Φέτος συμπληρώνονται 21 χρόνια από τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνας στο φρικτό αυτοκινητιστικό δυστύχημα που έγινε στο Παρίσι τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Αυγούστου του 1997. Η Λαίδη Ντι έφυγε από τη ζωή, αλλά η ευγένεια της και το ανθρωπιστικό της όραμα παρέμειναν ζωντανά στις συνειδήσεις των Βρετανών και, ίσως, αυτή να είναι η βασική αιτία που ακόμα και σήμερα είναι τόσο δύσκολο κάποια άλλη «γαλαζοαίματη» να πάρει την θέση της.

Μία από τις πρώτες της πράξεις, αληθινού της ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος σημειώθηκε στις 19 Απριλίου του 1987, όταν η τότε σύζυγος του Καρόλου επισκέφθηκε το μεγάλο νοσοκομείο Middlesex του Λονδίνου, ένα από τα πρώτα νοσηλευτικά ιδρύματα της Μεγάλης Βρετανίας που φρόντιζαν ασθενείς με HIV και AIDS. Εκείνη την ημέρα η Νταϊάνα έκανε μία απλή κίνηση, η οποία έμελλε να γράψει ιστορία, αλλάζοντας σημαντικά τον τρόπο που η κοινωνία έβλεπε και αντιμετώπιζε τους ασθενείς με AIDS. Μία ασθένεια για την οποία λίγα πράγματα ήταν γνωστά στα τέλη της δεκαετίας του '80 με πάρα πολύ κόσμο να φοβάται τρομερά την επαφή με κάποιον φορέα, αφού όλοι πίστευαν ότι η νόσος κολλάει μόνο με το άγγιγμα. 

Σήμερα η συγκεκριμένη κίνηση ενδεχομένως να φαίνεται δεδομένη και άνευ μεγάλης σημασίας, ωστόσο, στο μακρινό 1987, η Νταϊάνα έστειλε με αυτόν τον τρόπό ένα πολύ δυνατό μήνυμα ενάντια στην προκατάληψη και την υπερβολή της κοινής γνώμης.

Σήμερα η συγκεκριμένη κίνηση ενδεχομένως να φαίνεται δεδομένη και άνευ μεγάλης σημασίας, ωστόσο, στο μακρινό 1987, η Νταϊάνα έστειλε με αυτόν τον τρόπό ένα πολύ δυνατό μήνυμα ενάντια στην προκατάληψη και την υπερβολή της κοινής γνώμης.

Ήδη από το 1983 οι επιστήμονες είχαν διευκρινήσει με πάσα σαφήνεια ότι το AIDS δεν είναι σε θέση να μεταδοθεί με μία καθημερινή επαφή όπως είναι η χειραψία, αλλά η πλειοψηφία του κόσμου παρέμενε τρομοκρατημένη. Η απουσία σωστής ενημέρωσης, αλλά και το γεγονός ότι τα δεδομένα κυκλοφορούσαν με πολύ πιο αργούς ρυθμούς απ' ότι σήμερα είχαν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία μίας τρομακτικής παραφιλολογίας γύρω από τη συγκεκριμένη ασθένεια. Μάλιστα σε έρευνα που έγινε το 1985 στο Λος Άντζελες του 50% των συμμετέχοντων είχαν δηλώσει ότι θα ήθελαν να μπαίνουν σε καραντίνα όλοι οι ασθενείς με HIV.

«Αν ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας μπορεί να κάνει χειραψία με  έναν ασθενή με AIDS, τότε οποιοσδήποτε στέκεται σε μία στάση λεωφορείου ή στο σούπερ μάρκετ μπορεί να κάνει το ίδιο,» είπε μία νοσοκομά που είδα τη Νταϊάνα στο συγκεκριμένο στιγμιότυπο. «Αυτή η κίνηση της άνοιξε τα μάτια του κόσμου». Καμία άλλη πριγκίπισσα στον κόσμο δεν έχει καταφέρει να φέρει μία αληθινή αλλαγή με τις πράξεις και το ενδιαφέρον της για τον συνάνθρωπο, με τον τρόπο που το έκανε η Νταϊάνα.

Δείτε το σχετικό βίντεο.

 

Kεντρική φωτογραφία: YouTube

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

TAGS