Το μουσείo Moco, ένα από τα πολλά μουσεία σύγχρονης τέχνης στην πόλη του Άμστερνταμ αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και ήταν στα πρόθυρα σαρωτικών απολύσεων σε όλους τους τομείς του προσωπικού.

Μέχρι τη στιγμή που ένα έργο του διάσημου street artist Banksy πουλήθηκε έναντι 1,5 εκατομμυρίου λιρων, σώζοντας στην κυριολεξία δεκάδες θέσεις εργασίας.

Η Kim Logchies-Prins που ίδρυσε με τον σύζυγό της Lionel το μουσείο περιέγραψε στον Guardian πως παρότι δεν ήθελε να πουλήσει κανένα έργο, αποφάσισε να το κάνει, προκειμένου να διώξει τον φόβο της απόλυσης που υπήρχε ανάμεσα στο προσωπικό.  

Οι θέσεις εργασίας σώθηκαν χάρη στην πώληση του έργου του Banksy με τίτλο «Monkey Poison», ενός πίνακα της σειράς του καλλιτέχνη που είναι γνωστή ως «Crude oils». Το έργο πωλήθηκε σε ανώνυμο Αμερικανό αγοραστή, σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη. 

Λίγους μήνες αργότερα, η Logchies-Prins έλαβε ένα email από τον αγοραστή, που προσφέρθηκε να δανείσει το έργο στο μουσείο «για τουλάχιστον ένα χρόνο». «Ήταν απλά ένα θαύμα», δήλωσε η Logchies-Prins.  

Το μουσείο Moco, όπως και άλλα στην Ολλανδία και τον υπόλοιπο κόσμο, αναγκάστηκε να κλείσει τις πόρτες του από τον Μάρτιο έως το καλοκαίρι, ενώ παραμένουν σε ισχύ ειδικά μέτρα λόγω κορωνοϊού. Αυτές τις ημέρες μπορεί να περιμένει περίπου 200 επισκέπτες μια Δευτέρα, από 2.000 που το επισκέπτονταν πριν από την πανδημία.  

Η ολλανδική κυβέρνηση καλύπτει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, αλλά οι εταιρείες πρέπει να καταβάλλουν φόρους, παρότι έχουν ελάχιστο ή μηδενικό εισόδημα.  

Η Logchies-Prins δήλωσε πως δεν είχε καμία αμφιβολία ότι έκανε το σωστό, όταν αποφάσισε να πουλήσει τον πίνακα τον Ιούλιο. Το μουσείο έχει περίπου 60 υπαλλήλους, μόνιμους ή με μερική απασχόληση.  

«Τον Απρίλιο και τον Μάιο πιστεύαμε ότι θα ήμασταν ασφαλείς. Ήμασταν ανοιχτοί για 4,5 χρόνια και παίρνει λίγο χρόνο για να βρεθεί το κατάλληλο προσωπικό. Και εμείς το είχαμε. Το να απολύσουμε κάποιον φαινόταν τόσο άσχημο», είπε η Logchies-Prins.  

«Ένιωθες την πίεση στην ομάδα. Έχουν φίλους που εργάζονται σε ξενοδοχεία και άλλα μουσεία που απολύθηκαν, οπότε φοβούνταν. Και θέλαμε να απομακρύνουμε αυτόν τον φόβο», περιέγραψε.  

Όταν ενημέρωσε το προσωπικό για την πώληση, εκείνοι το εκτίμησαν. «Αλλά επίσης εκτιμούν την τέχνη. Οπότε, ευχαριστήσαμε το έργο για όλα τα καλά χρόνια και τις αναμνήσεις. Καθίσαμε όλοι μπροστά στον πίνακα, κοιτάζοντάς τον», δήλωσε περιγράφοντας πως η ίδια μαζί με 20 υπαλλήλους στάθηκαν μπροστά στο έργο για να το «αποχαιρετίσουν».  

Με πληροφορίες από τον Guardian 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram 

TAGS