ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Πάρε τα λεφτά και τρέξε»: Καλλιτέχνης παίρνει 83.000 δολάρια, επιστρέφει με δύο κένους καμβάδες

Στη σύχρονη τέχνη τι αξίζει τα λεφτά; Το ταλέντο να φτιάξεις κάτι που οι άλλοι δεν μπορούν ή το χάρισμα να σκεφτείς κάτι που κανείς άλλος δεν σκέφτηκε πριν από σένα;

«Πάρε τα λεφτά και τρέξε»: Καλλιτέχνης παίρνει 83.000 δολάρια, επιστρέφει με δύο κένους καμβάδες

Ένα μουσείο στη Δανία έδωσε 83.000 δολάρια σε έναν καλλιτέχνη προκειμένου να δημιουργήσει δύο έργα τα οποία να διαπραγματεύονται τη φύση της εργασίας στον σύχρονο κόσμο. Η ιδέα πίσω από το συγκεκριμένη ανάθεση ήταν ο καλλιτέχνης να χρησιμοποιήσει τα χαρτονομίσματα που του δόθηκαν στα έργα που θα παρέδιδε, σε ένα κοινωνικό σχόλιο για τη δυναμική εργοδότη και εργαζόμενου.

Τελικά ο καλλιτέχνης με το όνομα Jens Haaning επέστρεψε μετά από λίγο καιρό στο μουσείο παραδίδοντας δύο εντελώς λευκούς καμβάδες δίχως ίχνος χαρτονομίσματος ή οποιασδήποτε άλλης πληροφορίας πάνω τους. Τα δύο «κενά» έργα που έχουν τον τίτλο «Take the Money and Run» («Πάρε τα λεφτά κα τρέξε) εκτείθονται αυτή την περίοδο στη νέα έκθεση που έκανε εγκαίνια πριν από μία εβδομάδα στο Kunsten Museum of Modern Art, με τον καλλιτέχνη να επιβεβαιώνει ότι δεν εργάστηκε σχεδόν καθόλου για τη δημιουργία των έργων. Παρόλα αυτά, όπως ξεκαθάρισε, σκοπεύει να κρατήσει κάθε σεντ από τα χρήματα που του δόθηκαν.

«Αν κρατήσω τα χρήματα μιλάμε για ένα αληθινό έργο τέχνης. Πιστεύω ότι δημιούργησα ένα καλό και σχετικό έργο τέχνης που μπορεί να κρεμαστεί σε έναν τοίχο», δήλωσε ο Haaning μετά τον σάλο που προκλήθηκε σχετικά με το γεγονός ότι αρνείται να επιστρέψει τα χρήματα που έλαβε. Όσο για τους υπεύθυνους του μουσείου, αντικρουώμενες αντιδράσεις - τουλάχιστον στις δημόσιες δηλώσεις τους.

Αρχικά, ο διευθυντής του μουσείου, Lasse Andersson, σχολίασε ότι ο καλλιτέχνης δεν εκπλήρωσε ποτέ την αρχική ανάθεση όπως αυτή του δόθηκε από το μουσείο και για αυτόν τον λόγο πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψει το σύνολο του ποσού μείον την προμήθεια που αναλογεί στην εργασία του. Όπως εξήγησε ο Andersson η ιδέα ήταν τα χαρτονομίσματα να τοποθετηθούν στον καμβά ως σχόλιο πάνω στους ετήσιους μισθούς των εργατών σε Αυστρία και Δανία κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ και ότι αν ο Haaning δεν επιστρέψει τα χρήματα τότε το μουσείο θα κινηθεί νομικά.

Στην πορεία, ωστόσο, η στάση του ίδιου του Andersson και των υπόλοιπων στελεχών του ιδρύματος άλλαξε σημαντικά. Πλέον ο διευθυντής του μουσείου δηλώνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ενδιαφέρον έργο τέχνης και ότι ο καλλιτέχνης είναι σίγουρα μέσα στο πνεύμα πίσω από την αρχική ανάθεση.

«Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα κωμικό σχόλιο γύρω από τους λόγους για του οποίους εργαζόμαστε, γύρω από το ποιος είναι ο λόγος τελικά να είσαι καλός σε κάτι», δήλωσε ο Andersson που άλλαξε τελείως γνώμη για τα έργα που του παρέδωσε ο Haaning. «Το περιστατικό είναι σαν μία σύγχρονη εκδοχή του Ρομπέν των Δασών. Ο έξυπνος Jens Haaning εξαπατά τον διευθυντή του μουσείου. Είναι μία ιστορία και έχει πλάκα», πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά ανάμεσα στις δύο παραπάνω δηλώσεις πρέπει σίγουρα να μεσολάβησε κάτι που δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Καθώς είναι αρκετά δύσκολο ο Lasse Andersson να απέτυχε να κατανοήσει από την πρώτη στιγμή τι ακριβώς ήθελε να του πει ο Haaning με τα έργα που του παρέδωσε, η κοινή γνώμη δεν μπορεί παρά να σκεφτεί ότι τελικά όλο το παιχνίδι εξακολουθεί να παίζεται στη σφαίρα του μάρκετινγκ. Kαλλιτέχνης έχει μία έξυπνη ιδέα, στην πραγματικότητα έχει μία ιδέα πιο έξυπνη από την ιδέα που του πρότειναν ο διευθυντής και ο επιμελητής του μουσείου, παίρνει το ρίσκο και την κάνει πραγματικότητα. Ο διευθυντής και ο επιμελητής του μουσείου γίνονται έξαλλοι που τα λεφτά τους έκαναν φτερά και ακόμα πιο έξαλλοι που ο καλλιτέχνης αποδείχθηκε πιο έξυπνος από εκείνους. Τελικά αποφασίζουν να παραδεχθούν την ανωτερότητα της ιδέας, συμβάλλοντας ακόμα περισσότερο στη συζήτηση γύρω από το τη λειτουργία και τον σκοπό της σύχρονης τέχνης στις ζωές μας, γύρω από το τι είναι τελικά τέχνη στον 21ο αιώνα, αλλά κυρίως πάνω στο τι έχει περισσότερη σημασία σε ένα έργο τέχνης: H ικανότητα να το δημιουργήσεις ή η ικανότητα να το σκεφτείς; Aνασύροντας και πάλι στην επιφάνεια το σημαντικό debate παλαιότερων δεκαετιών γύρω από τα τετράγωνα του Πητ Μοντριάν. Τραβώντας τελικά πολύ περισσότερο κόσμο από το αναμενόμενο στην έκθεση του μουσείου τους.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Kεντρική φωτογραφία:

Read Next

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

Περισσότερα από

Stories

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.