Σε μία προσπάθεια να στείλουν ένα όμορφο, γιορτινό μήνυμα ελπίδας σε μία δύσκολη συγκυρία για ολόκληρο τον κόσμο, μία χορωδία έψαλε εχθές, παραμονή Χριστουγέννων, τα κάλαντα στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, φορώντας όχι κάποιο επίσημο ένδυμα αλλά μπλε φόρμες εργασίας.

Η συναυλία, η πρώτη που γίνεται μέσα στον πανέμορφο ναό γοτθικού ρυθμού από τη νύχτα της πυρκαγιάς και μετά, ηχογραφήθηκε στην Παναγία των Παρισίων στις αρχές του Δεκέμβρη και μεταδόθηκε από τη γαλλική τηλεόραση λίγο πριν τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων.

Οι χορωδίες έπαιξαν κλασικά κομμάτια των Mozart και Schubert, αλλά και ένα πιο ελαφρύ ρεπερτόριο, με τα κλασικά και γιορτινά «Τρίγωνα κάλαντα».  

«Ήταν πολύ συγκινητικό», δήλωσε ο βιολοντσελίστας Gautier Capucon, περιγράφοντας την εμπειρία της ηχογράφησης της συναυλίας.  

«Ήταν η πρώτη φορά που όλοι επιστρέψαμε στον καθεδρικό ναό της Notre Dame μετά την πυρκαγιά, οπότε ήταν μια στιγμή γεμάτη συγκίνηση», είπε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό franceinfo.  

Στον καθεδρικό ναό, ορόσημο της γοτθικής αρχιτεκτονικής που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο, ξέσπασε πυρκαγιά στις 15 Απριλίου 2019. Οι φλόγες κατέστρεψαν την κορυφή και τη στέγη του ναού.  

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει τον καθεδρικό ναό μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.  Ωστόσο, μέχρι σήμερα, οι περισσότερες εργασίες έχουν επικεντρωθεί στο να καταστήσουν το κτίριο ασφαλές, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης του τοξικού μολύβδου από την οροφή αλλά και των στηριγμάτων που έλιωσαν στη φωτιά.  

Εν τω μεταξύ, ο ναός παραμένει κλειστός για το κοινό. Μόνο, τον Απρίλιο του 2020, επτά άτομα είχαν τη δυνατότητα να παρευρεθούν σε μια μοναδική θρησκευτική τελετή στον καθεδρικό ναό τη Μεγάλη Παρασκευή.   

Δείτε το όμορφο βίντεο:

Κεντρική φωτογραφία: Reuters

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS