ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πήγαμε στα ομορφότερα μέρη της Αθήνας για μικρά παιδιά: Ξύλινα παιχνίδια, κατάφυτα περιβόλια

Παραμυθένιες σοφίτες, πολύχρωμες κουζίνες, καταπράσινα κτήματα μέσα στην πόλη. Αυτές είναι οι καλύτερες οικογενειακές βόλτες μας.

Πήγαμε στα ομορφότερα μέρη της Αθήνας για μικρά παιδιά: Ξύλινα παιχνίδια, κατάφυτα περιβόλια

Στο παρελθόν απολαμβάναμε να ανακαλύπτουμε διαρκώς νέα στέκια στην Αθήνα. Ψάχναμε το πιο φρέσκο, το πιο πρωτοποριακό, το πιο διαφορετικό. Αισθανόμασταν κάπως σαν ταξιδιώτες μέσα στην πόλη μας. Από τότε όμως που γίναμε γονείς, οι επιλογές περιορίστηκαν ριζικά. Ιδιαίτερα τα απογεύματα του χειμώνα, όταν η λύση του πάρκου δεν υφίσταται, η αναζήτηση ενός χώρου άκαπνου, όμορφου και φιλικού προς τα παιδιά μπορεί να εξελιχθεί σε κυνήγι θησαυρού.

Με τον καιρό όμως έχουμε αρχίσει να βρίσκουμε νέα σημεία συνάντησης, προσαρμοσμένα πλέον στις οικογενειακές ανάγκες μας. Υπαίθριους χώρους μέσα στο πράσινο για τις ζεστές ανοιξιάτικες μέρες, «εναλλακτικούς» παιδότοπους για τις παγωμένες νύχτες του χειμώνα. Τα παιδιά μας τους αγαπούν για τα δημιουργικά παιχνίδια τους – και γιατί τα έχουν συνδέσει με τους καλύτερούς τους φίλους. Εμείς τους λατρεύουμε για την ατμόσφαιρα, τα πρωτότυπα μενού, την τοποθεσία – και γιατί την αγάπη που τους έχουν τα παιδιά μας.

Σβούρα, Χαλάνδρι

Σε έναν καταπράσινο κήπο βρίσκεται μια πέτρινη μονοκατοικία με παιδότοπο και καφέ όπου θα δίναμε άνετα ραντεβού με τους φίλους μας ακόμα και αν δεν είχαμε παιδιά. Η ιδιοκτήτριά της Σβούρας, παιδοψυχολόγος του κέντρου Νόηση και μητέρα δύο παιδιών, Θεοδώρα Χατζηαρτεμίου, έχει δημιουργήσει ένα ζεστό περιβάλλον που μας κάνει να νιώθουμε σαν στο σπίτι μας. Τα παιδιά μας παίζουν ελεύθερα με τα ξύλινα παιχνίδια -όπως την κουζίνα, το μανάβικο, το ξυλουργείο- ή συμμετέχουν στις ειδικά σχεδιασμένες δημιουργικές δραστηριότητες με τον συντονισμό των παιδαγωγών, σε ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες (για τα μικράκια που δεν έχουν πάει ακόμα παιδικό σταθμό υπάρχουν και πρωινά προγράμματα). Το καλοκαίρι η δράση μεταφέρεται στην αυλή, κατάφυτη με δέντρα και διάσπαρτη με υπαίθρια παιχνίδια όπως τραμπολίνο και ξύλινα σπιτάκια, ό,τι πρέπει για εξερεύνηση και εκτόνωση. Στο μεταξύ εμείς δεν ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε από το ενημερωμένο μενού, ανάμεσα στα βιολογικά ροφήματα, τον specialty καφέ, τις σπιτικές λεμονάδες με πρωτότυπες γεύσεις, τις χειροποίητες αλμυρές και γλυκές πίτες, τα φρεσκοψημένα κέικ. Λεωφ. Πεντέλης 85, τηλ. 217 7344650, fb page

Πήγαμε στα ομορφότερα μέρη της Αθήνας για μικρά παιδιά: Ξύλινα παιχνίδια, κατάφυτα περιβόλια
Η ιδιοκτήτριά της Σβούρας έχει δημιουργήσει ένα ζεστό περιβάλλον που μας κάνει να νιώθουμε σαν στο σπίτι μας.
Δεν ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε από το ενημερωμένο μενού, ανάμεσα στα βιολογικά ροφήματα, τον specialty καφέ, τις σπιτικές λεμονάδες.

Κηποπαιδεία, Παλλήνη

Με τις πρώτες ηλιόλουστες μέρες της άνοιξης δραπετεύουμε από την Αθήνα σε αυτόν το φυσικό παιδότοπο, σε απόσταση αναπνοής από την πόλη: ουσιαστικά ένα μεγάλο κτήμα 6.800 τ.μ., γεμάτο με υπαίθρια παιχνίδια όπως μια μικρή αγορά, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής με ξύλινα ποδήλατα, πειρατικό καράβι, τραμπολίνο, φυτικό λαβύρινθο και θόλο, αμπελώνα, λιοτρίβι, λαχανόκηπο και βοτανόκηπο, ινδιανικό χωριό και λόφο που έχει μεταμορφωθεί σε τσουλήθρα, για ατελείωτες ώρες μέσα στη φύση, πάντα υπό την επίβλεψη των παιδαγωγών. Στο μεταξύ οι μεγάλοι πιάνουμε ένα τραπέζι στο καφέ μέσα στον μικρό ελαιώνα, κάτω από τη σκιά των δέντρων, και με μια βαθιά ανάσα χαλαρώνουμε απολαμβάνοντας τη θέα στο εξοχικό τοπίο και τη σκέψη ότι τα παιδιά μας παίζουν σε περιφραγμένο χώρο. Για τις ημέρες που ο καιρός δεν εμπνέει για υπαίθριες βόλτες, η Κηποπαιδεία διαθέτει καλόγουστο εσωτερικό χώρο με καφέ και ξύλινα παιχνίδια. Δραστηριότητες όπως κυνήγι θησαυρού, μαγειρική, ζωγραφική, πειράματα, που διοργανώνονται σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, εξασφαλίζουν ότι τα μικρά μας θα κοινωνικοποιηθούν, θα παίξουν, θα μάθουν. Εθνικής Αντιστάσεως 39, τηλ. 210 6033609, fb page

Η Κηποπαιδεία είναι ένας φυσικός παιδότοπος σε απόσταση αναπνοής από την πόλη: ουσιαστικά ένα μεγάλο κτήμα 6.800 τ.μ., γεμάτο με υπαίθρια παιχνίδια.
Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής με ξύλινα ποδήλατα, πειρατικό καράβι, τραμπολίνο, φυτικός λαβύρινθος, αμπελώνας, λιοτρίβι, λαχανόκηπος και βοτανόκηπος είναι ανάμεσα στις δραστηριότητες της Κηποπαιδείας.

Κτήμα Αρίστη, Χαλάνδρι

Μοιάζει σχεδόν απίστευτο το γεγονός ότι σε απόσταση μικρότερη των δέκα λεπτών με τα πόδια από δύο διαφορετικούς σταθμούς μετρό (Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι) υπάρχει αυτός ο πράσινος παράδεισος. Ένα απόλυτα λειτουργικό αγρόκτημα με μικρό καφέ όπου οι γονείς χαλαρώνουμε ενώ τα παιδιά παίζουν με το χώμα και τρέχουν στο γρασίδι. Ή ενώ συμμετέχουν σε κάποια από τις οργανωμένες δραστηριότητες του Κτήματος Αρίστη όπως είναι, αυτή την περίοδο, οι Χειμωνιάτικοι Κηπουροί και τα Κοσμομαγειρέματα. Από το πωλητήριο του κτήματος αγοράζουμε βιολογικά φρούτα και λαχανικά που κόβονται μπροστά στα μάτια μας από το περιβόλι, αφεψήματα επίσης δικής του παραγωγής, υγιεινά σνακ, χυμούς και καλαίσθητα είδη χειροτεχνίας. Μία επίσκεψη αρκεί για να αρχίσουμε να παρακολουθούμε στενά ό,τι καινούριο συμβαίνει στο Κτήμα Αρίστη, όπως το παιδικό Meet Market την Κυριακή 3 Μαρτίου, με παιδικές δράσεις σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, και τα Κούλουμα της Καθαράς Δευτέρας. Όλα family friendly, με αγάπη για τη φύση και την υγιεινή ζωή. Πλουτάρχου & Κέας, τηλ. 210 6085559, fb page

Μοιάζει σχεδόν απίστευτο το γεγονός ότι σε απόσταση μικρότερη των δέκα λεπτών με τα πόδια από δύο διαφορετικούς σταθμούς μετρό υπάρχει ο πράσινος παράδεισος του Κτήματος Αρίστη.
Ένα απόλυτα λειτουργικό αγρόκτημα με μικρό καφέ όπου οι γονείς χαλαρώνουμε ενώ τα παιδιά παίζουν με το χώμα και τρέχουν στο γρασίδι.

Nest Kids Play Cafe, Ζωγράφου

Κάθε βόλτα στο Nest, γεμάτη ζεστασιά και φιλοξενία, μοιάζει με επίσκεψη σε φιλικό σπίτι – και μάλιστα σε σπίτι διακοσμημένο καλόγουστα. Η Μαρκέλλα Μακρυγιάννη δημιούργησε αυτόν το χώρο μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, εμπνευσμένη από παιδότοπους του Λονδίνου όπου έζησε για μερικά χρόνια, και το Nest μέσα στους πρώτους μήνες λειτουργίας του εύλογα έχει εξελιχθεί σε στέκι. Για την παραμυθένια διακόσμησή του, τόσο στον κάτω όροφο όσο και στο παταράκι με τη σκηνή και το κουκλόσπιτο, για τις παιδικές δραστηριότητες που οργανώνονται καθημερινά με ενθουσιώδεις και ικανές παιδαγωγούς, αλλά και για το μενού του, με έμφαση στα υγιεινά σνακ, με «ψαγμένα» ακόμα και τα πατατάκια που διαθέτει και με χειροποίητα γλυκά - κορυφαίο το carrot cake. Και για τη στρατηγική του θέση, απέναντι ακριβώς από πάρκο με παιδική χαρά, ώστε στην ίδια βόλτα τα παιδιά να χορταίνουν και υπαίθριο παιχνίδι και δημιουργική απασχόληση στο εσωτερικό του Nest. Αυτό το Σάββατο, 2 Μαρτίου, διοργανώνει και μασκέ πάρτι: να μια ιδανική αφορμή να το γνωρίσετε. Φανομάχου 3, τηλ. 210 7712027, fb page

Κάθε βόλτα στο Nest, γεμάτη ζεστασιά και φιλοξενία, μοιάζει με επίσκεψη σε φιλικό σπίτι – και μάλιστα σε σπίτι διακοσμημένο καλόγουστα. Photo: Μιχάλης Κορώνης
Το μενού του δίνει έμφαση στα υγιεινά σνακ και στα χειροποίητα γλυκά - με κορυφαίο το carrot cake. Photo: Μιχάλης Κορώνης

Περιβόλι στη Βάρη

Φανταστείτε να είχατε ένα αληθινό αγρόκτημα πλάι στο σπίτι σας στην Αθήνα. Το Περιβόλι στη Βάρη είναι αυτό ακριβώς που λέει και το όνομά του: ένα ολοζώντανο και λειτουργικό περιβόλι στα νότια, ένας χώρος μέσα στη φύση, όπου τα παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα πλήθος από οργανωμένα προγράμματα (Μικροί Εξερευνητές, Μικροί Κηπουροί, Sensory Play, Fresh Kitchen Stories) ή, απλά, να εξερευνήσουν το περιβόλι, να παίξουν με το χώμα και να το σκάψουν, να παρατηρήσουν τα ζουζούνια και τα φυτά στο φυσικό τους περιβάλλον. Να κάνουν όλα όσα τούς στερεί η ζωή στην πόλη. Στο εστιατόριο του Περιβολιού μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουμε πιάτα με πρώτες ύλες βιολογικά προϊόντα κατευθείαν από το κτήμα, τόσο επιτυχημένα ώστε πρόσφατα οδήγησαν τους ιδιοκτήτες του στο να προσθέσουν και υπηρεσία ντελίβερι. Από Παρασκευή έως και Κυριακή 1-3/3 η θεματική των δράσεων είναι εμπνευσμένη από το Καρναβάλι: Τα παιδιά, με την καθοδήγηση των παιδαγωγών, θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν χειροποίητες μάσκες από φυσικά υλικά. Κυργίων 15, τηλ. 210 8963000, fb page

Το Περιβόλι στη Βάρη είναι αυτό ακριβώς που λέει και το όνομά του: ένα ολοζώντανο και λειτουργικό περιβόλι στα νότια, ένας χώρος μέσα στη φύση.
Τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν το περιβόλι, να παίξουν με το χώμα και να το σκάψουν, να παρατηρήσουν τα ζουζούνια και τα φυτά στο φυσικό τους περιβάλλον.

κεντρική φωτό: Σβούρα

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

Read Next

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

Περισσότερα από

Life

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

Βράβευση για τα προϊόντα blu της Imperial Brands Hellas από τον θεσμό "Προϊόν της Χρονιάς 2024"

Το βραβείο "Προϊόν της Χρονιάς" είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.