ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Πολύτιμες συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσουμε αν θέλουμε να έχουμε ένα ασφαλές καλοκαίρι

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Είναι αλήθεια ότι την ώρα της σεξουαλικής διέγερσης το τελευταίο πράγμα που περνά από το μυαλό μας είναι τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (STDs). Ωστόσο, τα STDs -που αποτελούν φλεγμονές των γεννητικών οργάνων και μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή- είναι περισσότερο συχνά απ' ό,τι νομίζουμε, πολλές φορές είναι ασυμπτωματικά και θα μας ταλαιπωρήσουν. Η χρήση λοιπόν προφυλακτικού και ο τακτικός έλεγχος πρέπει να τηρούνται. Στα άτομα με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους και σε κάθε αλλαγή συντρόφου είναι πιθανή η έκθεση σε STDs.

Ποια νοσήματα περιλαμβάνονται στα STDs

Έρπης των γεννητικών οργάνων. Εκδηλώνεται με τσιμπήματα και πόνο στην περιοχή,ερυθρότητα και φυσαλιδώδες εξάνθημα.Η θεραπεία είναι ανακουφιστική με αντιικά φάρμακα και καμιά φορά σε επιμόλυνση και αντιβίωση. Ο ιός παραμένει στο σώμα σε λανθάνουσα μορφή και μπορεί σε περιόδους στρες να ξαναεμφανιστεί.

Χλαμύδια. Μπορεί να είναι ασυμπτωματικά στο 70% των γυναικών και πάνω από το 50% των ανδρών, ή να εκδηλώνονται με παχύρρευστες κιτρινωπές εκκρίσεις από τον κόλπο και το πέος. Ανιχνεύονται με ειδικές καλλιέργειες και θεραπεύονται με αντιβίωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι προκαλούν τραχηλίτιδα, φλεγμονώδη νόσο της πυέλου στις γυναίκες και μπορεί να οδηγήσουν σε σαλπιγγίτιδα υπογονιμότητα και έκτοπη κύηση.

Tριχομονάδες. Είναι δυνατό να μεταφερθούν και από μολυσμένες υγρές πετσέτες και ρούχα , μαγιό , καθίσματα τουαλέτας. Παρατηρούνται αυξημένα κιτρινοπράσινα κολπικά υγρά , δύσοσμα (μυρωδιά ψαριού), κνησμός, πόνος στην επαφή και δυσκολία στην ούρηση. Στους άντρες συνήθως δεν παρατηρούνται συμπτώματα, μπορεί να παρουσιάσουν πόνο- κάψιμο στην ούρηση και έκκριση υγρών από το πέος. θεραπεύεται με αντιβιοτική αγωγή .

Oυρεόπλασμα και το μυκόπλασμα. Eίναι βακτήρια χωρίς κυτταρικό τοίχωμα που μπορεί να συμβιώνουν σε μικρή συγκέντρωση, χωρίς παθολογία στο σώμα μας. Όταν πολλαπλασιαστούν σε μεγάλο αριθμό, που συνήθως συμβαίνει μετά την σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο, προκαλούν προβλήματα, με κυριότερο την υπογονιμότητα και στα δύο φύλα. Χρονιές ουρηθρήτιδες, υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη, τραχηλίτιδα, πόνος και αίμα κατά την σεξουαλική επαφή, φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, αποτελούν επιπτώσεις της λοίμωξης. Στην εγκυμοσύνη μπορούν να προκαλέσουν αποβολές, πρόωρο τοκετό και λοίμωξη στο έμβρυο. Θεραπεύονται με αντιβίωση.

HPV (ιός των κονδυλωμάτων). Στην φύση υπάρχουν πάνω από 100 τύποι Human Papilloma Viruses και περίπου 40 μπορούν να ανιχνευτούν στο γεννητικό σύστημα. Ανάλογα με τον τύπο του ιού προκαλούνται εξωτερικά κονδυλώματα ή δυσπλασία τραχήλου μήτρας. Οι περισσότερες φλεγμονές από τον ιό είναι ασυμπτωματικές, μένουν αδιάγνωστες και μπορούν να αυτοπεριοριστούν. Οι σεξουαλικώς ενεργοί άνθρωποι έρχονται σε επαφή με τον ιό κάποια στιγμή στη ζωή τους και οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν. Δεν είναι εύκολο να βρούμε ποιος είχε τον ιό πρώτος σε ένα ζευγάρι. Η ανακάλυψη του ιού δεν σημαίνει ότι κάποιος από τους συντρόφους έχει άλλη-παράλληλη ερωτική σχέση.Η παρουσία του HPV δεν δυσκολεύει την γυναίκα να μείνει έγκυος. Χωρίς άγχος η γυναίκα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά από τον γυναικολόγο της, ώστε η φλεγμονή από τον ιό να μην προκαλέσει σοβαρή βλάβη. Το πιο σημαντικό είναι η πληροφόρηση, ο εμβολιασμός και η λήψη προφυλάξεων.

Σύφιλη. Προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum, ο χρόνος επώασης της κυμαίνεται από 10-90 ημέρες (συνήθως 21 ημέρες), εξελίσσεται σε στάδια και τα συμπτώματά της διαφοροποιούνται σε κάθε στάδιο:

-Πρωτογενής σύφιλη: Το πρώτο σημάδι της σύφιλης είναι μία μικρή πληγή, ανώδυνη, χωρίς κνησμό, που αποκαλείται και σκληρό έλκος και εμφανίζεται στο σημείο όπου το βακτήριο πρωτοεισχώρησε στο σώμα.

-Δευτερογενής σύφιλη: Αρχικά εμφανίζονται εξανθήματα στον κορμό τα οποία αργότερα μπορεί να γίνουν διάχυτα στο υπόλοιπο σώμα, στις παλάμες, στα πέλματα, ακόμα και στο στόμα, υπάρχει πιθανότητα να ακολουθήσουν βλάβες που μοιάζουν με μυρμηγκιές. Επιπλέον μπορεί να παρατηρηθούν συμπτώματα όπως πονόλαιμος, πρήξιμο στους λεμφαδένες, μυϊκός πόνος ή πυρετός.

-Λανθάνουσα σύφιλη, αν η σύφιλη δεν αντιμετωπιστεί με θεραπευτική αγωγή προχωρά στο επόμενο αυτό στάδιο, κατά το οποίο δεν υπάρχουν συμπτώματα και μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια.

-Τριτογενής σύφιλη είναι ένα στάδιο το οποίο δεν συναντάμε συχνά στις μέρες μας όπου μπορεί να δημιουργηθούν επιπλοκές και βλάβες: στον εγκέφαλο, τα νεύρα, την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, το συκώτι, τα κόκαλα και τους συνδέσμους.

-Συγγενής σύφιλη τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες που πάσχουν από τη νόσο, είναι πιθανό να μολυνθούν μέσω του πλακούντα ή κατά τη διάρκεια του τοκετού. Περίπου το 60% των νεογνών δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις τα βρέφη παρουσιάζουν εξανθήματα στα πέλματα ή τις παλάμες. Η θεραπευτική αντιμετώπιση κρίνεται απαραίτητη καθώς η εξέλιξη της σύφιλης μπορεί να οδηγήσει σε κώφωση αλλά και να προκαλέσει δυσμορφίες στη μύτη και τα δόντια. Η θεραπεία της νόσου γίνεται εύκολα με ενέσεις πενικιλίνης.

Γονόρροια (ή βλεννόρροια). Οφείλεται σε λοίμωξη από το βακτήριο του γονόκοκκου, γνωστό με την ονομασία Neisseria gonorrhoeae. Συχνά είναι ασυμπτωματική νόσος. Τα συμπτώματα στις γυναίκες μπορεί να είναι πρασινοκίτρινες ή λευκές εκκρίσεις υγρών από τον κόλπο, πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα ή την πύελο, αίσθημα "καψίματος" κατά την ούρηση, αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, διόγκωση του αιδοίου. Μπορεί να προκαλέσει σαλπιγγίτιδα και στειρότητα. Σε μερικές περιπτώσεις το μικρόβιο της γονόρροιας εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας σηψαιμία, πυρετό, εξάνθημα και αρθρίτιδα.Θεραπεύεται με κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή.

Ηπατίτιδες και AIDS που είναι συστηματικά νοσήματα μεταδίδονται επίσης με την σεξουαλική επαφή.

Φυσικά, η απάντηση σε όλα αυτά δεν είναι "δεν ξανακάνω σεξ". Απλά προσέχουμε, χρησιμοποιούμε προφυλακτικό, εμβολιαζόμαστε και δεν ξεχνάμε το τακτικό ραντεβού με τον γυναικολόγο μας. Υπάρχουν θεραπείες και όλα αντιμετωπίζονται.

Ευχαριστούμε την δρα Αντωνία Λαζαράκη, μαιευτήρα-χειρουργό-γυναικολόγο, www.lazaraki.gr

Κεντρική φωτογραφία: Istockphoto

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

22 Σεπ 2023

Το Inclusivity Lounge του Women On Top επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη

Με εκλεκτές ομιλήτριες και ομιλητές από το χώρο της υγείας, της έρευνας, των επιχειρήσεων και των οργανισμών

18 Σεπ 2023

Μπομπ Ρος: Πίνακάς του από το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής του πωλείται 9,8 εκ. δολάρια

Ο πίνακας ζωγραφικής με τίτλο "A Walk in the Woods", δημιουργήθηκε το 1983 στην αρχή της τηλεοπτικής καριέρας του καλλιτέχνη.

Περισσότερα από

Life

17 Σεπ 2023

Οι 29ες Νύχτες Πρεμιέρας ξεκινούν με Αλμοδόβαρ και την πιο συγκινητική ταινία της χρονιάς

Ένα σπαρακτικό φιλμ συνοδεία της μικρού μήκους ενός σπουδαίου σκηνοθέτη κηρύσσουν την έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

16 Σεπ 2023

Μαρία Μενούνος: Η κόρη της έγινε τριών μηνών και το γιόρτασε με ένα άλμπουμ φωτογραφιών

"Ο χρόνος κυλά αλλά εμείς απολαμβάνουμε κάθε δευτερόλεπτο με την Αθηνά. Τι ευλογία!!!!", γράφει στην λεζάντα της τρυφερής ανάρτησης.

15 Σεπ 2023

Life’s Good: Η LG χαμογελάει στον κόσμο παρουσιάζοντας τη νέα της ταυτότητα

Η νέα παγκόσμια καμπάνια της LG μας εμπνέει να προσεγγίσουμε τη ζωή με αισιόδοξη στάση.

15 Σεπ 2023

TiNY LOVE | Το brand κοσμημάτων που υμνεί την αγάπη

Η TiNY LOVE γεννήθηκε μέσα από μία βαθιά εκτίμηση για τον εξαιρετικό τρόπο κατασκευής κοσμημάτων.

15 Σεπ 2023

"Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού": Η παράσταση-φαινόμενο συνεχίζεται για τρίτη χρονιά

Το έργο του Ντάριο Φο,​ που έγινε talk of the town τα τελευταία χρόνια με τον Πάνο Βλάχο ως "Γελωτοποιό", προκαλεί για τρίτη χρονιά το κοινό να αντιμετωπίσει άβολες αλήθειες.

14 Σεπ 2023

To πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ για τα θρυλικά super models των 90`s φιλοδοξεί να αποκαλύψει τις σχέσεις, την προσωπικότητα και την επίδραση τους στη μόδα

Nαόμι Κάμπελ, Σίντυ Κρόφορντ, Λίντα Ευαγγελίστα και Κρίστι Τέρλινγκτον ένωσαν τις δυνάμεις τους για ακόμη μία φορά.

14 Σεπ 2023

Το "Πίσω από τις Θημωνιές" προτείνει για τα Όσκαρ η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Η πολυβραβευμένη ταινία της Ασημίνας Προέδρου συστήνεται στο Υπουργείο Πολιτισμού για να εκπροσωπήσει τη χώρα στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου.

13 Σεπ 2023

"The Artist's Way": Η νέα συλλογή της KOURBELA για το Φθινόπωρο/ Χειμώνα 2023- 24

Από τον χειμώνα του 23-24 το brand αποκτά ένα οικουμενικό χαρακτήρα υπό την νέα ονομασία KOURBELA.

13 Σεπ 2023

Ντόλι Πάρτον: " Ο Έλβις Πρίσλεϊ τραγούδησε κομμάτι μου στην Πρισίλα, όταν πήραν διαζύγιο"

Η αποκάλυψη για την σχέση του βασιλιά του Rock’n’roll με το κλασσικό κομμάτι της κάντρι σταρ.