Το Safe Water Sports είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με βασικό στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας σε όλες τις αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που γίνονται στη θάλασσα και το νερό.

Ο Οργανισμός δεν λαμβάνει καμία κρατική χρηματοδότηση. Οι πόροι του προέρχονται αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα, το Σωματείο λειτουργεί με τη στήριξη και συμμετοχή ενός βασικού πυρήνα εθελοντών, που σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Σωματείου, σχεδιάζουν και υλοποιούν τις δράσεις του. O Παναγιώτης Πασχαλάκης μίλησε στο τεύχος του 2016-2017 «Δύναμη της Προσφοράς» για την δράση και τους στόχους του Safe Water Sports.

Η δράση του Safe Water Sports έχει, εκτός από την ενίσχυση της ασφάλειας και την πρόληψη των ατυχημάτων, έναν έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα. Γίνεται τόσο οργανωμένα για πρώτη φορά σε όλη την Ευρώπη και μπορεί να συμβάλλει στην αναβάθμιση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό.

-Η ίδρυση του Safe Water Sports κρύβει μια συγκινητική ιστορία. Θέλετε να μας αφηγηθείτε πότε και πώς ξεκίνησε αυτή η μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία;

Το μη κερδοσκοπικό σωματείο Safe Water Sports ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2015. Αφορμή για την ανάληψη της πρωτοβουλίας αυτής ήταν το θανάσιμο ατύχημα που έγινε το καλοκαίρι του 2014 στη Μύκονο, στο οποίο ο 10χρονος γιος μου Μιχαήλ έχασε τη ζωή του, όταν μαζί με φίλους έκανε tubes στην παραλία Καλό Λιβάδι, σε μια επιχείρηση, που, όπως αποδείχτηκε αργότερα, λειτουργούσε παράνομα και το σημαντικότερο, δίχως να εφαρμόζει κανέναν από τους βασικούς κανόνες ασφαλείας που προβλέπει ο νόμος.

-Ποιος είναι ο σκοπός της και η κύρια επιδίωξη του Safe Water Sports;
Οι βασικοί στόχοι του Safe Water Sports είναι: η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών (Ελλήνων όσο και ξένων επισκεπτών) για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες (αθλητικές και ψυχαγωγικές) στο νερό και τη θάλασσα, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ασφάλειας και πρόληψης των ατυχημάτων…
-η υλοποίηση δράσεων σε συνεργασία με τον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα για την ενίσχυση του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου για την ασφάλεια στη χώρα μας
– η εκπαίδευση – ενημέρωση των παιδιών στα σχολεία, με στόχο τη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας αναφορικά με την αντιμετώπιση της θάλασσας και
των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με αυτή.

Δείτε την ομιλία του Παναγιώτη Πασαχαλάκη στο TedX:

-Η Ελλάδα καταγράφει θλιβερή πρωτιά σε θανάτους από πνιγμούς. Πώς μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση;

Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των πνιγμών και των ατυχημάτων που γίνονται στη θάλασσα είναι η πρόληψη. Οι βασικοί άξονες που κινούμαστε για να πετύχουμε τους στόχους μας είναι δύο: Ενημέρωση: μικρών και μεγάλων για τους κινδύνους, για το τι πρέπει να προσέχουμε και συμβουλές ειδικών για την ασφάλεια. Έλεγχος: έχουμε δωρίσει στο Λιμενικό Σώμα ένα Ολοκληρωμένο πανελλαδικό Πληροφοριακό Σύστημα Ελέγχων & Επιθεωρήσεων που αφορά μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων που γίνονται στην θάλασσα. Μέσω του συστήματος αυτού, που σήμερα λειτουργεί σε όλα τα λιμεναρχεία της χώρας, καθώς και στην κεντρική υπηρεσία (Υπουργείο), οι λιμενικές αρχές παρακολουθούν το έργο των ναυαγοσωστών, διαχειρίζονται ηλεκτρονικά τις άδειες και τις επιθεωρήσεις που γίνονται, παρακολουθούν τις παραβάσεις και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, ελέγχουν την απόδοση των λιμενικών αρχών, εντοπίζουν τα ενδεχόμενα κενά στην αστυνόμευση, και όλα αυτά άμεσα και με πλήρη διαφάνεια.

-Εθελοντές έχετε πολλούς, αλλά σίγουρα χρειάζεστε περισσότερους. Πώς μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής και τι υπηρεσίες προσφέρει;

Το Safe Water Sports έχει ανάγκη τη βοήθεια όλων μας. Καθένας που επιθυμεί να ενταχθεί στην ομάδα των εθελοντών, μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα μας στο διαδίκτυο (www.safewatersports.gr) και να υποβάλλει ηλεκτρονικά τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, email). Μόλις συμπληρώσει τη σχετική αίτηση θα αποτελέσει άμεσα μέλος της διαρκώς αυξανόμενης ομάδας εθελοντών του Οργανισμού μας. Οι εθελοντές συμμετέχουν στις ενημερωτικές δράσεις που διοργανώνουμε ή συμμετέχουμε, με στόχο τη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων σε μικρούς και μεγάλους. Επίσης, ανάλογα με τις γνώσεις τους βοηθούν το έργο του Σωματείου μας σε πιο ειδικές δράσεις που έχουν σχέση με τον σχεδιασμό ενημερωτικού υλικού, μεταφράσεις, καταχώρηση και επεξεργασία δεδομένων κ.λπ.

-Έχετε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα στην προσπάθειά σας να ενημερώσετε την κοινωνία για τους κινδύνους που κρύβουν τα θαλάσσια σπορ;

Το Safe Water Sports και το Λιμενικό Σώμα έχουν επιτύχει κάτι πολύ σπάνιο για τη χώρα μας. Έχουν δημιουργήσει ένα ευρύ πλαίσιο συνεργασίας, σε ισότιμη βάση, χωρίς προκαταλήψεις και καχυποψία, με κοινό στόχο την επίτευξη του κοινωφελούς σκοπού που είναι η ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών, καθώς και η ενημέρωσή τους. Μέχρι σήμερα και οι δύο πλευρές έχουν λειτουργήσει με απόλυτα ομαδικό πνεύμα, όπου το κάθε μέρος προσπαθεί να ενισχύσει το έργο που καλείται να φέρει σε πέρας το άλλο θεσμικά, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε έναν μεγάλο αριθμό δράσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Καθοριστικός παράγοντας για τη συνεργασία αυτή ήταν οι άνθρωποι που βρέθηκαν και βρίσκονται σήμερα σε θέσεις κλειδιά στο Λιμενικό Σώμα, και οι οποίοι από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν την πρωτοβουλία μας.

-Υπάρχουν κάποιες εκπαιδευτικές δράσεις ή πρωτοβουλίες που θα παρουσιάσει στο άμεσο μέλλον το Safe Water Sports;

Το Safe Water Sports έχει σχεδιάσει, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης – ενημέρωσης μαθητών στα σχολεία όλης της χώρας με την ονομασία ΠΡΟΣΕΧΩ – ΜΑΘΑΙΝΩ – ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφορά τόσο την πρωτοβάθμια όσο και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο δε ποσοτικός στόχος είναι η εκπαίδευση ενημέρωση να στοχεύει σε ετήσια βάση: 50.000 – 70.000 μαθητές σε 500 σχολεία σε όλη την χώρα (όλες οι περιφέρειες).

-Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις με θαλάσσια σπορ που λειτουργούν παράνομα; Πώς μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για το αν μια επιχείρηση έχει
άδεια;

Δυστυχώς στη χώρα μας ένα μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα κάθε καλοκαίρι χωρίς τη νόμιμη άδεια. Σημαντικές παραλείψεις από την πλευρά της πολιτείας δημιουργούν κάθε χρόνο προβλήματα στη διαδικασία της αδειοδότησης. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό, και ο λόγος άλλωστε που εμείς πιέζουμε προς όλες τις πλευρές για την άμεση επίλυση του προβλήματος αυτού, είναι ότι μια επιχείρηση χωρίς άδεια δεν ελέγχεται από το Λιμενικό Σώμα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλο κενό σε θέματα ασφαλείας των πολιτών. Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν εύκολα αναφορικά με το ποιες επιχειρήσεις έχουν νόμιμη άδεια, καθώς και το τι προβλέπει αυτή, κατεβάζοντας το Safe Water Sports app, εντελώς δωρεάν στο κινητό τους. Όποια επιχείρηση δεν αναφέρεται μέσα σε αυτήν την εφαρμογή, δεν διαθέτει νόμιμη άδεια λειτουργίας.

-Στην ιστοσελίδα σας, μεταξύ άλλων, είδαμε το Safe Water Sports app. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτήν την εφαρμογή. Γιατί θα ήταν χρήσιμο να την κατεβάσει
κάποιος στο κινητό του;

Το Safe Water Sports ανέπτυξε μια πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών, που είναι
σήμερα διαθέσιμη στο Internet (μέσω του website μας) αλλά κυρίως μέσω εφαρμογών (apps) για όλα τα κινητά τηλέφωνα, εντελώς δωρεάν. Με την ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτή, που είναι διαθέσιμη στα ελληνικά και στα αγγλικά, ο πολίτης σήμερα μπορεί εύκολα, με το πάτημα ενός πλήκτρου, να ενημερωθεί για τις ακόλουθες πληροφορίες που συλλέγονται σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, όπως:

– Όλες και μόνο τις νόμιμες επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ (waterski,
scuba diving, tubes, kitesurf κ.λπ.) που λειτουργούν στην Ελλάδα,
– τις 3.000+ παραλίες με πρόσβαση, που έχουμε από κοινού χαρτογραφήσει, και στις
οποίες μπορούν οι πολίτες να κολυμπήσουν, καθώς και τα χαρακτηριστικά αυτών
από την πλευρά της ασφάλειας (δηλαδή αν έχουν ναυαγοσώστη, βαθιά/ρηχά νερά,
το είδος παραλίας –π.χ. αμμώδης, με βότσαλα κ.λπ.-, το μήκος της παραλίας, αν είναι
οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, αν υπάρχει πρόσβαση για Α.με.Α, κατα-
στήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, parking κ.λπ.), μια ενδεικτική φωτογραφία,
το στίγμα τους, καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.
– τα νοσοκομεία και τις λιμενικές αρχές που βρίσκονται σε όλη τη χώρα
– τις μαρίνες και γενικότερα τις τοποθεσίες που επιτρέπεται ο ελλιμενισμός σκαφών,
καθώς και τις υπηρεσίες που αυτές προσφέρουν.
– τις επιχειρήσεις εκμίσθωσης σκαφών κάθε τύπου, για αναψυχή
– τους ισχύοντες κανονισμούς ασφάλειας (νομοθεσία) για κάθε θαλάσσιο σπορ και
δραστηριότητα στην θάλασσα
– τον καιρό σε κάθε περιοχή που γίνονται θαλάσσια σπορ
– πολλές άλλες πληροφορίες που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με δραστηριότητες
στη θάλασσα και το νερό.

Επίσης, οι πολίτες μπορούν μέσω των κινητών τους και της εφαρμογής Safe Water
Sports να:
– καταγγείλουν, αναφέρουν κάθε παραβατική ή παράνομη δραστηριότητα στη
θάλασσα που υποπίπτει στην αντίληψή τους και η οποία βάζει σε κίνδυνο την ασφά-
λεια και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών, και μέσω της ηλεκτρονικής
πλατφόρμας μας, να ενημερώσουν το Λιμενικό Σώμα, ώστε εκείνο να παρέμβει αν
χρειαστεί.
– σχολιάσουν και να βαθμολογήσουν μια επιχείρηση θαλασσίων σπορ – μέσων ανα-
ψυχής, και με αυτόν τον τρόπο να επιβραβεύσουν τους καλούς και να βοηθήσουν
τους μέτριους να βελτιωθούν και να γίνουν καλύτεροι προσφέροντας υπηρεσίες
ασφαλείς για τους πολίτες.

-Κύριε Πασχαλάκη, ως εμπνευστής και πρόεδρος του Safe Water Sports, ποιο είναι το όραμά σας;

Το όραμα του Safe Water Sports είναι να κάνουμε τις ελληνικές θάλασσες υπόδειγμα ασφάλειας και οργάνωσης σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πρόληψη πρέπει να γίνει το κύριο μέλημά μας. Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να γίνει πρωτοπόρος στον τομέα της ασφάλειας, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας δράσεις και συνεργίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που θα ενισχύσουν τις πολιτικές ασφάλειας σε όλους τους τομείς. Όραμά μας είναι να μην θρηνήσουμε ξανά την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και το νερό.

 

Πηγή: dinamiprosforas.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS