Ο Άρθουρ Πλην είναι ένας αποτυχημένος, άσημος συγγραφέας. Λίγο πριν κλείσει τα πενήντα, φτάνει με το ταχυδρομείο μια πρόσκληση σε γάμο: ο πρώην του παντρεύεται, μόνο που παντρεύεται κάποιον άλλον. Ο Πλην δεν μπορεί να πάει στο γάμο ― θα παραείναι άβολο. Δεν μπορεί όμως ούτε και να αρνηθεί την πρόσκληση ανοιχτά ― θα τον κουτσομπολεύουν όλοι. Πρέπει να βρει ένα πρόσχημα… και το βρίσκει. Αποφασίζει να αποδεχτεί κάθε λογής πρόσκληση, απ’ αυτές που λαμβάνουν συνήθως οι συγγραφείς, για δευτεροκλασάτα συνέδρια και αδιάφορες εκδηλώσεις ανά τον κόσμο.

Απ’ τη Γαλλία στην Ινδία, απ’ τη Γερμανία στο Μαρόκο, απ’ το Μεξικό στην Ιαπωνία, ο Πλην θα κάνει το γύρο του κόσμου για να ξεφύγει απ’ την ντροπή. Μόνο που σε κάθε γωνιά τον περιμένουν μικροεξευτελισμοί και ταπεινώσεις ― γεννήματα, όχι σπάνια, της φαντασίας του και μόνο. Αυτό είναι το τίμημα που καλείται να πληρώσει προκειμένου να μπορέσει να κρυφτεί και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή του.

Το εξώφυλλο του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δώμα.

Αυτή είναι η ιστορία του «Less», όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος, του βιβλίου που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για το 2018, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα μυθιστορήματα της φετινής χρονιάς.  Ο ήρωας της ιστορίας, ο Άρθουρ Πλην, ένας γκέι συγγραφέας στα όρια της ψυχολογικής κατάρρευσης, μοιάζει περισσότερο με έναν απεγνωσμένο αντιήρωα παρά με ένα πρόσωπο με το οποίο επιθυμείς να ταυτιστείς. 

Να που, όμως, οι σκέψεις, η αφήγηση, η περιπέτεια, εν τέλει, αυτού του άντρα που παλεύει να ξεφύγει από το τέλμα στο οποίο δείχνει να έχει φτάσει η προσωπική ζωή του, από τα λάθη του παρελθόντος που μοιάζουν να έχουν σαμποτάρει δραματικά το παρόν και το μέλλον του, από τις συνέπειες των ίδιων των πράξεων του, καταλήγουν να είναι απρόσμενα διασκεδαστικά και απολαυστικά.

Ο Πλην έχει την τάση να κάνει αυτό που σίγουρα ο καθένας από εμάς έχει πιάσει τον εαυτό του να κάνει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του: να δραματοποιεί υστερικά σχεδόν τα παθήματα του, να παθαίνει πανικό με μικρογεγονότα, να αγχώνεται σαν τρελός για τα πιο ασήμαντα αυτού του κόσμου, αποφεύγοντας να κάνει το πιο σπουδαίο απ' όλα. Να αλλάξει όλα όσα δεν του αρέσουν, πραγματοποιόντας μία νέα αρχή. 

Πιθανότατα γι' αυτό το πέμπτο βιβλίο του Andrew Sean Greer, ενός εξαιρετικού αφηγητή που βρίσκει έναν υπέροχο τρόπο για να παρουσιάσει από μία απόλυτα ξεκαρδιστική γωνία το πιο σκοτεινό, ψυχολογικό αδιέξοδο, να απέκτησε μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τόσο μεγάλη αποδοχή και φήμη. Επειδή η ιστορία του είναι μία ιστορία που θα μπορούσε να έχει συμβεί, σε διάφορες παραλλαγές, στους περισσότερους από εμάς. Μία ιστορία που σίγουρα έχει ήδη διαδραματιστεί μέσα στο μυαλό μας σε παραπάνω από μία χαοτική περίσταση της ερωτικής μας ζωής. Που μας κάνει να γελάμε δυνατά και ασυγκράτητα με τις ατυχίες και τις μικρές προσωπικές καταστροφές του πιο διασκεδαστικού πρωταγωνιστή. Ο οποίος τελικά θα μπορούσε εύκολα να είναι ο ίδιος ο εαυτός μας. 

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram 

TAGS