαρχαιωμένοι νόμοι σχετικά με την απογόρευση των εκτρώσεων και των γάμων ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου δεν θα ισχύουν πια. 

Εδώ και μερικές ώρες οι γυναίκες της χώρας μαζί με την LGBTQ κοινότητα, που έδωσε μία γενναία μάχη απαιτώντας ισότητα στην αγάπη, τον έρωτα και την συμβίωση, μπορούν να πανηγυρίζουν μία σπουδαία νίκη αφού μία από τις πλέον συντηρητικές και παραδοσιακές κοινωνίες της Ευρώπης απελευθερώνεται από το βάρος ολόκληρων δεκαετιών, κοιτώντας με αισιοδοξία και θάρρος ένα σύγχρονο μέλλον.

Παρά τις σθεναρές αντιδράσεις των συντηρητικών κομμάτων, που μέχρι την τελευταία στιγμή έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να εμποδίσουν την αλλαγή στη νομοθεσία, οι γάμοι ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου θα μπορούν να πραγματοποιηθούν νόμιμα από τις 13 Ιανουαρίου της ερχόμενης χρονιάς, την στιιγμή που από τον ερχόμενο Μάρτιο και οι εκτρώσεις θα αποτελούν νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Για την ιστορία πρέπει να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα η βόρεια Ιρλανδία αποτελούσε το μοναδικό κομμάτι της Μεγάλης Βρετανίας στο οποίο οι αμβλώσεις, αλλά και οι γάμοι μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου, θεωρούντουσαν πράξεις παράνομες, με χιλιάδες γυναίκες να ταξιδεύουν κάθε χρόνο σε άλλα σημεία της χώρας προκειμένουν να τερματίσουν μία ανεπιθύμητη ή απρογραμμάτιστη εγκυμονσύνη. Επιπλέον, και η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών θεωρούνταν παράμονη στη βόρεια Ιρλανδία με πιο πρόσφατο το παράδειγμα μίας μητέρας που χορήγησε στην κόρη της αντισυλληπτικά και βρέθηκε αντιμέτωπη με τις σοβαρές κυρώσεις του ιρλανδικού νόμου.

H βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Stella Creasy, (η οποία, φυσικά, υπερψήφισε τη νέα νομοθεσία) δήλωσε πως είναι ξεκάθαρο δικαίωμα κάθε γυναίκας το πώς θα συμπεριφερθεί στο σώμα της και τι αποφάσεις θα πάρει για την ζωή της. Όσο αναφορά σε αυτό το κομμάτι, οι γυναίκες της βόρειας Ιρλανδίας δεν πρέπει να ανησυχούν πια πως θα βρεθούν αντιμέτωπες με το δικαστήριο».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Με πληροφορίες από το Dazed.

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

TAGS