ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Όταν μια μαμά «έκοψε» τις οθόνες από τα παιδιά της, επτά μήνες μετά είχε συμβεί κάτι μαγικό

«Οι οθόνες προκαλούσαν στα παιδιά μου ακριβώς ό,τι έλεγαν και οι έρευνες: τα έκαναν αφηρημένα, γκρινιάρικα και αντιδραστικά» λέει στην προσωπική μαρτυρία της.

Όταν μια μαμά «έκοψε» τις οθόνες από τα παιδιά της, επτά μήνες μετά είχε συμβεί κάτι μαγικό

Από τη στιγμή που το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα, αυτή την περίοδο, επιβάλλει την πολύωρη έκθεση των παιδιών κάθε ηλικίας στις οθόνες, είναι πρακτικά αδύνατον να περιορίσουμε την επαφή τους με την τεχνολογία, για όσο τουλάχιστον χρονικό διάστημα διαρκούν το lockdown και η τηλεκπαίδευση.

Ωστόσο μια μαμά μπλόγκερ, η Molly DeFrank, είχε την «πολυτέλεια» να δοκιμάσει ένα πείραμα με εκπληκτικά αποτελέσματα: να απαγορεύσει στα παιδιά της, που μέχρι τότε είχαν καθημερινή επαφή με τις οθόνες, τη χρήση ψηφιακών συσκευών. Το αποτέλεσμα, επτά μήνες αργότερα, ήταν εκπληκτικό και μας πυροδοτεί την περιέργεια να το δοκιμάσουμε κι εμείς, έστω και για μερικές μέρες, όταν επιστρέψουμε σε ένα είδος κανονικότητας.

Τι γράφει λοιπόν στη μαρτυρία της αυτή η μαμά;

«Τα παιδιά μου λατρεύουν ό,τι έχει να κάνει με οθόνες, από το Netflix και το YouTube μέχρι το Minecraft και το Fortnight. Αλλά οι οθόνες δεν τους ανταποδίδουν αυτή τη λατρεία. Έχει αποδειχθεί πώς τους προκαλούν ό,τι ακριβώς λένε οι έρευνες: τα κάνουν αφηρημένα, γκρινιάρικα και αντιδραστικά. Όχι ό,τι ακριβώς θα ήθελα για τα μωρά μου, που αγαπώ περισσότερο από τη ζωή μου.

»Παρόλο που τους επέτρεπα να έχουν επαφή με τις οθόνες μόνο για μία ώρα την ημέρα, το ήξερα ότι τα επηρέαζαν αρνητικά. Μια μέρα, καθώς επέστρεφα στο σπίτι από εξωτερικές δουλειές, το νήπιό μου με υποδέχτηκε στην πόρτα με την ατάκα: “Μπορώ να παίξω στο κινητό σου;”. Ε όχι. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Αποφασίσαμε με το σύζυγό μου ότι έπρεπε κάτι να αλλάξει.

«Μια μέρα, καθώς επέστρεφα στο σπίτι από εξωτερικές δουλειές, το νήπιό μου με υποδέχτηκε στην πόρτα με την ατάκα: “Μπορώ να παίξω στο κινητό σου;”»

»Στο δείπνο λοιπόν είπαμε στα παιδιά πως τέρμα οι οθόνες στο σπίτι μας. Αφού έκλαψαν και έτριξαν τα δόντια τους, μαντέψτε τι συνέβη; Η ζωή συνεχίστηκε. Ό,τι ξεκίνησε σαν ένας μήνας αποτοξίνωσης από τις οθόνες έχει εξελιχθεί σε τρόπο ζωής στο σπίτι μας, όπου ζουν πέντε παιδιά κάτω των δέκα ετών. Η απομάκρυνσή τους από τις οθόνες ήταν εκπληκτικά εύκολη, με απίστευτη διάρκεια, ενώ η 9χρονη κόρη μου μου έχει πει πολλές φορές ότι χαίρεται που τις βγάλαμε από τη ζωή μας.

»Η κόρη μου διαβάζει τόσο γρήγορα βιβλία, που δεν προλαβαίνω καν να της αγοράζω καινούρια, ο γιος μου μας έχει παραδώσει οικογενειακά μαθήματα καλλιτεχνικών (ήταν δική του ιδέα) και, προφανώς, η παράδοση του παιχνιδιού στο δρόμο, που ακολουθούσαν με επιτυχία οι δικές μας μαμάδες, έχει ακόμα αποτέλεσμα (αν τα παιδιά δεν είναι καθηλωμένα μπροστά σε οθόνες).

«Ό,τι ξεκίνησε σαν ένας μήνας αποτοξίνωσης από τις οθόνες έχει εξελιχθεί σε τρόπο ζωής στο σπίτι μας, όπου ζουν πέντε παιδιά κάτω των δέκα ετών»

»Τα παιδιά μου παίζουν καλύτερα παρέα, είναι πιο δημιουργικά, πιο υπάκουα, πιο χαρούμενα και κοιμούνται καλύτερα. Σίγουρα, δεν παύουν να τσακώνονται μεταξύ τους όπως όλα τα αδέρφια. Αλλά η αλλαγή στη συμπεριφορά τους ήταν άμεση, προφανής και προς το καλύτερο.

»Πρόσφατα διάβασα ένα βιβλίο για τη γονεϊκότητα και την τεχνολογία και ο συγγραφέας έγραφε ότι στο σπίτι του προσπαθούν να δημιουργούν περισσότερα από όσα καταναλώνουν. Μου άρεσε αυτή η αρχή. Την έχουμε υιοθετήσει, με κάποιες ελευθερίες, και δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Φυσικά, η τεχνολογία είναι χρήσιμη – με τη σωστή χρήση. Το μυστικό είναι να δουλεύει για εμάς, όχι το αντίστροφο.

«Πρόσφατα διάβασα ένα βιβλίο για τη γονεϊκότητα και την τεχνολογία και ο συγγραφέας έγραφε ότι στο σπίτι του προσπαθούν να δημιουργούν περισσότερα από όσα καταναλώνουν. Μου άρεσε αυτή η αρχή»

»Σε περίπτωση λοιπόν που τα μικρά σας θα μπορούσαν να επωφεληθούν από ένα διάλειμμα από τις οθόνες, το συνιστώ ανεπιφύλακτα».

Για του λόγου το αληθές, πρόσφατα η μπλόγκερ ανέβασε στο λογαριασμό της στο Facebook μια φωτογραφία όπου και τα πέντε παιδιά, ξαπλωμένα στο ίδιο κρεβάτι, διαβάζουν το καθένα το βιβλίο τους και μας διαβεβαιώνει ότι αυτό το στιγμιότυπο δεν είναι «στημένο».

Στην ίδια ανάρτηση, μοιράζεται ένα ακόμα μυστικό της επιτυχίας της: «Μερικές εβδομάδες μετά την αποτοξίνωσή μας από την τεχνολογία, όταν ξυπνούσαν τα παιδιά μας, τα πρωινά του Σαββάτου, μας έβλεπαν με τον σύζυγό μου να διαβάζουμε βιβλία στο κρεβάτι. Έπαιρναν τα δικά τους βιβλία και μας έκαναν παρέα. Στα εστιατόρια φέρνουν βιβλία αντί για ipads. Η ικανότητα ανάγνωσης της κόρης μου έχει εξελιχθεί εντυπωσιακά μέσα σε επτά μήνες».

Δείτε την ανάρτηση της μαμάς μπλόγκερ:

We did not stage this photo. Months ago we removed screen time from our kids. Why? Because my precious babies were...

Posted by Molly DeFrank on Thursday, November 7, 2019

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

06 Φεβ 2023

Το νέο Samsung Galaxy S23 ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα

Η νέα σειρά Samsung Galaxy S23 είναι σχεδιασμένη για premium εμπειρία σήμερα και στο μέλλον. Κι εμείς έχουμε μερικούς πολύ καλούς λόγους για να το αποκτήσουμε.

06 Φεβ 2023

Οι 3 θεραπείες που συμβάλλουν στην αντιγήρανση: Η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα στο Παγκόσμιο Συνέδριο IMCAS 2023 μιλά γι' αυτές

Η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα παρουσίασε έναν πρωτοποριακό συνδυασμό από θεραπείες για μια λαμπερή και ανανεωμένη επιδερμίδα.

Περισσότερα από

Life

02 Φεβ 2023

2023 Ελευσίς: 10 μουσικά δρώμενα που δεν πρέπει να χάσετε

Η συζήτηση που άναψε η επικείμενη συναυλία των Στέρεο Νόβα φανέρωσε την ξεχωριστή θέση της μουσικής στο εντυπωσιακό πρόγραμμα με το οποίο θα εορταστεί η ανακήρυξη της ιστορικής πόλης σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

01 Φεβ 2023

TASTY AWARDS 23. Τα εστιατόρια των ξενοδοχείων που ποντάρουν στην 5άστερη γαστρονομία

Ήδη αγαπημένα του κοινού, μας καλούν να τα ψηφίσουμε και να στηρίξουμε εκείνο που μας έχει κερδίσει περισσότερο.

31 Ιαν 2023

Είναι τα τρόφιμα σε κονσέρβα θρεπτικά, τελικά; Να τα προσθέτω στη διατροφή μου;

Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά μίας κονσέρβας και, τελικά, τι πρέπει να προσθέσουμε στη διατροφή μας από την κατηγορία αυτή;

30 Ιαν 2023
28 Ιαν 2023

Δέκα λάθη που κάνεις στο πρωινό γεύμα και πώς να τα διορθώσεις

Τα μεγαλύτερα (και πιο συχνά) λάθη στο πρώτο γεύμα της ημέρας. Εσύ τα κάνεις;

27 Ιαν 2023

Tasty Awards 23 | Ψηφίζουμε τα Modern Creative εστιατόρια της πόλης

Στηρίζουμε τους σεφ που πειραματίζονται με τα υλικά, τους συνδυασμούς και τις τεχνικές.

26 Ιαν 2023

Λουκία Παπαδάκη: Τα υπέροχα γκρίζα φυσικά μαλλιά της, οι "βαλσαμωμένοι" άνθρωποι και γιατί δε θα επέστρεφε στα 25 της

"Σε αυτή την ηλικία είσαι αλεξίσφαιρος, αλεξικέραυνος, έχεις και μια σκασίλα για το τι θα πει ο άλλος, τι θα κάνει, ζεις τη ζωή που ήθελες πάντα."

24 Ιαν 2023

Τα απαραίτητα αξεσουάρ για εξορμήσεις στο χιόνι!

Τα καταστήματα Lapin House ή το lapinkids.com αποτελούν τον ιδανικό προορισμό για να αναβαθμιστεί το ski style των παιδιών με αξεσουάρ για ένα cool ντύσιμο στο χιονοδρομικό.