Υπάρχει ένας πολύ καλός και χειροπιαστός λόγος που η Τζάκι Κένεντι έχει μείνει στην ιστορία ως μία από τις πιο επιδραστικές Πρώτες Κυρίες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Η ευγενική, υψηλή καταγωγή της και το γεγονός ότι ήταν ένα σαγηνευτικό fashion icon που ενέπνευσε με το στυλ της χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο ήταν μόνο μικρές λεπτομέρειες μπροστά στο γεγονός ότι η Ζακλύν Μπουβίε Κένεντι Ωνάση υπήρξε μία γυναίκα που άλλαξε σημαντικά τους κανόνες του παιχνιδιού και έπαιξε αληθινά καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που γινόντουσαν τα πράγματα στην επίσημη κατοικία του Αμερικανού Προέδρου, τον επιβλητικό Λευκό Οίκο της Ουάσινγκτον.

Ο αστικός μύθος λέει πως ακόμα και η βασίλισσα Ελισάβετ αισθάνθηκε μειονεκτικά την πρώτη φορά που τη συνάντησε, νιώθοντας πως η γοητεία, το ανήσυχο πνεύμα, οι γνώσεις και οι αμέτρητες παράλληλες δραστηριότητες της κυρίας Κένεντι την καπέλωσαν με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, κάνοντας την να δείχνει λίγη και αδιάφορη. Μάλιστα, λέγεται ότι μετά την συνάντηση τους τον Ιούνιο του 1961 στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ η Ελισάβετ αποφάσισε να είναι πολύ πιο ενεργή στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου, πραγματοποιώντας διπλωματική επίσκεψη στη Γκάνα προκειμένου να δώσει λύση σε διπλωματικό πρόβλημα εκείνης της περιόδου.

Πράγματι, από την πρώτη στιγμή που η Τζάκι Κένεντι πάτησε το πόδι της στον Λευκό Οίκο εντόπισε την απουσία ιστορικότητας του κτιρίου, αποφασίζοντας να πραγματοποιήσει μία μεγάλη ανακαίνιση που θα άλλαζε τα δεδομένα. Οργανώνοντας διάφορες δράσεις με σκοπό να συγκεντρώσει σημαντικά κεφάλαια τα οποία χρησιμοποίησε για τον συγκεκριμένο σκοπό, άρχισε να επενδύει μεγάλα ποσά στην απόκτηση αντικειμένων με πολύ μεγάλη ιστορική σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τα οποία κοσμούν μέχρι σήμερα τους τοίχους και τα δωμάτια του Λευκού Οίκου.  Επιπλέον ήταν εκείνη που ανασχεδίασε ολόκληρο το αναταλικό τμήμα του καταπράσινου κήπου, το οποίο φέρει το όνομα της, ενώ ήταν υπεύθυνη για μία σειρά από καμπάνιες που είχαν σαν στόχο την χρηματοδότηση αντίστοιχων δράσεων για την προώθηση της αμερικανικής ιστορίας.

Ο πίνακας που φιλοτεχνήθηκε από τον Aaron Shikler το 1970, μία θολή, ατμοσφαιρική ελαιογραφία σε καμβά είχε ως όραμα να περιγράψει πάνω στο τελάρο την δύναμη της προσωπικότητας αυτής της γυναίκας, την ξεχωριστή παρουσία της στον χώρο, την διαχρονική αξία της ως Πρώτη Κυρία μίας χώρας, αλλά και την θλιμμένη φυσιογνωμία της που ήταν πολύ δύσκολο να ερμηνεύσει κανείς. 

Αν και βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, ακριβώς δίπλα στο πορτρέτο του Τζον Κένεντι, αυτό το έργο με τίτλο Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis (Mrs. John F. Kennedy) του 1970 του Aaron Shikler και ενώ ήδη η Τζάκι είχε παντρευτεί τον Ωνάση, θεωρείται από τα ωραιότερα που έχουν φιλοτεχνηθεί με το πρόσωπό της. Ο πίνακας ήταν μια δική της παραγγελία στο ζωγράφο που του ζήτησε ένα κάνει πορτρέτα δικά της και των παιδιών της. 

Ως φόρο τιμής στο δολοφονημένο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Shikler δήλωσε ότι το πορτρέτο της πρώην Πρώτης Κυρίας όχι μόνο είχε σκοπό να αποτυπώσει την ομορφιά της, αλλά και να απεικονίσει «το στοιχειωμένο βλέμμα στα μάτια της» που οφείλεται στο βίαιο  θάνατο του συζύγου της.

Την ίδια περίδο, ο ίδιος καλλιτέχνης φιλοτέχνησε έναν πίνακα με την μορφή του ίδιου του Κένεντι, να προχωράει με τα χέρια σταυρωμένα στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου.

Ο πίνακας που απεικονίζει τον Τζον Κένεντι.

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS