Ένα εντυπωσιακό, κομψό και υπερσύγχρονο, καμπυλωτό κτίριο, το οποίο μπλέκει αρμονικά το φυσικό τοπίο με την υψηλή αρχιτεκτονική, επιλέχθηκε ως το τελικό σχέδιο για τη νέα βιβλιοθήκη που θα χτιστεί στην πόλη Skien της Νορβηγίας προς τιμήν του μεγάλου, Νορβηγού θεατρικού συγγραφέα του 19ου αιώνα Ερρίκου Ίψεν. 

Με την υπογραφή των αρχιτεκτονικών γραφείου Kengo Kuma & Associates, Mad Arkitekter και Buro Happold Engineering, το πρότζεκτ εντυπωσιάζει το κοινό με τη συμμετρία του και τους ανοικτόκαρδους, φωτεινούς του χώρους.

Οι «ήσυχες» γραμμές, η καθαρότητα των χώρων και η γαλήνη που αποπνέει το εσωτερικό του κτιρίου φαντάζει αληθινά ιδανικό για να φιλοξενήσει τα σπουδαία έργα του κορυφαίου δραματουργού από τον οποίο αυτή η βιβλιοθήκη θα πάρει το όνομα της. Ο Ερρίκος Ίψεν συχνά χαρακτηρίζεται ως ο «πατέρας του σύγχρονου θεάτρου» και σίγουρα είναι ένας από τους στιλοβάτες του κινήματος του Νατουραλισμού, το οποίο άλλαξε ριζικά τις δομές στο σύγχρονο δράμα, Από τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τους χαρακτήρες του έργου μέχρι τον ρόλο του σκηνοθέτη σε μία παράσταση, αλλά και του σκηνογράφου. Παράλληλα, έφερε την επιστήμη της ψυχολογίας στο προσκήνιο, εστιάζοντας στη ψυχοσύνθεση των ηρώων και όχι πλέον στις ιδιότητες τους (γιατρούς, δικηγόρους, υπηρέτης, άρχοντας) όπως συνέβαινε μέχρι τότε στην ευρωπαική δραματουργία.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Όπως αναφέρουν οι ίδοι οι δημιουργοί του κτιρίου η έμπνευση για το αρχιτεκτονικό σχέδιο αντλήθηκε μέσα από τα θεατρικά έργα του Ίψεν και κυρίως από την ατμόσφαιρα που περικλύει το δικό του, θεατριό σύμπαν. Έτσι η καθαρότητα του γυαλιού, το ανοικτόχρωμο ξύλο στο εσωτερικό και οι μεγάλες αποστάσεις κρίθηκαν απαραίτητες προκειμένου να εξασφαλισθεί η αίσθηση ηρεμίας και δύναμης που αποπνέει και μέσα στις σημαντικές δημουργίες του. 

Ακόμα ένα σημαντικό στοίχημα των αρχιτεκτονικών γραφείων που ανέλαβαν το εγχείρημα ήταν να βρουν έναν τρόπο να «παντρέψουν» αρμονικά τον εξωτερικό χώρο με τον εσωτερικό, δίνοντας την αίσθηση πως η βιβλιοθήκη «χάνεται» μέσα στο φυσικό πάρκο που την περιβάλλει. Η παρουσία της φύσης είναι ένα στοιχείο που παίζει επίσης τον δικό του ξεχωριστό ρόλο στον κόσμο του Ίψεν, όπως επίσης και στα έργα άλλων σύγχρονων δημιουργών με το ίδιο όραμα όπως ο Άντον Τσέχωφ και ο Αύγουστος Στρίνμπεργκ. 

Ξεχωριστή θέση στη βιβλιοθήκη θα έχει και το παιδικό τμήμα, το οποίο φιλοδοξεί να συστήσει στους μικρούς αναγνώστες το σύμπαν του θεάτρου, τόσο μέσα από προγράμματα ανάγνωσης όσο και μέσα από εργαστήρια και παιδικές δραστηριότητες.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Με πληροφορίες από το MyModernMet

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS