Την κατασκευή έξι κτηρίων ως 200 μέτρα, περιλαμβάνει η πρόταση των επενδυτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, με βάση το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης που έχει κατατεθεί και περιλαμβάνει και ειδική μελέτη– αιτιολογική έκθεση για τη χωροθέτηση υψηλών κτιρίων στην αξιοποίηση της έκτασης.

Τα κτήρια αυτά, τα οποία θα διαμορφώσουν μία εντελώς νέα και σύγχρονη γραμμή ορίζοντα (skyline) για την πόλη της Αθήνας, είναι σε θέση να της προσδώσουν -σε συνδυασμό με άλλα καινοτόμα στοιχεία της ανάπτυξης- τον χαρακτήρα διεθνούς τουριστικού προορισμού.

Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει 2 κτίρια τοπόσημα, στο Παράκτιο Μέτωπο και στο Μητροπολιτικό Πάρκο αντίστοιχα, 4 υψηλά κτίρια (ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα, κτίριο γραφείων, κτίριο ξενοδοχείου και κτίριο κατοικιών) καθώς και σειρά υψηλών κτιρίων σε ζώνες ή περιοχές που πρόκειται να λειτουργήσουν ως σημεία προορισμού (landmark destinations). Τέλος, υπάρχουν και 3 κτίρια ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης (Εμπορικό Κέντρο, Ξενοδοχείο Μαρίνας, Ενυδρείο).

Το νομικό πλαίσιο, που ισχύει για τoν Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, επιτρέπει τα μεμονωμένα ψηλά κτήρια (ύψους από 140 έως 200 μ. κατά περίπτωση και θέση) υπό όρους και με τη λογική του τοποσήμου (landmark). Στην περίπτωση του θαλασσίου μετώπου και του πάρκου προβλέπονται από ένα μόνον ψηλό κτήριο. Προβλέπονται ακόμη περιοχές σχετικώς αυξημένου ύψους σε ορισμένα όρια των προς πολεοδόμηση και ανάπτυξη περιοχών.

Αναλυτικά, το ΣΟΑ, κατ’ εφαρμογήν του παραπάνω νομικού πλαισίου προβλέπει τα εξής ψηλά κτήρια:    

  • Κτήριο τοπόσημο στο μητροπολιτικό πάρκο: πολυδύναμο κέντρο πολλαπλών λειτουργιών και εκδηλώσεων (metropolitan park arena)  
  •  Κτήριο κατοικίας, τοπόσημο στην περιοχή της μαρίνας: ψηλό κτήριο κατοικιών στη Μαρίνα (marina residential tower)    
  • Κτήριο γραφείων στην περιοχή προς πολεοδόμηση ΑΠ-4 (office tower)    
  • Κτήριο ξενοδοχείου στην περιοχή προς πολεοδόμηση ΑΠ-4 (hotel tower)    
  • Κτήριο αναψυχής με καζίνο στη ζώνη ανάπτυξης: ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα (integrated resort tower)    
  • Κτήριο κατοικιών στην περιοχή προς πολεοδόμηση ΑΠ-2: ψηλό κτήριο μεικτών χρήσεων (promenade residential tower)

 

Πηγή: tovima.gr
 

TAGS