Στο νούμερο 61 της λεωφόρου Πατησίων βρίσκεται το διάσημο «σπίτι της Μαρίας Κάλλας», ένα από τα εμβληματικότερα κτίριο του κέντρο της Αθήνας. 

Το τριώφορο κτίριο εδώ και πάρα πολύ χρόνια στέκει μόνο και πλήρως εγκαταλελειμμένο, καθώς όλες οι προσπάθειες για αναδόμηση έχουν πέσει στο κενό. Αυτή τη φορά, ωστόσο, φαίνεται ότι η επιβλητική πολυκατοικία Παπαλεονάρδου, γνωστή και ως βίλα Σκαραμαγκά, θα γνωρίσει και πάλι την παλιά αίγλη και λάμψη της, γεννόμενη η νέα Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ η κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνος πέρασε εκεί μόλις 8 χρόνια της ζωής της, όταν μετακόμισε στον δεύτερο όροφο του κτιρίου μαζί με την μητέρα της και την αδελφή μετά τον χωρισμό των γονιών της. Έζησαν εκεί σε όλη τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και έπειτα έφυγαν για τη Νέα Υόρκη.

Το 1989, 12 χρόνια μετά τον θάνατο της υψιφώνου και επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη, το κτήριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο, ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο των νεότερων χρόνων.   Το τι συνέβη με την πολυκατοικία το 1945 μέχρι το 1950 είναι ασαφές, πιθανότατα κατοικούταν από ενοίκους σαν μία συνηθισμένη πολυκατοικία.

Στη συνέχεια πέρασε στην ιδιοκτησία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ). Μέχρι και το 1999 μισθωνόταν σε ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο. Αυτό σταμάτησε τον Σεπτέμβριο του 1999 μετά τον σεισμό της Πάρνηθας.  

Στις αρχές του 2000 η απροσεξία των τοξικομανών ήταν αιτία μιας πυρκαγιάς εντός του μεγάρου. Η φωτιά ήταν η αφορμή, ώστε το ΝΑΤ να σφραγίσει το κτήριο. Οι υπεύθυνοι δήλωσαν πως πραγματοποιήθηκε μία μελέτη ανακατασκευής, η οποία δεν εφαρμόστηκε λόγω έλλειψης κονδυλίων.  

Ακολούθησαν αντιεξουσιαστές που το έκαναν καταφύγιό τους και σήμερα παραμένει έναεγκαταλελειμμένο κτήριο, που τίποτα δε θυμίζει την αίγλη των παιλαιών του χρόνων.

Ωστόσο η ελπίδα ανακαίνισής του φέρνει νέο αέρα. Υπεύθυνη αυτού του έργου είναι η Βάσω Παπαντωνίου. Ελληνίδα του εξωτερικού λυρική μονωδός, υψίφωνος, η οποία επιχειρεί να μετατρέψει το  κτήριο σε Ακαδημία Λυρικής Τέχνης, Μαρία Κάλλας.

Το 2014 το ΝΑΤ συμφώνησε μαζί με τον δήμο και υπογράφτηκαν τα πρώτα έγγραφα ώστε η Ακαδημία να φιλοξενηθεί στο «σπίτι της Κάλλας».  

Η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εταιρεία για την Ακαδημία διοργάνωσαν ένα Gala Όπερας, στο Ηρώδειο. ώστε να συγκεντρωθεί το απαραίτητο ποσό για την εκπόνηση της προωθητικής μελέτης για το διατηρητέο.  

Το Gala πραγματοποιήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. Ο χώρος όμως παραμένει ακόμα κλειστός με λουκέτο.

 Μιλώντας στην ΕΡΤ η Κ. Παπαντωνίου είπε πως «Η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης ιδρύθηκε το 2000 και θα λειτουργήσει στο κτήριο που μισθώσαμε, σε αυτό που έζησε η μεγάλη τραγουδίστρια, Μαρία Κάλλας, στην Πατησίων 61, για 30 χρόνια με τον όρο να το αναπαλαιώσουμε. Μετά τις καταλήψεις χρειάστηκαν 10.000 επιπλέον ευρώ για να καθαριστεί ο χώρος. Πλέον η νέα ομάδα με την οποία συνεργαζόμαστε, δουλεύει αφιλοκερδώς.  Τώρα είμαστε στη φάση κατάθεσης σχεδίων στην πολεοδομία, ώστε να πάρουμε άδεια για να ξεκινήσουν οι εργασίες, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.» 

Η Ακαδημία θα ονομαστεί με το όνομα της μεγάλης λυρικής τραγουδίστριας Μαρίας Κάλλας. «Η Κάλλας είναι αστερισμός, όχι αστέρας, γιατί όλα τα άλλα αστέρια την ακολουθούν, για αυτό έχει τόση σημασία η Ακαδημία γιατί εκεί θα ζει το πνεύμα της» προσθέτει η κ. Παπαντωνίου.  

 

Δείτε ένα παλιότερο βίντεο για το θέμα αυτό:

Με πληροφορίες της ΕΡΤ

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

TAGS