ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Η άσχημη ζωή είναι καλύτερη από τον ωραίο θάνατο»: Ο Ευριπίδης και η αντιγηραντική ραπαμυκίνη

Η ζωή είναι γλυκιά. Σαν μέλι. Αλλά που να πάρει η ευχή το βάζο τρώγεται γρήγορα και απομένει μόνο ένα δάκτυλο ίσαμε τον πάτο...

«Η άσχημη ζωή είναι καλύτερη από τον ωραίο θάνατο»: Ο Ευριπίδης και η αντιγηραντική ραπαμυκίνη

Η ζωή είναι γλυκιά. Σαν μέλι. Αλλά που να πάρει η ευχή το βάζο τρώγεται γρήγορα και απομένει μόνο ένα δάκτυλο ίσαμε τον πάτο. Περνάνε τα χρόνια, φεύγουν νερό. Πότε είσαι είκοσι, πότε γίνεσαι σαράντα και μετά φτάνεις και εξήντα φεύγα στη σύνταξη, χαμπάρι δεν παίρνεις. Με τις πίκρες της και τις χαρές της, τους έρωτες και τις ξαφνικές συναισθηματικές ή εργασιακές κατολισθήσεις της μια ζωή μόνο δε φτάνει.

Ακόμη και η Ιέρεια στην αρχαία τραγωδία, το φώναζε στο κέντρο του θεάτρου με την φωνή της να κάνει αντίλαλο πάνω στα μάρμαρα:

«Τούτο το φως είναι γλυκό για τους ανθρώπους
να το βλέπουν και ο Κάτω Κόσμος είναι το τίποτα
είναι τρελός αυτός που θέλει να πεθάνει
η άσχημη ζωή είναι καλύτερη από τον ωραίο θάνατο»*

Ραπαμυκίνη λοιπόν. Μην ξεχάσετε αυτό το όνομα. Γιατί μια μέρα η φαρμακευτική αυτή ουσία, που έχει τις ρίζες της στο Νησί του Πάσχα, μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής έως και κατά 38%. Όμως, να πως ξεκίνησαν όλα. Η ραπαμυκίνη είναι προϊόν ενός βακτηρίου που ανακαλύφθηκε στην αρχή της δεκαετίας του 1970, σε ένα δείγμα εδάφους στο μυστηριώδες Νησί του Πάσχα. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκε ως αντιμυκητιακός παράγοντας, σύντομα όμως διαπιστώθηκε πως είχε ισχυρές ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες και έγινε έτσι ένα πολύτιμο εργαλείο εναντίον της απόρριψης των μοσχευμάτων. Η σπουδαιότερη ανακάλυψη ήταν αλλού. Οι επιστήμονες κατέληξαν μετά από πειράματα με τρία είδη κατώτερων οργανισμών, ότι καθυστερεί τη διαδικασία της γήρανσης. Τώρα όμως διαπιστώνεται πως επηρεάζει τη διαδικασία της γήρανσης και στα ποντίκια - πρώτη φορά που έχει επιτευχθεί κάτι τέτοιο σε θηλαστικό με φαρμακολογική παρέμβαση.

Τόσο στους κατώτερους οργανισμούς στους οποίους είχε δοκιμαστεί νωρίτερα όσο και στα ποντίκια, η ραπαμυκίνη επηρέασε τη γήρανση με τον ίδιο τρόπο: διαταράσσοντας την επίδραση ενός ενζύμου ονόματι ΤΟR, το οποίο ρυθμίζει την ανάπτυξη των κυττάρων. Η αλήθεια πάντως είναι ότι τον μέσο άνθρωπο, δεν τον ενδιαφέρει ο τρόπος. Τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα: η επιμήκυνση δηλαδή του ανθρώπινου προσδόκιμου ζωής με ένα χάπι. Προς το παρόν, όμως ανήκει μόνο στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Να ‘ταν τα νιάτα δύο φορές, δηλαδή. Τα γηρατειά καμία. Και με μία δόση ραπαμυκίνης να ζούσε κάποιος μέχρι τα 125 και βάλε. Και αντί από τότε που βγήκε στη σύνταξη, η ζωή του να είναι γλυκιά λόγω του ότι … έχει ζάχαρο και τρέχει στους γιατρούς να του χτυπάνε ενέσεις ινσουλίνης, να τρέχει για «χτύπημα» υπό τους ήχους του μελλοντικού Tiësto στο Super Paradise στη Μύκονο. Καθόλου άσχημα.

* Ευριπίδης, Ιφιγένεια εν Αυλίδι.

«Η άσχημη ζωή είναι καλύτερη από τον ωραίο θάνατο»: Ο Ευριπίδης και η αντιγηραντική ραπαμυκίνη
Η συγγραφέας Άντζελα Ζιούτη

Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη σχολή Oικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί στη διαφήμιση, στην εκπαίδευση και ως υπευθ. πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Άρθρα της κοινωνικού ενδιαφέροντος δημοσιεύονται συχνά στο διαδίκτυο,ενώ αρθρογραφούσε καθημερινά σε πρωινή εφημερίδα Free press μεγάλης κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης. Σήμερα αρθρογραφεί στην καθημερινή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Εμφανίστηκε στα γράμματα με το έργο: «Ο Θεός κατοικεί σε ουρανοξύστη, 31 ποιήματα της πόλης»,Παρατηρητής, 1999, Θεσσαλονίκη (ποίηση) Ακολούθησαν:“Η Αρχιτεκτονική των σιωπηλών ημερών”, Ελληνικά Γράμματα, 2003, Αθήνα (ποίηση) “Ο ήλιος στο πάτωμα”, Φερενίκη, 2009, Αθήνα (μυθιστόρημα), “Μαύρη πέτρα” (Θεατρκό έργο) 2015, “Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα αγάλματα”, Γαβριηλίδης, 2017 Αθήνα (ποίηση). Mιλάει Γερμανικά και Αγγλικά . Επί σειρά ετών υπηρέτησε ως γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Βραβεύτηκε από το Φιλολογικό σύλλογο Παρνασσό (Β' βραβείο Ποίησης 2000), τη Νέα Κίνηση Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Γ' βραβείο Ποίησης 1999) την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης (Α' βραβείο Ποίησης 2001) κ.ά.Είναι παντρεμένη με τον Πυρηνικό γιατρό Δημήτρη Γρηγοράκη κα ζει στη θεσσαλονίκη.

Φωτό: National gallery of Australia

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.

Περισσότερα από

Stories

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.