Ίσως ένα ακόμα Γούντστοκ να άλλαξε πολλά στον πλανήτη αυτό. Να επηρέαζε θετικά τη σκέψη μας και να άνοιγε το πνεύμα μας σε ουσιαστικές αναζητήσεις. 

Το φεστιβάλ Γούντστοκ ήταν ένα μουσικό φεστιβάλ που προσέλκυσε ένα ακροατήριο άνω των 400.000 ατόμων και που ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει για τρεις ημέρες σε μία γαλακτοπαραγωγική φάρμα στη Νέα Υόρκη (πολιτεία), από τις 15 έως τις 17 Αυγούστου του 1969, αλλά τελικά κράτησε τέσσερις ημέρες, καθώς ολοκληρώθηκε στις 18 Αυγούστου.

Θεωρείται ευρέως ως μία σημαντική στιγμή στη μουσική ιστορία, καθώς και καθοριστικό σημείο για τη γενιά της αντικουλτούρα της δεκαετίας του 1960

Το ζευγάρι στη διάσημη φωτογραφία, που έμελλε να γίνει σύμβολο όχι μόνο του φεστιβάλ αλλά μιας ολόκληρης γενιάς, παραμένει μαζί 50 χρόνια μετά, βάζοντας μας να σκεφτούμε «μήπως τελικά αυτός είναι ο τρόπος;». Μήπως τελικά η αγάπη και συνύπαρξη είναι η λύση; Η μόνη λύση; 

Το ζευγάρι δηλώνει ότι δε θυμάται καν να τους βγάζουν φωτογραφία, ούτε φυσικά τι συνέβαινε γύρω τους εκείνη την ημέρα.

Η ιστορία έχει ως εξής: Το φεστιβάλ έλαβε χώρα στη γαλακτοκομική φάρμα του Μαξ Γιασγκούρ στο Μπέθελ, το οποίο βρίσκεται 69 χλμ νοτιοδυτικά της κωμόπολης Γούντστοκ της Νέας Υόρκης. Κατά τη διάρκεια του μερικές φορές βροχερού σαββατοκύριακου, 32 καλλιτέχνες έπαιξαν στην ύπαιθρο μπροστά σ' ένα ακροατήριο περισσότερων από 400.000 ανθρώπων. Μεταξύ αυτών και ο Νικ και η Μπόμπι Ερκολάιν, ένα ακόμα ζευγάρι νέων που είχε κατασκηνώσει στο φεστιβάλ του Γούντστοκ.

Κι έτσι έγινε: Ο φωτογράφος Μπερκ Άζλ τους τράβηξε μία φωτογραφία εκείνο το πρωινό της Κυριακής του 1969, καθώς στέκονταν αγκαλιασμένοι, τυλιγμένοι σε μια λασπωμένη κουβέρτα. Χωρίς καν να προσπαθήσουν έγιναν μέρος της ιστορίας της ποπ κουλτούρας, μιας και η φωτό τους έκανε το γύρο του κόσμου κι ακόμα συνεχίζει να υμνεί τον έρωτα, τη μουσική και τη ζωή. 

Ο Νικ και η Μπόμπι είναι ακόμη μαζί και ζουν κοντά στο αγρόκτημα στο Μπέθελ Γουντς, στα βουνά Κάτσκιλς της Νέας Υόρκης, όπου πραγματοποιήθηκε το τριήμερο φεστιβάλ το 1969. 

Ο Νικ και η Μπόμπι είναι ακόμη μαζί και ζουν κοντά στο αγρόκτημα στο Μπέθελ Γουντς, στα βουνά Κάτσκιλς της Νέας Υόρκης, όπου πραγματοποιήθηκε το τριήμερο φεστιβάλ το 1969. 

«Μόλις είχαμε ξυπνήσει εκείνο το πρωί, είχαμε σηκωθεί κι έδινα στην κοπέλα μου μια αγκαλιά» αφηγείται ο Νικ Ερκολάιν. «Δεν θυμάμαι καν να μας βγάζουν φωτογραφία, ειλικρινά».

Αλλά και η Μπόμπι παραδέχεται ότι μόλις που θυμάται εκείνη τη στιγμή. Όταν, όμως, κοιτάζει τη φωτογραφία, μονολογεί: «Νιώθω γαλήνη».

Ο Νικ και η Μπόμπι άρχισαν να βγαίνουν τρεις μήνες πριν από το φεστιβάλ και αποφάσισαν να πάνε, χωρίς δεύτερη σκέψη, μόλις το άκουσαν στο ραδιόφωνο.

«Νερό δεν υπήρχε πολύ. Το φαγητό εξαντλήθηκε τη νύχτα της Παρασκευής. Ο καιρός ήταν απαίσιος, μέσα στις λάσπες» περιγράφει η Μπόμπι.

«Και 450.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν εδώ χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο βίας. Είναι εκπληκτικό. Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο Γούντστοκ».

Το περιοδικό Rolling Stone κατέγραψε το φεστιβάλ ως μία από τις 50 στιγμές που άλλαξαν την ιστορία του rock and roll. Το γεγονός καταγράφτηκε στο βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ Γούντστοκ (Woodstock, 1970), στο συνοδευτικό soundtrack και στο τραγούδι Woodstock της Τζόνι Μίτσελ, το οποίο αναφέρεται στο γεγονότος και έγινε μεγάλη επιτυχία για τους Crosby, Stills, Nash & Young και τους Matthews Southern Comfort.

Όταν ο Νίκ και η Μπόμπι άκουσαν το τριπλό άλμπουμ του Γούντστοκ με φίλους, τότε συνειδητοποίησαν ότι ήταν το ζευγάρι που κοσμούσε το εξώφυλλο.

«Δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Κουνάγαμε τα κεφάλια μας. Τότε, ήμασταν μαζί ήδη έναν χρόνο» εξήγησε ο Νικ.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε τον Αύγουστο του 1971 και απέκτησε δύο παιδιά.

Δείτε ένα βίντεο με μία πρόσφατη συνέντευξή τους: 

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram

TAGS