ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Η μαμά μου γνώρισε έναν σίριαλ κίλερ 33 αγοριών και βοήθησε στη σύλληψή του»

Η μαρτυρία μιας γυναίκας που η μητέρα της βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από τον πραγματικό «δολοφόνο κλόουν» που λέγεται ότι ενέπνευσε τον Pennywise του Στίβεν Κινγκ.

«Η μαμά μου γνώρισε έναν σίριαλ κίλερ 33 αγοριών και βοήθησε στη σύλληψή του»

Πριν από σχεδόν σαράντα χρόνια συνελήφθη στο Ιλινόις ο John Wayne Gacy, ένας σίριαλ κίλερ που είχε βιάσει και σκοτώσει 33 αγόρια. O «δολοφόνος κλόουν», όπως έμεινε γνωστός γιατί πήγαινε σε παιδικά πάρτι ντυμένος κλόουν, λέγεται μάλιστα ότι ενέπνευσε έναν από τους πιο τρομακτικούς χαρακτήρες της λογοτεχνίας, τον «Pennywise» από το μυθιστόρημα «It» του Στίβεν Κινγκ. Στον εντοπισμό του Gacy βοήθησε μια γυναίκα, η Kim Byers-Lund, η οποία τον είχε γνωρίσει προσωπικά. Πρόσφατα το Harper's Bazaar δημοσίευσε τη μαρτυρία της κόρης της, Courtney Lund O’Neil, που είπε ότι αυτή η ιστορία συνεχίζει να τη στοιχειώνει μέχρι σήμερα.

«Η μαμά μου συνάντησε για πρώτη φορά τον Gacy ένα παγωμένο βράδυ του Δεκεμβρίου του 1978.

»Εκείνο το βράδυ η μαμά μου, τότε 17 ετών, είχε βάρδια σε ένα φαρμακείο μαζί με τον φίλο και συνάδελφό της, Rob Piest» γράφει. Η Kim είχε ξεχάσει να πάρει μαζί της μπουφάν, έτσι ζήτησε από τον Rob να δανειστεί το μπλε παρκά του. Ενώ είχε πετάξει στα σκουπίδια μια απόδειξη από το φωτογραφείο όπου πριν από λίγο είχε εμφανίσει ένα φιλμ, κάτι απροσδιόριστο την έσπρωξε να τη βγάλει από τα σκουπίδια και να τη βάλει στην τσέπη του παρκά.

Μετά από λίγο, όταν μπήκε ένας μεγαλόσωμος άντρας στο μαγαζί, κάτι χτύπησε παράξενα στην Kim. Εκείνος ο άντρας, που ήταν ο Gacy, πρότεινε στον Rob να βγουν για λίγο έξω να μιλήσουν για μια καλοκαιρινή δουλειά που «θα του απέφερε τα διπλάσια» από όσα έβγαζε ήδη στο φαρμακείο.

Ο Rob φόρεσε ξανά το παρκά του και βγήκε έξω με τον άγνωστο άντρα. Από τότε η Kim δεν είδε ποτέ ξανά τον φίλο της.

Μετά την εξαφάνιση του Rob, η Kim ανάφερε στην αστυνομία το περιστατικό με τον Gacy, ο οποίος αρχικά αρνήθηκε ότι είχε καν μιλήσει με το αγόρι. Όμως μια πρόχειρη έρευνα αποκάλυψε στον ντετέκτιβ που είχε αναλάβει την υπόθεση, τον Joseph Kozenczak, ότι το θύμα είχε όντως συναντηθεί μαζί του το τελευταίο του βράδυ. Κι αυτό γιατί βρέθηκε στο σπίτι του Gacy η απόδειξη του φωτογραφείου, με όλα τα στοιχεία της Kim επάνω. Αυτό το στοιχείο οδήγησε στην ανακάλυψη δεκάδων πτωμάτων που ο Gacy είχε θάψει στο σπίτι του και έκανε την Kim τη βασική μάρτυρα μιας υπόθεσης που εκείνη την εποχή συγκλόνισε την Αμερική.

Όμως η Kim κλήθηκε να αναλάβει και ένα ακόμα δύσκολο καθήκον: να αναγνωρίσει το πτώμα του φίλου της, που βρέθηκε μήνες μετά να επιπλέει σε έναν ποταμό.

«Η μαμά μου γνώρισε έναν σίριαλ κίλερ 33 αγοριών και βοήθησε στη σύλληψή του»
Ο σίριαλ κίλερ John Wayne Gacy.

«Πέρυσι τον Δεκέμβριο επισκεφτήκαμε με τη μητέρα μου το σπίτι του Gacy. Ήθελα να δω από κοντά το τελευταίο μέρος όπου είχαν βρεθεί κάποτε ζωντανά όλα εκείνα τα αγόρια. Από παιδί είχα αποκτήσει εμμονή με την υπόθεση, από τότε που η μαμά μου είχε πρωτοπεί για τον φίλο της που είχε δολοφονηθεί από σίριαλ κίλερ. Χρησιμοποιούσε αυτή την ιστορία σαν μια προειδοποίηση: αν ένας άντρας σου προτείνει να πας να δεις το σκυλάκι του ή σου προσφέρει καραμέλες, εσύ λες όχι. [...] Και από τη στιγμή που έγινα μητέρα, η εμμονή μου με στοίχειωσε. Φοβόμουν ότι το ίδιο θα συνέβαινε και στο γιο μου. Φανταζόμουν τον πόνο που είχαν ζήσει όλες εκείνες οι οικογένειες» σχολιάζει σήμερα η Courtney.

Ο λόγος που η Courtney είχε ζητήσει από τη μαμά της να επισκεφτούν το σπίτι του δολοφόνου ήταν γιατί προσπαθούσε να βρει κάποιες απαντήσεις, μια εξιλέωση.

«Αναρωτήθηκα: Πώς ξορκίζουμε τους νεκρούς που μας στοιχειώνουν; Παρόλο που δεν έχω συναντήσει ποτέ τον Gacy, νιώθω σαν να τον ξέρω» εξηγεί η Courtney. «Είναι ο δικός μου μπαμπούλας και η πηγή κάθε άσχημου συναισθήματος που με κυριεύει κάθε φορά που συναντάω έναν άγνωστο άντρα σε σκοτεινό δρόμο. Είναι αυτός που μου έχει διδάξει ότι σε όλους μπορεί να συμβούν άσχημα πράγματα. Και κάποιες φορές δεν ξέρουμε το πώς ή το γιατί. Αλλά μπορούμε να επιλέξουμε τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουμε».

Μερικά από τα θύματα του δολοφόνου.

Πώς επέλεξε να αντιδράσει η ίδια; Πρόσφατα αποφάσισε να κάνει μια μεγάλη συζήτηση με τη μητέρα της για το περιστατικό, ρωτώντας την πώς το διαχειρίστηκε η ίδια. «Είχα έναν θεραπευτή στο λύκειο, τον Mr Tanner, που με βοήθησε να το αντιμετωπίσω», είπε η Kim στην κόρη της. «Με βοήθησε να δω μια διαφορετική διάσταση στο γεγονός: Μια αλλόκοσμη δύναμη με έκανε να βγάλω την απόδειξη από τα σκουπίδια και να τη βάλω στην τσέπη του παρκά. Ο Mr Tanner με βοήθησε να πιστέψω ότι με τον Rob είχαμε υπάρξει κατά κάποιον τρόπο μια ομάδα, που συνεργάστηκε για να διακόψει τον κύκλο του κακού. Με βοήθησε να δω το καλό γύρω από το κακό».

Δες ένα ντοκιμαντέρ για τον John Wayne Gacy.

Δες το τρέιλερ της ταινίας «Gacy» (2003), που έχει βασιστεί στη ζωή του.

Read Next

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.

Περισσότερα από

Stories

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.