Τα βιβλιοπωλεία στη Γαλλία βρήκαν πρόσφατα τη θέση τους ανάμεσα σε επιχειρήσεις πρώτης ανάγκης όπως τα σουπερμάρκετ και τα φαρμακεία. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι δεν θα κλείνουν ακόμα και αν μια περιοχή -ή ολόκληρη η χώρα- μπαίνει σε καραντίνα. Για παράδειγμα, στο γαλλικό διαμέρισμα Αλπ-Μαριτίμ, όπου ανήκουν, μεταξύ άλλων, η Νίκαια και οι Κάννες, πλέον επιτρέπεται στα βιβλιοπωλεία να παραμένουν ανοιχτά στη διάρκεια των νέων υγειονομικών περιορισμών που επιβλήθηκαν για την πανδημία.

Η απόφαση λήφθηκε μετά από αντιδράσεις της γαλλικής λογοτεχνικής κοινότητας όταν, κατά το δεύτερο εθνικό lockdown στη Γαλλία, τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο, τα βιβλιοπωλεία είχαν κλείσει και λειτουργούσαν μόνο με μια μέθοδο όπως το δικό μας click away. «Από τη στιγμή που τα θέατρα και οι κινηματογράφοι έχουν κλείσει, τα βιβλιοπωλεία είναι το τελευταίο μέρος όπου μπορείς να έχεις πρόσβαση στον πολιτισμό» σχολίαζε το περασμένο φθινόπωρο η Αν Μαρτέιγ, πρόεδρος του γαλλικού συνδικάτου βιβλιοπωλών.

«Από τη στιγμή που τα θέατρα και οι κινηματογράφοι έχουν κλείσει, τα βιβλιοπωλεία είναι το τελευταίο μέρος όπου μπορείς να έχεις πρόσβαση στον πολιτισμό»

Τη νέα απόφαση, που ανακοινώθηκε τέλη Φεβρουαρίου, χαιρέτισε, μεταξύ άλλων, η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Ροζελίν Μπασελό: «Τα βιβλιοπωλεία είναι επιχειρήσεις πρώτης ανάγκης. Δεν υπήρξε ποτέ αμφιβολία περί αυτού».

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτό:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


 

TAGS