ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Στη δίνη της ψυχικής ασθένειας: Η τραγική ιστορία πίσω από την "Έναστρη νύχτα" του Βαν Γκογκ

Η εξέλιξη της τεχνοτροπίας του, η μοιραία σύγκρουσή του με τον Γκογκέν, ο εγκλεισμός του σε άσυλο.Ο ταλαντούχος ζωγράφος πέθανε στις 8 Μαΐου πάμπτωχος, σε ηλικία 54 ετών.

Στη δίνη της ψυχικής ασθένειας: Η τραγική ιστορία πίσω από την «Έναστρη νύχτα» του Βαν Γκογκ

Στη διάρκεια της σύντομης καριέρας του, ο πρωτοπόρος του μετα-ιμπρεσιονισμού Βίνσεντ Βαν Γκογκ επέστρεφε ξανά και ξανά σε συγκεκριμένα θέματα, όπως still life, απεικονίσεις λουλουδιών αλλά και νυχτερινού ουρανού. Στην τελευταία κατηγορία ανήκει η συγκλονιστική τοπιογραφία "Έναστρη Νύχτα πάνω από τον Ροδανό", που ολοκλήρωσε το 1888.

Όπως και πολλοί ακόμα από τους πλέον εμβληματικούς πίνακές του, το συγκεκριμένο έργο το εμπνεύστηκε στη διάρκεια της παραμονής του στη νότια Γαλλία. Αν και λιγότερο γνωστό από τη μεταγενέστερη "Έναστρη Νύχτα" του, παραμένει ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα ξεχωριστά, αφού αντικατοπτρίζει μια σπάνια στιγμή γαλήνης μέσα στα τελευταία ταραχώδη χρόνια της ζωής του.

Ο Βαν Γκογκ γεννήθηκε στην Ολλανδία το 1853 και από παιδί εξέφρασε ενδιαφέρον για την τέχνη, αλλά δοκιμάστηκε σε διάφορα επαγγέλματα προτού αφοσιωθεί στη ζωγραφική, σε ηλικία 27 ετών. Αδυνατώντας να καθιερωθεί στην Ολλανδία, αποφάσισε να ακολουθήσει, το 1886, τον αδερφό του, Τεό, έναν έμπορο έργων τέχνης, στο Παρίσι.

Στη διάρκεια της σύντομης καριέρας του, ο πρωτοπόρος του μετα-ιμπρεσιονισμού Βίνσεντ Βαν Γκογκ επέστρεφε ξανά και ξανά σε συγκεκριμένα θέματα, όπως still life, απεικονίσεις λουλουδιών αλλά και νυχτερινού ουρανού.

Ωστόσο η περίοδος που πέρασε στη γαλλική πρωτεύουσα αποδείχθηκε εξίσου άγονη καλλιτεχνικά. "Μου φαίνεται σχεδόν αδύνατον να εργαστώ στο Παρίσι, εκτός εάν έχεις ένα καταφύγιο για να ανακτήσεις την ηρεμία του νου και την αυτοκυριαρχία σου" έγραφε στον Τεό το 1888. "Χωρίς αυτό, είσαι καταδικασμένος να παραμένεις απόλυτα μουδιασμένος". Αναζητώντας εκείνη την "ηρεμία του νου" ο Βαν Γκογκ κατέφυγε στο γαλλικό νότο, στην ειδυλλιακή περιοχή της Προβηγκίας, στην πόλη Αρλ.

Στην Αρλ ο Βαν Γκογκ ανέπτυξε τη γνώριμη τεχνοτροπία του, με τη ζωηρόχρωμη παλέτα και τις εκφραστικές πινελιές. Μια τεχνοτροπία που εκφράζεται με σαφήνεια σε έργα όπως η "Έναστρη Νύχτα πάνω από τον Ροδανό".

Στη δίνη της ψυχικής ασθένειας: Η τραγική ιστορία πίσω από την "Έναστρη νύχτα" του Βαν Γκογκ
Στην Αρλ ο Βαν Γκογκ ανέπτυξε τη γνώριμη τεχνοτροπία του, με τη ζωηρόχρωμη παλέτα και τις εκφραστικές πινελιές. Μια τεχνοτροπία που εκφράζεται με σαφήνεια σε έργα όπως η "Έναστρη Νύχτα πάνω από τον Ροδανό".

Όπως αποκαλύπτει και η ονομασία του πίνακα, ο Βαν Γκογκ φιλοτέχνησε την "Έναστρη Νύχτα πάνω από τον Ροδανό" στις όχθες του ομώνυμου ποταμού, μια τοποθεσία ιδανική για τον ζωγράφο που εκείνη την εποχή ενδιαφερόταν ολοένα και περισσότερο για τα παιχνιδίσματα του φωτός – ειδικά του τεχνητού, που πήγαζε από τις λάμπες των νυχτερινών δρόμων. Στο συγκεκριμένο έργο μέσα από τις εκρηκτικές πινελιές του κατάφερε να αποδώσει το λαμπύρισμα των άστρων στον νυχτερινό ουρανό.

Η γαλήνια ατμόσφαιρα του πίνακα δεν είναι αντιπροσωπευτική της ψυχικής κατάστασης του καλλιτέχνη εκείνη την περίοδο, όταν ο Βαν Γκογκ βυθιζόταν όλο και πιο βαθιά στην ασθένεια. Προς το τέλος της παραμονής του στην Αρλ, μετά από μια έντονη σύγκρουση με τον ομότεχνό του Πωλ Γκογκέν, σε μια ακραία φορτισμένη στιγμή προέβη στην πλέον διαβόητη χειρονομία του, ακρωτηριάζοντας το αυτί του. Το επόμενο πρωί προσκομίστηκε σε νοσοκομείο, από το οποίο πήρε εξιτήριο λίγες μέρες μετά. Κατανοώντας τη σοβαρότητα της ψυχικής του ασθένειας, αποφάσισε να εγκαταλείψει την Αρλ και να εισαχθεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα στη γειτονική περιοχή Saint-Rémy-de-Provence.

Κατά τη νοσηλεία του στο γαλλικό άσυλο ο Βαν Γκογκ μετέτρεψε ένα δωμάτιο σε ατελιέ όπου ολοκλήρωσε 150 πίνακες, μεταξύ αυτών την εμβληματική "Έναστρη Νύχτα", που ζωγράφισε μέσα από ένα παράθυρο με σιδερένια κάγκελα.

Κατά τη νοσηλεία του στο γαλλικό άσυλο ο Βαν Γκογκ μετέτρεψε ένα δωμάτιο σε ατελιέ όπου ολοκλήρωσε 150 πίνακες, μεταξύ αυτών την εμβληματική "Έναστρη Νύχτα", που ζωγράφισε μέσα από ένα παράθυρο με σιδερένια κάγκελα.

Έτσι, παρόλο που τα δύο έργα, η "Έναστρη Νύχτα πάνω από τον Ροδανό" και η "Έναστρη Νύχτα", φιλοτεχνήθηκαν με διαφορά λίγων μηνών και μοιάζουν σε τεχνοτροπία και θέμα, η ατμόσφαιρά τους είναι εντελώς διαφορετική, καθώς το τελευταίο γεννήθηκε μέσα στη βίαια δίνη της ψυχασθένειάς του. Μόλις έναν χρόνο αφού ολοκλήρωσε την "Έναστρη Νύχτα" ο Βαν Γκογκ αυτοπυροβολήθηκε σε ένα χωράφι και, δύο μέρες μετά, υπέκυψε στα τραύματά του.

Κατά τη νοσηλεία του σε γαλλικό άσυλο ο Βαν Γκογκ μετέτρεψε ένα δωμάτιο σε ατελιέ όπου ολοκλήρωσε 150 πίνακες, μεταξύ αυτών την εμβληματική "Έναστρη Νύχτα", που ζωγράφισε μέσα από ένα παράθυρο με σιδερένια κάγκελα.

Δείτε ένα βίντεο που ζωντανεύει το έργο του Βαν Γκογκ:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

07 Μαϊ 2024

Εβίτα Περόν: Μεσσίας της Αργεντινής ή συνένοχος ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος;

Γεννήθηκε στις 7 Μαΐου του 1919 στο Λος Τόλδος, ένα χωριό των αργεντίνικων πάμπας και πέθανε στις 26 Ιουλίου του 1952.

06 Μαϊ 2024

Σπάνια ασθένεια: Το 9χρονο παιδί που δε νιώθει πόνο

Και παρόλο που η κατάσταση του μπορεί να ακούγεται σαν υπερδύναμη, στην πραγματικότητα, η πάθηση αυτή κάνει το αγόρι πιο ευάλωτο σε τραύματα.

Περισσότερα από

Stories

06 Μαϊ 2024

"Πέρα από τη σαρκική επιθυμία": Ρίτα Χέιγουορθ και Όρσον Γουέλς, μια σχέση αχαλίνωτου πάθους και μίσους

Το "παιδί θαύμα" ήταν ύποπτος για την άγρια δολοφονία της ηθοποιού Μαύρης Ντάλιας. Λάτρευε τις γυναίκες και το φαγητό.

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.