ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Περιοχή στην Ινδία απαγόρευσε τα φυτοφάρμακα και μεταμορφώθηκε σε επίγεια Εδέμ. Παγκόσμιο παράδειγμα

Έγινε η πρώτη πολιτεία της χώρας με 100% βιολογικές καλλιέργειες. Το πείραμα είχε τέτοια επιτυχία, που τώρα η ινδική κυβέρνηση σχεδιάζει να το επεκτείνει.

Περιοχή στην Ινδία απαγόρευσε τα φυτοφάρμακα και μεταμορφώθηκε σε επίγεια Εδέμ. Παγκόσμιο παράδειγμα

Όταν η κυβέρνηση της ινδικής πολιτείας Sikkim, στα Ιμαλάια, ανακοίνωσε το 2003 ότι σχεδίαζε να απαγορεύσει τη χρήση χημικών στις καλλιέργειες, οι αγρότες αντέδρασαν. Και πράγματι, «τα 2-3 πρώτα χρόνια η σοδειά μας έπεσε δραματικά» θυμάται σήμερα ένας από αυτούς, ο Karma Bhutia. «Μας διέλυσε. Όλοι οι νέοι αγρότες σκεφτήκαμε ότι ο σωστός δρόμος δεν ήταν αυτός της βιολογικής γεωργίας». Οι τοπικές αρχές, για να τους καθησυχάσει, τους διαβεβαίωσε ότι θα αποζημιώνονταν για τις ζημιές.

Όμως μετά από ακόμα 2-3 χρόνια βιολογικής γεωργίας, η παραγωγή στην περιοχή επανήλθε στα παλαιότερα επίπεδα. Το 2016 η Sikkim ανακηρύχθηκε η πρώτη ινδική πολιτεία που είναι 100% απαλλαγμένη από φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα. Η ποινή για όποιον χρησιμοποιεί χημικά στο χωράφι του ανέρχεται στα 1.400 δολάρια ή ακόμα και σε 3 μήνες φυλάκισης. Γιατί όμως η τοπική κυβέρνηση υποστηρίζει τόσο σθεναρά την απαγόρευση χημικών;

«Υγιές έδαφος, τροφή υψηλής ποιότητας για τους ανθρώπους, αέρας και νερό απαλλαγμένα από χημικά, διαφύλαξη της βιοποικιλότητας της περιοχής» είναι ανάμεσα στα οφέλη που απαριθμεί ο υπουργός Γεωργίας του Sikkim, Khorlo Bhutia. Είναι ίσως ενδεικτικό ότι στην Ινδία παράλληλα με την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων παρατηρήθηκε και μια εκρηκτική άνοδος στα ποσοστά καρκίνου σε αγροτικές περιοχές.

Στην Ινδία παράλληλα με την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων παρατηρήθηκε και μια εκρηκτική άνοδος στα ποσοστά καρκίνου

Όμως στο Sikkim προέκυψε και μια ακόμα θετική συνέπεια, μάλλον λιγότερο αναμενόμενη: ο αριθμός των τουριστών εκτοξεύτηκε κατά 70%, καθώς όλο και περισσότεροι επισκέπτες έρχονται να θαυμάσουν τη φυσική ομορφιά της περιοχής αλλά και τα αποτελέσματα του επιτυχημένου πειράματος που η κεντρική κυβέρνηση της Ινδίας σκέφτεται να επεκτείνει. Πιστεύει μάλιστα ότι το αγροτικό μοντέλο του Sikkim μπορεί να λειτουργήσει και ως ένα παγκόσμιο παράδειγμα.

Αυτή τη στιγμή η ζήτηση για βιολογικές τροφές στην Ινδία βρίσκεται σε άνοδο της τάξης του 25% (σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται στο 16%), σύμφωνα με μια πρόσφατη ινδική μελέτη. Η αξία της αγοράς τυποποιημένων βιολογικών προϊόντων το 2018 υπολογιζόταν στα 8 εκατομμύρια δολάρια αλλά μέσα στο 2020 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 12 εκατομμύρια. «Είναι μια σπουδαία στιγμή για την Ινδία» σχολιάζει ο υπουργός Γεωργίας της χώρας, Radha Mohan Singh.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

*Με στοιχεία από BBC και Washington Post.

Φωτό:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

05 Ιαν 2026

Οι νικητές των Critics Choice Awards 2026

Ποιοι απέσπασαν τα πρώτα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά βραβεία της χρονιάς.

05 Ιαν 2026

Critics Choice Awards 2026 | Οι νικητές της βραδιάς

Ποιοι ξεχώρισαν στα πρώτα βραβεία της μικρής και μεγάλης οθόνης της σεζόν.

Περισσότερα από

Stories

04 Ιαν 2026

Όταν η Τζένη Μπαλατσινού έπαιζε στην "Λάμψη" πριν 34 χρόνια

Μάλλον δεν το θυμάται κανείς, αλλά η Τζένη Μπαλατσινού υποδυόταν αυτόν τον ρόλο από το 1992 έως το 1993.

02 Ιαν 2026

#theaftertaste | Η speakeasy παράσταση που δεν παίζεται σε θέατρο και μία ασύγκριτη ελληνική γαστρονομική εμπειρία στο κέντρο της πόλης

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

31 Δεκ 2025

Άποψη | Η Μεγάλη Χίμαιρα: Είδαμε τα δύο πρώτα επεισόδια της σειράς πριν από την πρεμιέρα στο ERTFLIX

Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση μεταφέρεται στη μικρή οθόνη με μία τολμηρή κινηματογραφικής αισθητικής σειρά, στην οποία κάθε συναίσθημα και χαρακτήρας βρίσκουν τη θέση τους.

31 Δεκ 2025

Οι κλασικές Πρωτοχρονιές της τηλεόρασης - Πώς έκανε ρεβεγιόν η showbiz από το 1960 και μετά;

Από το 1960 στην ελληνική τηλεόραση άλλαξαν πολλά ή μήπως όχι;

30 Δεκ 2025
30 Δεκ 2025

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα | Το κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν σε μία σύγχρονη εκδοχή για μικρούς και μεγάλους

Η Βάσια Αργέντη ενορχηστρώνει ένα ελπιδοφόρο μιούζικαλ και μία απολαυστική χριστουγεννιάτικη ιστορία, βασισμένη στο διαχρονικό παραμύθι.

30 Δεκ 2025

49 χρόνια πριν: Ο Βλάσσης Μπονάτσος και η απίθανη ομοιότητά του με τον Μικ Τζάγκερ

Μια φωτογραφία που μας γυρνά 49 χρόνια πριν στα ανέμελα, χαρούμενα χρόνια.