Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν γνωρίζει ότι ο πλαστικά πλασμένος κόσμος απειλεί άμεσα το περιβάλλον και τις ζωές μας, μολύνοντας τη στεριά και τις θάλασσες του πλανήτη. Οι αριθμοί που αποτυπώνουν τη ρύπανση χτυπούν κόκκινο συναγερμό και η απεξάρτησή μας από το πλαστικό είναι μονόδρομος.

Γι΄αυτό και πολλά μεγάλα brands έχουν πάρει το μήνυμα και αναζητούν τρόπους για να προσαρμοστούν στην βιωσιμότητα του πλανήτη όπως και στις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών. Η στόχευση όλων των καινοτόμων εταιρειών είναι πλέον προφανής: να αντικαταστήσουν το πλαστικό με ένα υλικό που να μπορεί να σταθεί ισάξια.

Σε αυτή την νέα εποχή απεξάρτησή μας από το πλαστικό μπαίνουν με δειλά βήματα η Coca Cola, η Carlsberg και η Danone που στηρίζουν με χρηματοδότηση την έρευνα που ξεκίνησε η ολλανδική εταιρεία Avantium, ώστε να καταργηθεί μια και καλή το πλαστικό από τις συσκευασίες.

Σε αντίθεση με το πλαστικό που η βάση της χημικής του σύστασης είναι ορυκτά, το φυτοπλαστικόν θα έχει ως πρώτη ύλη τα ζαχαροκάλαμα

Η Avantium κατασκευαζει ένα υλικό που το αποκαλεί φυτοπλαστικό ή πλαστικό βασισμένο σε χλωρίδα (Plant-Based Bottles). Σε αντίθεση με το πλαστικό που η βάση της χημικής του σύστασης είναι ορυκτά, το φυτοπλαστικόν θα έχει ως πρώτη ύλη μονάδες ζάχαρης από τα ζαχαροκάλαμα, τα μόρια των οποίων θα αναδιανέμονται για να πάρουν την επιθυμητή μορφή.

Η πρώτη σκέψη σε αυτό είναι ότι και πάλι θα αυξηθεί μια συγκεκριμένη ζήτηση για τα ζαχαροκάλαμα που πάλι κάπως θα επηρεάσει την επάρκεια τροφής στην τροφική αλυσίδα. Όμως οι επιστήμονες της Avantium εξηγούν ότι το φυτοπλαστικό, εκτός από το παραπάνω πλεονέκτημα, θα έχει μια έξτρα πτυχή που δεν θα επηρεάζει σχεδόν καθόλου την τροφική αλυσίδα. Η ζάχαρη που θα χρησιμοποιείται θα αντλείται από βιώσιμο βιολίπασμα, κάτι που επίσης έχει τη σημασία του.

Ως προς το ζήτημα της χρήσης, στόχος είναι να δημιουργούνται συσκευασίες που να αντέχουν σαν τα πλαστικά μπουκάλια, ενώ μετά τη χρήση τους θα ανακυκλώνονται κατά βάση. Ακόμα όμως κι αν δεν ανακυκλώνονται, σε αντίθεση με το πλαστικό το φυτοπλαστικό μπορεί να διασπαστεί στη φύση μέσα σε ελάχιστα χρόνια ή μόλις έναν χρόνο αν μπει σε κομποστοποιητή. Τα πλαστικά μπουκάλια χρειάζονται κοντά 450 χρόνια για να διασπαστούν, ενώ οι πλαστικές σακούλες 10-20 χρόνια.

Η Avantium έχει ξεκινήσει την διαδικασία παραγωγής και παρά τις δυσκολίες στην παγκόσμια οικονομία λόγω του κορονοϊού και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο πως στο τέλος του έτους κάποιες εταιρείες θα έχουν ξεκινήσει ήδη τη χρήση του φυτοπλαστικού.

Η ζυθοποιία της Karlsberg, αν και έχει γυάλινα μπουκάλια και όχι πλαστικά, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το φυτοπλαστικό εσωτερικά από το γυαλί. Ας μην ξεχνάμε πως το γυαλί παράγεται μεταξύ άλλων από άμμο, για την οποία οι εκτιμήσεις των επιστημόνων δεν είναι θετικές ως προς την επάρκεια της στον πλανήτη.

Μαζί με την Carlsberg είναι και οι προαναφερθείσες Coca Cola και Danone, ενώ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα ανακοινωθούν από την Avantium και νέες συνεργασίες με τέτοια μεγέθη. Ο μεγάλος στόχος της εταιρείας είναι το 2023 να είναι η χρονιά που το φυτοπλαστικό θα κυκλοφορήσει στην αγορά με τρόπο καθολικό, ως άμεσος ανταγωνιστής του πλαστικού και σταδιακά να το αντικαταστήσει.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS