ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο μόνος τρόπος για να ζήσεις πολλά χρόνια είναι να γεράσεις

Όμως και ο μόνος τρόπος για την ανανέωση και ισορροπία του πληθυσμού είναι να γεννιούνται παιδιά.

Ο μόνος τρόπος για να ζήσεις πολλά χρόνια είναι να γεράσεις

Όμως και ο μόνος τρόπος για την ανανέωση και ισορροπία του πληθυσμού είναι να γεννιούνται παιδιά. Άλλωστε είναι η μοναδική φορά που το κλάμα προκαλεί χαρά. Το κλάμα του νεογέννητου.

Τι είναι η πατρίδα μας;/ Μην είν' οι κάμποι;/Μην είναι τ' άσπαρτα ψηλά βουνά;/Μην είναι ο ήλιος της, που χρυσολάμπει;/Μην είναι τ' άστρα της τα φωτεινά;/ Μην είναι κάθε της ρηχό ακρογιάλι και κάθε χώρα της με τα χωριά;/κάθε νησάκι της που αχνά προβάλλει,/κάθε της θάλασσα, κάθε στεριά; Κάπως έτσι περιέγραφε ο ποιητής Ιωάννης Πολέμης την χώρα μας. Και πόσο δίκιο είχε. Και φυσικά η πατρίδα μας είναι ο πληθυσμός της. Ο οποίος συρρικνώνεται επικίνδυνα. Κάτι που μαρτυρούν τα στατιστικά στοιχεία και οι προοπτικές για την εξέλιξη του αριθμού των κατοίκων της χώρας μας.

Οι ελληνίδες γεννούν ολοένα και λιγότερα παιδιά. Τις περισσότερες φορές ένα ή στην καλύτερη περίπτωση δύο είναι αρκετά για τη διαιώνιση του είδους. Αυτό όμως που «διαιωνίζεται» σίγουρα είναι το δημογραφικό πρόβλημα. Οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες καθρεφτίζονται στη σύνθεση της οικογένειας, με τους δύο γονείς- όταν αυτοί δεν έχουν ήδη χωρίσει - να επιδίδονται σε καθημερινό «αγώνα δρόμου» για να μην λείψει τίποτε από το τραπέζι. Αφού δεν φτάνουν τα ρημάδια. Παράλληλα το προσδόκιμο ζωής αυξάνει μετασχηματίζοντας την ηλικιακή πυραμίδα, όπου η διευρυμένη βάση της πλέον θα αποτελείται από γερόντους. Μακροπρόθεσμα θα είμαστε θιασώτες ίσως μίας μεγάλης μετάβασης προς έναν κατά πολύ γηραιότερο πληθυσμό, κάτι που είναι ήδη εμφανές και σε αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ως ένα ντόμινο λοιπόν, η δημογραφική γήρανση θα συμπαρασύρει αλυσιδωτά πολλά προβλήματα ιατρικού, κοινωνικού, οικογενειακού, οικονομικού και ασφαλιστικού χαρακτήρα.

Κακά τα ψέματα Η υπογεννητικότητα είναι χρόνιο πρόβλημα για την πατρίδα μας, θυμίζοντας «αυτοάνοσο νόσημα» στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας.

Συγκεκριμένα ο μέσος όρος ολικής γονιμότητας, δηλαδή παιδιών ανά ζεύγος, είναι 1,26, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 1,49. Επισημαίνεται, ότι για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός πρέπει ο δείκτης γονιμότητας να είναι πάνω από 2,1. Συνακόλουθο είναι ότι ο πληθυσμός στην Ελλάδα βαίνει μειούμενος και φτάνοντας στα 8,3 εκατ. το 2050.

Την ίδια στιγμή ο αριθμός των ηλικιωμένων στη χώρα μας αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή κατηγορία. Κάτι που πρακτικά σημαίνει, ότι το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω στον πληθυσμό θα υπερδιπλασιαστεί μεταξύ του 2016 και του 2080, φτάνοντας από 5,4% σε 12,7%. Αλλά και τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αγγίζουν σήμερα στη χώρα μας ποσοστό πάνω από το 21,3% του πληθυσμού και το 2030 θα είναι περίπου το 30% του πληθυσμού, ενώ το 2050 θα πλησιάσουν το 1/3 του πληθυσμού.

Ως ένα ντόμινο λοιπόν, η δημογραφική γήρανση θα συμπαρασύρει αλυσιδωτά πολλά προβλήματα ιατρικού, κοινωνικού, οικογενειακού, οικονομικού και ασφαλιστικού χαρακτήρα.

Βέβαια ο μόνος τρόπος για να ζήσεις πολλά χρόνια είναι να γεράσεις. Όμως και ο μόνος τρόπος για την ανανέωση και ισορροπία του πληθυσμού είναι να γεννιούνται παιδιά. Άλλωστε είναι η μοναδική φορά που το κλάμα προκαλεί χαρά. Το κλάμα του νεογέννητου.

Ο μόνος τρόπος για να ζήσεις πολλά χρόνια είναι να γεράσεις
Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη.

Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη σχολή Oικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί στη διαφήμιση, στην εκπαίδευση και ως υπευθ. πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Άρθρα της κοινωνικού ενδιαφέροντος δημοσιεύονται συχνά στο διαδίκτυο,ενώ αρθρογραφούσε καθημερινά σε πρωινή εφημερίδα Free press μεγάλης κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης. Σήμερα αρθρογραφεί στην καθημερινή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Εμφανίστηκε στα γράμματα με το έργο: «Ο Θεός κατοικεί σε ουρανοξύστη, 31 ποιήματα της πόλης»,Παρατηρητής, 1999, Θεσσαλονίκη (ποίηση) Ακολούθησαν:“Η Αρχιτεκτονική των σιωπηλών ημερών”, Ελληνικά Γράμματα, 2003, Αθήνα (ποίηση) “Ο ήλιος στο πάτωμα”, Φερενίκη, 2009, Αθήνα (μυθιστόρημα), “Μαύρη πέτρα” (Θεατρκό έργο) 2015, “Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα αγάλματα”, Γαβριηλίδης, 2017 Αθήνα (ποίηση). Mιλάει Γερμανικά και Αγγλικά . Επί σειρά ετών υπηρέτησε ως γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Βραβεύτηκε από το Φιλολογικό σύλλογο Παρνασσό (Β' βραβείο Ποίησης 2000), τη Νέα Κίνηση Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Γ' βραβείο Ποίησης 1999) την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης (Α' βραβείο Ποίησης 2001) κ.ά.Είναι παντρεμένη με τον Πυρηνικό γιατρό Δημήτρη Γρηγοράκη κα ζει στη θεσσαλονίκη.

Photo: Alex Harvey

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

"Μην αγχώνεσαι, θα γίνεται όλο και χειρότερο"

Όταν η άβγαλτη Νταϊάνα συνάντησε την γεμάτη αυτοπεποίθηση Γκρέις Κέλι.

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

Περισσότερα από

Stories

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.