ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Στο Perian Patisserie στον Άγιο Ελευθέριο φτιάχνουν μέσα σε 16 ώρες αυτό το μπαρόκ σοκολατένιο αυγό

«Η σοκολάτα είναι τόσο λαχταριστή που τελικά το τρως» λέει ο ζαχαροπλάστης, Ανδρέας Πιπέρης όταν του λέω ότι «αυτά τα αυγά τα θες για μπιμπελό στο σπίτι».

Στο Perian Patisserie στον Άγιο Ελευθέριο φτιάχνουν μέσα σε 16 ώρες αυτό το μπαρόκ σοκολατένιο αυγό

Είναι κρίμα να φαγωθεί. Είναι ένα μπιζού της ζαχαροπλαστικής. Ένα στολίδι φτιαγμένο από το πιο λαχταριστό, βρώσιμο υλικό. Είναι ένα αυγό Φαμπερζέ από τα χέρια ενός pâtissier. «Όμως τελικά η σοκολάτα κερδίζει, είναι τόσο λαχταριστή» θα μου πει ο Αντρέας Πιπέρης, στο τηλέφωνο, όταν μετά από επικοινωνία στο μέσεντζερ του φέισμπουκ, μιλήσαμε με σκοπό να μάθω περισσότερα για τα σοκολατένια αυγά του, που δε μοιάζουν με κανένα άλλο αυγό της πόλης. «Με πετύχατε με ζύμη για τσουρέκια στα χέρια» θα μου πει.

Σε κάποιο scroll down στο προφίλ μου, έπεσα πάνω σε μία εικόνα των αυγών αυτών και κόλλησα. Η φίλη μου, η Άντα Ηλιοπούλου, είχε κάνει μία τρομερή ανακάλυψη. Αναζήτησα την πηγή και έφτασα στο Perian Patisserie, το οποίο βρίσκεται στον Άγιο Ελευθέριο. Πέριξ της Αχαρνών. Μια βέρα αθηναϊκή συνοικία, με εμπορικό χαρακτήρα και χάι ταμπεραμέντο, τουλάχιστον μέχρι πριν κάποια χρόνια. Μέχρι το 1960 όλη η περιοχή δεν είχε ούτε μια πολυκατοικία, μόνο μονοκατοικίες, πολλές εκ των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα και δίνουν ενα παλαιοαθηναϊκό τύπο στην περιοχή. Ο Άγιος Ελευθέριος, λόγω του υγιεινού κλίματος, του ωραίου περιβάλλοντος, των άφθονων νερών και του μικρής σχετικά απόστασής του από την Αθήνα, υπήρξε προνομιούχος τόπος και τόπος παραθερισμού πλουσίων και ευγενών.

Σαν παραμύθι εποχής ακούγονται αυτά -και είναι, όντως, άλλης εποχής. Σαν τα αυγά του Perian Patisserie, το οποίο δουλεύει μόνο κατόπιν παραγγελίας, τονίζοντας τη μοναδικότητα των δημιουργιών του. Γιατί περί αυτού πρόκειται, δεν είναι απλά, καθημερινά γλυκά.

-Ποια είναι η ιστορία του Perian Patisserie;

«Το Perian Patisserie δημιουργήθηκε το 2016. Ήταν ένα όνειρο του ζαχαροπλάστη να δημιουργηθεί το Perian Patisserie».

-Γιατί αποφασίσατε να δουλεύετε μόνο με παραγγελίες;

«Όταν ανοίξαμε το Perian Patisserie θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα "Cake boutique and chocolatier" και έτσι αποφασίσαμε να δουλεύουμε μόνο με παραγγελίες για απαιτητικούς πελάτες».

-Ποια είναι η ιστορία των αυγών σας;

«Ως λάτρης του σκακιού, ως μέτριος παίχτης και ως λάτρης της σοκολάτας. Οπότε αποφασίσαμε για ένα αυγό με σκάκι, το ψάξαμε αρκετά και επιλέξαμε να βγει ένα μπαρόκ αυγό με σκάκι στη μέση που θα εμφανίζεται καθώς θα ανοίγει».

Στο Perian Patisserie στον Άγιο Ελευθέριο φτιάχνουν μέσα σε 16 ώρες αυτό το μπαρόκ σοκολατένιο αυγό
Ως λάτρης του σκακιού, ως μέτριος παίχτης και ως λάτρης της σοκολάτας. Οπότε αποφασίσαμε για ένα αυγό με σκάκι, το ψάξαμε αρκετά και επιλέξαμε να βγει ένα μπαρόκ αυγό με σκάκι στη μέση που θα εμφανίζεται καθώς θα ανοίγει».

Ο όρος μπαρόκ προέρχεται πιθανόν από την ισπανική λέξη «barroco», που σημαίνει «ακανόνιστο μαργαριτάρι». Αναφέρεται στην καλλιτεχνική και την πνευματική δημιουργία (λογοτεχνία, μουσική, εικαστικές τέχνες) η οποία εμφανίζεται την περίοδο μετά την Αναγέννηση και έως την εποχή του Διαφωτισμού, δηλαδή από το 1600 έως το 1717 περίπου. Ο όρος μπαρόκ αποδόθηκε, αρχικά, με αρνητική σημασία στα έργα του 17ου αιώνα στα οποία ο καλλιτέχνης δεν τηρούσε τους κανόνες των αναλογιών, αλλά αντίθετα ακολουθούσε μια εκφραστική ελευθερία. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε για να προσδιορίσει την τέχνη της συγκεκριμένης αυτής εποχής με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Και μετά από αυτό το trivial διάλειμμα συνεχίζουμε με το θέμα μας.

-Πόση ώρα κάνετε να φτιάξετε ένα τόσο περίτεχνο αυγό;

«Για αυτό το αυγό κάναμε περίπου 16 ώρες».

-Πόσοι δουλεύετε στην επιχείρησή σας και πώς μοιράζετε τις δουλειές;

«Είμαστε τρία άτομα, ένα που ασχολείται με την ζαχαρόπαστα και δύο με την σοκολάτα και με τις κρέμες».

-Ποιο γλυκό είναι το σουξέ του εργαστηρίου σας;

«Έχουμε πολύ απαλές γεύσεις, το σουξέ μας είναι η pavlova και οι τούρτες pistachio και raspberry».

Δεκαέξι ώρες για να φτιαχτεί αυτό το αυγό; Άραγε σε πόσα λεπτά της ώρας να καταναλώνεται; Όπως και να έχει, ακόμα και όταν αυτό το μικρό, λαχταριστό κομψοτέχνημα εξαφανιστεί από τα μάτια, σίγουρα δεν ξεχνιέται. Μία λιχουδιά που παίρνει τη διάσταση αντικειμένου του πόθου.

facebook.com

instagram.com

«Για αυτό το αυγό κάναμε περίπου 16 ώρες».

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

Περισσότερα από

Life

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

21 Απρ 2024

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

21 Απρ 2024

Δίαιτα Cambridge: Η "νόστιμη" δίαιτα των υγρών και το express αδυνάτισμα

Πρόκειται για μία υγρή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων που υπόσχεται απώλεια μεγαλύτερη των 4-5 κιλών την εβδομάδα.

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.