Λένε πώς για να γίνει ένα βιβλίο κλασικό οφείλει να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Του πιο σκληρού και αμείλικτου κριτή από όλους δηλαδή. Πριν όμως τοποθετηθούν στο πάνθεον των κλασικών, τα σπουδαία μυθιστορήματα επιτελούν μια πολύ πιο χρήσιμη αποστολή: Ανοίγουν το μυαλό των κατόχων τους, σε τέτοιο έντονο βαθμό που καμιά φορά μπορεί κανείς να πιστέψει πώς είχες αυτό που λένε επιφοίτηση. Ή μπορεί και όχι. Εσύ, όμως, το πιστεύεις με όλη τη δύναμη της καρδιάς σου.

Και επειδή οι λίστες είναι πολύ δύσκολο πράγμα (όλοι φτιάχνουν από μία όπως θα έλεγε και ο Dirty Harry) ακολουθούν παρακάτω μερικά σπουδαία βιβλία από μια χώρα που πολλοί μισούμε να αγαπάμε. Μυθιστορήματα που μπορούν να συνοδεύσουν ιδανικά την κάθε ηλικία, τα διαφορετικά "θέλω", τι διαφορετικές ανάγκες, τα διαφορετικά "πιστεύω", τα διαφορετικά όνειρα και, τέλος, τις διαφορετικές συντριβές.

Στην εφηβεία

Ένας μικρός οδηγός για να πλοηγηθεί κανείς στις πρώτες φορές, από έναν συγγραφέα μυστήριο που μισούσε φανατικά την έκθεση στα Μέσα και στην "πολλή συνάφεια του κόσμου". Ο Φύλακας στη Σίκαλη (εκδ. Επίκουρος) του J.D. Sallinger λειτουργεί σαν φανάρι για τον αναγνώστη· καθώς ο ήρωας του περνάει τον δύσκολο δρόμο, στη μεγάλη μετάβαση από την εφηβεία στην ενηλικίωση, μιας και ο ήρωάς του επαναστατεί απέναντι στον κόσμο. Κυρίως, μάλιστα, απέναντι στους "κάλπηδες". Εκείνους, δηλαδή, που μισεί με όλη τη δύναμη της εφηβικής ψυχής του. 

Δείτε τα υπόλοιπα μυθιστορήματα στο esquire.com.gr

TAGS