ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Νιώθουν ακόμα παιδιά: Τα εκατοστά τους γενέθλια γιόρτασαν παρέα 3 κολλητές φίλες από το γυμνάσιο

Έχουν χάσει συμμαθητές, συζύγους, αδέρφια και, δυστυχώς, κάποιες από αυτές και παιδιά, αλλά η φιλία τους παραμένει μια σταθερά στη ζωή τους.

Νιώθουν ακόμα παιδιά: Τα εκατοστά τους γενέθλια γιόρτασαν παρέα 3 κολλητές φίλες από το γυμνάσιο

Το 1919 το όνομα Ντόροθι ήταν το τρίτο δημοφιλέστερο στα κορίτσια, αλλά οι πιθανότητες ένα παιδί που γεννιόταν τότε να φτάσει τα εκατό ανέρχονταν μόλις στο 1,9%. Φανταστείτε, τώρα, πόσο τυχερές πρέπει να στάθηκαν τρεις παιδικές φίλες, όλες με το όνομα Ντόροθι, συμμαθήτριες στο ίδιο γυμνάσιο στην πόλη Auburn του Μέιν, οι οποίες το 2019 γιόρτασαν παρέα τα εκατοστά τους γενέθλια.

Ο λόγος για τις Dorothy Buchanan, Dorothy Kern και Dorothy Murray, που ζουν ακόμα στην ίδια πόλη, δύο από αυτές στα σπίτια που ανήκαν στους γονείς τους. Παρόλο που έχουν χάσει συμμαθητές, συζύγους, αδέρφια και, δυστυχώς, κάποιες από αυτές και παιδιά, η φιλία τους παραμένει μια σταθερά στη ζωή τους και φροντίζουν, περιστασιακά έστω, να συναντιούνται για ένα τσάι.

«Ακόμα νιώθω παιδί. Δεν αισθάνομαι διαφορετικά από ό,τι στα δεκαέξι χρόνια μου» σχολιάζει η Dorothy Kern, που εργάστηκε ως δημοσιογράφος και είχε την ευκαιρία να γίνει μάρτυρας του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και να το ανακοινώσει με έναν πηχυαίο τίτλο στην εφημερίδα όπου δούλευε τότε. Ως λάτρης των βιβλίων, ωστόσο, σε κάποια φάση της ζωής της άλλαξε καριέρα και έγινε βιβλιοθηκάριος.

«Ακόμα νιώθω παιδί. Δεν αισθάνομαι διαφορετικά από ό,τι στα δεκαέξι χρόνια μου»

Η κολλητή της, Dorothy Buchanan, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εργάστηκε ως γραμματέας στον αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό και μέχρι σήμερα θυμάται τον ήχο του τηλέτυπου ενώ πληκτρολογούσε τα ονόματα των θυμάτων του πολέμου, πάντα με τον φόβο μήπως δει να σχηματίζεται το όνομα του συζύγου της ή κάποιου άλλου αγαπημένου προσώπου της. Αργότερα εργάστηκε ως λογίστρια. «Πριν από τον πόλεμο οι γυναίκες δεν εργάζονταν αλλά μετά τον πόλεμο χρειάστηκε να το κάνουμε… αλλά μου άρεσε. Ό,τι κι αν έκανα μου άρεσε» θυμάται σήμερα η Buchanan.

Μια από τις πιο δυνατές αναμνήσεις της τρίτης φίλης, Dorothy Murray, ήταν τα σάντουιτς με γλυκιά πίκλα και μαγιονέζα που συνήθιζαν να τρώνε την περίοδο του Κραχ. «Οι καιροί ήταν δύσκολοι στις αρχές των '30, αλλά τα καταφέραμε… Απλά δεν μπορούσαμε να ξοδέψουμε πολλά χρήματα, αυτό ήταν όλο». Η Murray επίσης δούλεψε ως γραμματέας και αργότερα στην επιχείρηση του συζύγου της. Ανέκαθεν λάτρευε να κοινωνικοποιείται και μέχρι σήμερα, στα εκατό της, αγαπά τις οικογενειακές συγκεντρώσεις και τις γιορτές με τις φίλες της. Όταν έκλεισε τα 100, ο δήμαρχος της έδωσε τιμητικά το κλειδί του Auburn.

Η Buchanan μέχρι σήμερα θυμάται τον ήχο του τηλέτυπου ενώ πληκτρολογούσε τα ονόματα των θυμάτων του πολέμου, με φόβο μήπως δει να σχηματίζεται το όνομα του συζύγου της

Και οι τρεις αγαπούν τα βιβλία και τη μουσική και καθοδηγούνται από την πίστη τους. «Δεν φοβάμαι τον θάνατο» λέει η Buchanan, «απλά δεν θέλω να πονάω». Κάθε φορά που συναντιούνται πάντα κάνουν η μία στην άλλη την ίδια ερώτηση: «Πώς είσαι;». Στο τέλος του 2019 και οι τρεις, ευτυχώς, απαντούν «καλά». Μάλιστα η Murray συνεχίζει να οδηγεί. «Πώς σε αφήνει η αστυνομία να οδηγεί;» τη ρωτάει η Buchanan. «Γιατί δεν είχα ποτέ κανένα ατύχημα. Είμαι εξαιρετική οδηγός» απαντά εκείνη.

Η Kern εκπλήσσεται από το πόσο γρήγορα έχει περάσει ο καιρός. «Δεν κόβει ταχύτητα ποτέ». Εύχεται ωστόσο να μπορούσαμε να κατεβάσουμε για λίγο ρυθμούς, να δώσουμε προσοχή στον πλανήτη και να ασχοληθούμε με την κλιματική αλλαγή. Η ευχή της Buchanan είναι η αποδοχή. «Να αποδεχόμαστε τους άλλους όπως είναι, γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι» λέει. Την ίδια ευχή μοιράζεται και η Murray. Ανησυχεί για την πολιτική πόλωση και την κατεύθυνση που βλέπει να παίρνει η χώρα. «Βρείτε τα, αγαπήστε ο ένας τον άλλο» παρακινεί. Και μετά, κοιτώντας το σκυλάκι της Buchanan, την Jody που ξεκουράζεται στο δάπεδο του σαλονιού, προσθέτει: «Ξέρετε, όλοι θα έπρεπε να έχουν ένα σκυλί».

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

*Με στοιχεία από npr.org

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.