Το πραγματικό της όνομα είναι Alaa Salah αλλά όλοι την ξέρουν ως «η γυναίκα με τα λευκά», από μια φωτογραφία της που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, η οποία την παρουσιάζει όρθια πάνω στην οροφή ενός αυτοκινήτου. Είναι επίσης γνωστή ως «Kendaka», που σημαίνει «δυνατή, επαναστατική γυναίκα» ή «βασίλισσα».

Η Alaa Salah, φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής και Μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σουδάν, κόρη μιας σχεδιάστριας μόδας και ενός εργαζόμενου στον τομέα των κατασκευών, πρωτοστατεί στις διαδηλώσεις που ζητούν την ανατροπή του προέδρου Αλ Μπασίρ. Οι οποίες ξέσπασαν μετά το οικονομικό χάος στο οποίο οδηγήθηκε το Σουδάν.

H Salah βρίσκεται διαρκώς στην πρώτη γραμμή, παρόλο που το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προειδοποιεί ότι οι γυναίκες είναι οι πρώτες που μπαίνουν στο στόχαστρο των αρχών. Ακόμα και αν δεν είναι «ταραχοποιά στοιχεία» σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αλλά απλώς φορούν παντελόνια, δεν καλύπτουν τα μαλλιά τους ή οδηγούν. Η τιμωρία τους μπορεί να είναι αδιανόητα σκληρή, από φυλάκιση μέχρι μαστίγωμα και λιθοβολισμό για «εγκλήματα ηθικής».

Κι όμως αυτή είναι η επανάσταση των γυναικών, όπως υποστηρίζει η Salah. Ένα κομβικό γεγονός όπου οι άντρες συνιστούν μειοψηφία. «Οι γυναίκες έχουμε φωνή... Αυτή είναι η δική μας επανάσταση» δηλώνει η ίδια χαρακτηριστικά, η οποία εμφανίζεται σε βίντεο να δίνει τον παλμό σε ένα τεράστιο πλήθος τραγουδώντας και χορεύοντας με τη λέξη «επανάσταση» («Thawra») και κινητοποιώντας τον κόσμο να ανατρέψει το κατεστημένο. Να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον, όπου δεν θα έχει θέση η καταπίεση.

Η Alaa Salah έγινε σύμβολο της επανάστασης στο Σουδάν και ενέπνευσε καλλιτέχνες να δημιουργήσουν πάνω στην εικόνα της.

Δείτε την Alaa Salah στο παρακάτω βίντεο.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

TAGS