ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ούτε με την Όπρα, ούτε με την Κατρίν

Η σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, Δήμητρα Ψαχούλια, αφήνει το φλέγον δίλημμα της εποχής και εστιάζει στην ουσία του προβλήματος της σεξουαλικής κακοποίησης.

Ούτε με την Όπρα, ούτε με την Κατρίν

Η συζήτηση για τη σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών έχει φουντώσει για τα καλά και δικαίως. Αποκαλύψεις, καταγγελίες, εκστρατείες, καμπάνιες, διάσημοι παρουσιαστές και ηθοποιοί με καυτές και πύρινες ομιλίες, χιλιάδες άρθρα και αναλύσεις επιστρατεύτηκαν για την ανάδειξη του φαινομένου και την ανάγκη να ενωθούν όλο και περισσότερες φωνές προς την κατεύθυνση της εξάλειψής του. Σωστά και λαμπρά ως εδώ. Άλλωστε η χειραφέτηση των γυναικών είναι γεγονός και διαδικασία που έχει ξεκινήσει χρόνια πριν και είναι ακόμα εν εξελίξει με κάποιες χώρες να κάνουν άλματα προς αυτή την κατεύθυνση, άλλες πολύ μικρά αλλά ουσιώδη βήματα και άλλες να παραμένουν πίσω και με διαφορά. Είναι μια διαδικασία που όσο οι κοινωνίες προχωρούν και προοδεύουν τόσο η θέση και ο ρόλος των γυναικών θα αναβαθμίζεται και η σχέση τους με το αντίθετο φύλο θα απαιτεί σαν πεινασμένος λύκος επαναπροσδιορισμό, περισσότερο σαφή όρια και περισσότερο ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο. Όρια και ειλικρινής διάλογος λοιπόν.

Οι μαγικές λεξούλες που κάνουν τις ανθρώπινες σχέσεις υγιείς και μακροχρόνια βιώσιμες. Αυτά είναι που έχουν χαθεί. Αυτά είναι που πρέπει να επαναπροσδιοριστούν σε όλα τα επίπεδα. Οι κοινωνίες εξελίσσονται ραγδαία και οι τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται σε όλα τα επίπεδα ζητάνε όρια και ειλικρινή συζήτηση. Και δε μιλώ μόνο για το ποιο είναι το όριο ανάμεσα στο φλερτ και τη σεξουαλική παρενόχληση. Η κάθε μια νομίζω ξέρει καλύτερα από τον καθένα ποιά είναι εκείνη η στιγμή που δεν κολακεύεται αλλά νιώθει ότι πιέζεται ψυχολογικά από την επιθυμία ενός άνδρα. Μιλώ για εκείνα τα όρια που προκύπτουν όχι από το φόβο της μήνυσης και της δίωξης αλλά για εκείνα που προκύπτουν μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο της κοινωνίας με τους επίσημους θεσμούς, οι οποίοι νομοθετούν και «σχηματίζουν» τον οδικό χάρτη πάνω στον οποίο κινείται η εκάστοτε κοινωνία.

Μιλώ επίσης για εκείνα τα όρια που είναι αναγκαία να τεθούν ώστε ένα τέτοιο εξαιρετικά σοβαρό φαινόμενο να μην «καίγεται» κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας και να μη χρησιμοποιείται ως εργαλείο για προσωπικές επιδιώξεις που έχουν ως αποκλειστικό στόχο την προβολή κάποιων γυναικών ή την αναπαραγωγή ειδήσεων για κάποια παραπάνω «κλικς» και views. Το φαινόμενο δεν είναι σενάριο ταινίας του Χόλιγουντ. Είναι πολύ σοβαρό και χρήζει ολικής αντιμετώπισης. Χρήζει συστηματικής έρευνας και εξεύρεσης συνολικής αντιμετώπισης σε όλα τα επίπεδα που αφορούν τη γυναικεία υπόσταση: από το πώς προστατεύεται μια μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας, πώς στέκεται το κράτος δίπλα της ώστε να μην την αφήνει εκτεθειμένη και απροστάτευτη, που την κατατάσσει και πώς την προστατεύει εργασιακά, πώς θα μπορέσει να άρει αποκλεισμούς και εμπόδια προς την εξέλιξή της.

Η προστασία της από τη σεξουαλική κακοποίηση είναι ένα από τα σημαντικά κομμάτια του εν λόγω παζλ αλλά πολλές φορές η εξίσωση αυτή δυστυχώς έχει να κάνει και με τη συνολική θεώρηση που υπάρχει για τη γυναίκα στην κοινωνία. Οι καμπάνιες σωστά υπάρχουν, και μόνο καλό κάνουν ως προς την ευαισθητοποίηση του κοινού μόνο που είναι συμπληρωματικές της προσπάθειας και πολλές φορές εύκολα εκμεταλλεύσιμες. Η συζήτηση όμως για εμένα πρέπει να ξεκινά από το κορίτσι ή τη γυναίκα που ίσως δεν έχει καν πρόσβαση στο ίντερνετ για να δει την ομιλία της Όπρα ή να διαβάσει την επιστολή που συνυπέγραψε η Κατρίν Ντενέβ.

Πρέπει να ξεκινά σιωπηλά και ουσιαστικά από τη γυναίκα που μεγαλώνει μόνη της ένα ή δυο παιδιά και ανέχεται εγκλωβισμένη τις παρενοχλήσεις του εκάστοτε τύπου που νιώθει ότι έχει εξουσία πάνω της.

Στις γυναίκες που δεν μπορούν να απεγκλωβιστούν από το φόβο και δεν καταγγέλλουν γιατί το ένστικτο της επιβίωσης και της ανατροφής των παιδιών σταματά κάθε προσπάθεια πολέμου με την «εξουσία». Σε αυτές τις γυναίκες πρέπει να σταθούμε δίπλα με κάθε τρόπο και σε αυτές πρέπει να δώσουμε τα εργαλεία απεγκλωβισμού. Και είναι πολλές αυτές οι γυναίκες που ενώ ακούνε την ομιλία της Όπρα, κλείνουν την τηλεόραση και γυρνάνε πάλι πίσω στο φόβο παρά τα 10 λεπτά ψυχικής ανάτασης που νιώσανε. Δεν είναι πεσιμισμός. Είναι μια αρχή από την οποία πρέπει να ξεκινήσουμε και να συζητήσουμε ειλικρινά. Όταν αποκτήσουν αυτές οι γυναίκες την ισχυρή φωνή που επιθυμούν τότε θα μπορέσουμε με περισσότερη άνεση να συζητήσουμε για το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με την τοποθέτηση της Κατρίν Ντενέβ. Η συζήτηση είναι σοβαρή και δεν πρέπει ούτε να μείνει, ούτε να σβήσει μέσα στα φώτα.

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

Περισσότερα από

Stories

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.