0
SHARES

Δεν είναι κωμική ούτε δραματική η τηλεοπτική σειρά που συζητιέται περισσότερο αυτές τις μέρες στο διεθνές διαδίκτυο. Είναι μια σειρά για την οργάνωση του σπιτιού, η οποία ωστόσο απολαμβάνει το προμόσιον του ονόματος μιας γυναίκας που έχει συνδεθεί με ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια μπεστ σέλερ. Ο λόγος για το νέο σίριαλ του Netflix «Tidying Up», της Μαρί Κόντο, συγγραφέα της τεράστιας εκδοτικής επιτυχίας «Σπίτι σε τάξη. Ζωή σε τάξη. Η μαγεία του να τακτοποιείς» (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος).

Στη μικρή οθόνη η νεαρή Γιαπωνέζα ουσιαστικά εφαρμόζει στην πράξη ό,τι έχει συμβουλεύσει στο ευπώλητο βιβλίο της: Επισκέπτεται σπίτια που πνίγονται από την ακαταστασία και καθοδηγεί τους ιδιοκτήτες τους ώστε να πετάξουν ό,τι δεν χρειάζονται πια, να οργανώσουν και να τακτοποιήσουν όλα όσα αποφασίζουν να κρατήσουν.

Γιατί όπως επιβεβαιώνουν και νέες έρευνες στην ψυχολογία, η ακαταστασία πυροδοτεί το στρες, και από αυτό έχουμε ούτως ή άλλως άφθονο, δεν θα πάρουμε άλλο, ευχαριστούμε.

Το βιβλίο της Μαρί Κόντο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Έτσι, η Κόντο στους τηλεοπτικούς πελάτες της προσφέρει κατά κάποιον τρόπο και ψυχολογική, πέρα από πρακτική, υποστήριξη.

Σε περιπτώσεις μάλιστα που βοηθάει πενθούντες να απαλλαγούν από τα πράγματα των αγαπημένων τους που δεν ζουν πια (όπως μια γυναίκα που παρουσιάζεται στο τρέιλερ, η οποία έχασε τον σύζυγό της), το ψυχικό όφελος είναι διπλό. Στην καθημερινότητα εκείνων των ανθρώπων έρχεται μια τάξη, ενώ παράλληλα αφήνουν πίσω τους το παρελθόν, ξεφορτώνονται όσα κυριολεκτικά τους βαραίνουν, και είναι πλέον πιο ανάλαφροι για να προχωρήσουν με τη ζωή τους.

Αυτή είναι, αναμφίβολα, και μια από τις εξηγήσεις της επιτυχίας της «Μεθόδου KonMari», όπως έχει ονομαστεί το διάσημο πλέον σύστημα οργάνωσης χώρου της Κόντο: Αλλάζοντας τον χώρο όπου ζούμε, αποκτούμε μια αίσθηση ελέγχου, ή τουλάχιστον μια ψευδαίσθηση ελέγχου, σε μια καθημερινότητα όπου νιώθουμε πως όλο και περισσότερα πράγματα ξεφεύγουν από τα χέρια μας. Σαν ένα νήπιο που δοκιμάζει τη δύναμή του στα βιβλία που βρίσκονται παραταγμένα στα ράφια γκρεμίζοντάς τα στο πάτωμα με μία κίνηση και αισθάνεται για λίγο νικητής στο παιχνίδι εξουσίας με το περιβάλλον του.

Η Μαρί Κόντο ενώ επιδεικνύει έναν πρακτικό τρόπο διπλώματος των ρούχων.

Μερικές από τις βασικές αρχές της Μεθόδου KonMari; Να μην οργανώσουμε το χώρο μας ανά δωμάτιο αλλά ανά κατηγορία αντικειμένων, συγκεντρώνοντας για παράδειγμα όλα τα βιβλία ή όλα τα ρούχα του σπιτιού σε μια στοίβα και αρχίζοντας να τα ξεδιαλέγουμε. Και να το κάνουμε με τη μία. Έτσι, μέσα σε μόλις ένα -αν και γεμάτο εντατική δουλειά- Σαββατοκύριακο, μπορούμε να μεταμορφώσουμε τον χώρο και τον τρόπο ζωής μας.

Ακόμα και με κάτι τόσο στοιχειώδες όσο το «σωστό» δίπλωμα των ρούχων, η Μαρί Κόντο υπόσχεται να μας βοηθήσει να παίρνουμε περισσότερη χαρά. Η παγκόσμια απήχηση που απολαμβάνει επιβεβαιώνει ότι ο γιαπωνέζικος μινιμαλισμός κρύβει δύναμη.

Δείτε το τρέιλερ της τηλεοπτικής σειράς.

 

TAGS