
Η White Ravens της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας Μονάχου, της μεγαλύτερης βιβλιοθήκης παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας στον κόσμο, είναι μια από τις πιο διακεκριμένες λίστες στις οποίες μπορεί να βρεθεί ένα παιδικό βιβλίο. Φέτος, πέντε ελληνικές εκδόσεις κατέκτησαν αυτή τη διεθνή διάκριση, δηλαδή βρέθηκαν ανάμεσα στα 200 καλύτερα του κόσμου που επέλεξαν οι συνεργάτες της Βιβλιοθήκης ανάμεσα στα χιλιάδες από όλο τον πλανήτη που καλούνται να αξιολογήσουν. Για το 2020, συγκεκριμένα, οι διαγωνιζόμενοι τίτλοι προήλθαν από 56 διαφορετικές χώρες. Αυτή είναι λοιπόν μια μεγάλη αναγνώριση για τους Έλληνες δημιουργούς.
Δείτε τα πέντε ελληνικά παιδικά βιβλία της λίστας White Ravens 2020:
«Το πουλόβερ», Δημήτρης Μπασλάμ, εικονογράφηση Χρύσω Χαραλάμπους, εκδ. Καλειδοσκόπιο
Ένα είναι σίγουρο για τον Δημήτρη Μπασλάμ. Η πανοπλία που φοράει από μικρό παιδί, λέει, φεύγει από πάνω του πάρα πολύ δύσκολα. Αν και υπήρξαν φορές που πίστεψε ότι την ξεφορτώθηκε, έφτανε να τη δει στα μάτια κάποιου άλλου για να ξαναθυμηθεί την ύπαρξή της. Ευτυχώς, περνώντας τα χρόνια, έμαθε τον τρόπο να τη βλέπει πιο καθαρά και να αφαιρεί στη συνέχεια ένα ένα τα κομμάτια από τα οποία είναι φτιαγμένη. Έμαθε, επίσης, τον τρόπο να αφήνει τους ανθρώπους που αγαπά να του τα αφαιρούν. Και μετά, αποφάσισε να γράψει μια ιστορία γι' αυτό. Για ένα μικρό παιδί και το μαλακό ζεστό πουλόβερ που φορούσε πάντα.

«Αμάλια», Αντώνης Παπαθεοδούλου, εικονογράφηση Ντανιέλα Σταματιάδη, εκδ. Ίκαρος
Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ντανιέλα Σταματιάδη παρουσιάζουν την πρωτότυπη ιστορία της Αμάλια. Η μικρή ηρωίδα τρυπώνει στην πολύβουη λαϊκή αγορά, εκεί που η φωνή ενός μικρού παιδιού είναι πιθανό να μην ακουστεί καθόλου. Ωστόσο, θα συμβεί κάτι τελείως διαφορετικό. Καμιά φορά, αρκεί να πιστέψεις στην ομορφιά που κρύβουν όλα αυτά που εσύ έχεις να πεις. Και τότε η φωνή σου, με έναν τρόπο μαγικό, όχι μόνο θα ακουστεί, αλλά χωρίς κανείς να το καταλάβει, θα παρασύρει κι άλλους να κάνουν ένα μικρό βήμα, προς κάτι δικό τους πιο όμορφο.

«Πώς φτιάχνεται ένα παιδικό βιβλίο. Και οι συνέπειες για το περιβάλλον μας», Ροδούλα Παππά, εικονογράφηση Κώστας Μαρκόπουλος, εκδ. Νεφέλη
Πώς φτιάχνεται ένα βιβλίο; Πώς φτιάχνεται το χαρτί και το μελάνι; Τι είναι ένας εκδοτικός οίκος και ποιος είναι ο ρόλος του; Πώς μετατρέπονται σε βιβλίο το κείμενο μιας συγγραφέα και οι εικόνες ενός εικονογράφου; Τι συμβαίνει στο τυπογραφείο και στο βιβλιοδετείο; Και τι συνέπειες έχει για το περιβάλλον μας η παραγωγή ενός βιβλίου; Το βιβλίο αυτό περιέχει όχι ένα κείμενο, αλλά δύο: ένα πολύ σύντομο, για τους πολύ μικρούς αναγνώστες, καθώς και για τους βιαστικούς μεγαλύτερους, και ένα εκτενέστερο, για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για το πώς πραγματικά φτιάχνεται ένα βιβλίο.

«Μπαμπά, μπορούμε να πάρουμε σκύλο αντί για μυρμήγκι;», Φίλιππος Φωτιάδης, εκδ. Μάρτης
«Έναν σκύλο, αυτό είχα ζητήσει. Έναν κανονικό σκύλο με ουρά και αυτιά, που να γαβγίζει αν χρειάζεται και όταν του πετάς πράγματα να σου τα φέρνει. Όμως ο μπαμπάς είχε άλλη γνώμη. Μπορεί να φταίω κι εγώ λίγο που άφησα τον Άγιο Βασίλη να αποφασίσει, γιατί τελικά το πρώτο μου κατοικίδιο, ο Μίλτος, ήταν ένα μυρμήγκι». Ο βραβευμένος εικονογράφος Φίλιππος Φωτιάδης επιστρέφει με μια δική του ιστορία γεμάτη χιούμορ και ανατροπές.

«Η Ζωή με τον Μπαμπά», Δημήτρης Τσιλινίκος, εικονογράφηση Πέτρος Μπουλούμπασης, εκδ. Επόμενος Σταθμός
«Η μαμά Λείπει σε ταξίδι”, οπότε κι εγώ ζω τη ζωή μου με τον μπαμπά. O μπαμπάς είναι κάτι σαν τον Σούπερμαν. Έχει κρυφές υπερδυνάμεις που καμιά φορά δεν τις ξέρει ούτε κι ο ίδιος! Μόνο έτσι εξηγείται πώς καταφέρνει και τα βγάζει πέρα… με τα δύσκολα που του βάζει η Ζωή. Ποια μπορεί να είναι η καθημερινότητα ενός παιδιού που ζει με τον μπαμπά του, όταν η μαμά «λείπει» από το σπίτι; Πώς τα μάτια ενός παιδιού μεταφράζουν αυτή την πραγματικότητα;

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
Photo by Johnny McClung on Unsplash