Στην Αίγυπτο η κλειτοριδεκτομή είναι παράνομη από το 2008. Παρόλα αυτά εφαρμόζεται κρυφά από τις αρχές με πολλές νεαρές γυναίκες να φοβούνται για τη ζωή τους και να μην τολμούν να αναφέρουν πουθενά το περιστατικό, ούτε καν στις ίδιες τους τις μητέρες.

Ένα τέτοιο φρικτό συμβάν αποκαλύπτει το βρετανικό BBC, σε πρόσφατο ρεπορτάζ του, το οποίο αναφέρεται σε έναν πατέρα, ο οποίος λέγοντας ψέμματα στις δύο κόρες του ότι θα τις πάει να κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού, τις υπέβαλε μυστικά σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων. 

Τα δύο κορίτσια, που είναι ανήλικα ναρκώθηκαν από έναν γιατρό που βρισκόταν σε συνεννόηση με τον πατέρα τους και υποβλήθηκαν στη βάρβαρη επέμβαση, ενώ όταν συνήλθαν από τη νάρκωση συνειδητοποίησαν πως τα πόδια τους ήταν δεμένα μεταξύ τους και δεν μπορούσαν ούτε καν να κουνηθούν.  

«Λιποθύμησαν και όταν ξύπνησαν, σοκαρίστηκαν που είδαν τα πόδια τους δεμένα μεταξύ τους, έχοντας αφόρητους πόνους στην περιοχή των γεννητικών τους οργάνων», δήλωσε αργότερα ο εισαγγελέας στο δικαστήριο που εξετάζει την υπόθεση.

Η αποκάλυψη έγινε όταν τα δύο κορίτσια ενημέρωσαν τη μητέρα τους, η οποία είναι διαζευγμένη από τον πατέρα τους γι' αυτό που τους συνέβη και εκείνη με τη σειρά της ειδοποίησε τις αρχές.   

Η εκτέλεση κλειτοριδεκτομών αναβαθμίστηκε σε εγκληματική ενέργεια στην Αίγυπτο το 2016 και οι γιατροί μπορούν να φυλακιστούν έως και επτά χρόνια εάν κριθούν ένοχοι. Επίσης, για όποιον ζητήσει να τελεστεί η βάρβαρη επέμβαση, ο νόμος ορίζει ποινή φυλάκισης έως και τρία χρόνια.   Ωστόσο, μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει διωχθεί επιτυχώς βάσει του νόμου.

Τον Ιανουάριο που μας πέρασε, η 14χρονη Nada Abdel Maqsood πέθανε από αιμορραγία μετά από κλειτοριδεκτμή πυροδοτώντας κύματα οργής στο διαδίκτυο. Οι γονείς της και ο γιατρός παραπέμφθηκαν σε ποινικό δικαστήριο, αλλά ο η Danbouki λέει ότι δεν είναι πλέον σαφές εάν θα προχωρήσει η υπόθεση σε δίκη. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια που ζουν σήμερα έχουν υποστεί κάποια μορφή ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων.   

Δείτε ένα παλαιότερο, σχετικό βίντεο του BBC:

 

Mε πληροφορίες από το BBC

Κεντρική φωτογραφία: Reuters

 

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram 

TAGS