Αυτή είναι μια ορχήστρα διαφορετική από τις άλλες. Η Vegetable Orchestra ερμηνεύει ένα ευρύ ρεπερτόριο, από Μπετόβεν και Μότσαρτ μέχρι Kraftwerk, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά μουσικά όργανα φτιαγμένα από λαχανικά. Φλάουτο από καρότο, βιολί από πράσο, τύμπανο από κολοκύθα.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει δώσει σχεδόν τριακόσιες συναυλίες ενώ πρόσφατα λανσάρισε το τέταρτο άλμπουμ της, μετά από μια επιτυχημένη καμπάνια crowdfunding. Είναι το μουσικό σχήμα που μας δίνει το άλλοθι να συνεχίσουμε να παίζουμε με το φαγητό μας ακόμα και όταν έχουμε περάσει προ πολλού τη νηπιακή ηλικία.

«Τα λαχανικά είναι απρόβλεπτα» είπε στο BBC ένα μέλος της ορχήστρας, η Susanna Gartmayer, που παίζει φλάουτο από ραπανάκι, ξυλόφωνο από καρότο και άλλα βρώσιμα μουσικά όργανα. «Ποτέ δύο κομμάτια δεν ακούγονται ακριβώς το ίδιο. Είναι μια πρόκληση».

Μια ακόμα πρόκληση είναι η εξαιρετικά σύντομη διάρκεια ζωής των μουσικών οργάνων της: ενώ ένα συμβατικό μουσικό όργανο μπορεί να κρατήσει για μια ζωή, πολλά από τα λαχανικά δεν τη βγάζουν ούτε μέχρι το τέλος της συναυλίας. Έτσι, η ομάδα Vegetable Orchestra βρίσκεται σε μια διαρκή, κοπιαστική όσο και δημιουργική διαδικασία. Πριν από κάθε ζωντανή εμφάνιση τα μέλη της παίρνουν τα διχτάκια τους για τα ψώνια και επισκέπτονται τις τοπικές αγορές, αναζητώντας τα πιο φρέσκα και εύηχα λαχανικά, τα οποία στη συνέχεια σμιλεύουν σε μουσικά όργανα. Όσα τελικά δεν χρησιμοποιούνται, καταλήγουν να γίνουν χορτόσουπα στο τέλος της παράστασης.

Πριν από κάθε ζωντανή εμφάνιση τα μέλη της ορχήστρας παίρνουν τα διχτάκια τους για τα ψώνια και επισκέπτονται τις τοπικές αγορές, αναζητώντας τα πιο φρέσκα και εύηχα λαχανικά, τα οποία στη συνέχεια σμιλεύουν σε μουσικά όργανα.

«Η ιδέα γεννήθηκε σαν μια πλάκα» λέει σήμερα ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ορχήστρας, ο Matthias Meinharter. Όπως θυμάται, όλα ξεκίνησαν όταν ο ίδιος επρόκειτο μαζί με τρία ακόμα μέλη της ορχήστρας να λάβουν μέρος σε ένα φεστιβάλ στη Βιέννη. Καθώς άρχισαν να αναρωτιούνται τι παράσταση θα έδιναν, έπεσε στο τραπέζι το εξής ερώτημα: «Ποιο είναι το πιο δύσκολο πράγμα με το οποίο μπορεί κάποιος να παίξει μουσική;». «Εκείνη την ώρα μαγειρεύαμε παρέα μια σούπα, και το ένα έφερε το άλλο».

Το κυνήγι του δυσκολότερου δεν τούς βγήκε σε κακό. Μέχρι σήμερα η ορχήστρα τους έχει παίξει σε εμβληματικούς συναυλιακούς χώρους όπως το λονδρέζικο Royal Albert Hall, στα 60α γενέθλια του Πολ ΜακΚάρτνεϊ (ο οποίος μάλλον απολαύσε ιδιαίτερα τη συναυλία τους καθώς είναι χορτοφάγος, κατά τα λεγόμενα του Meinharter), και έχει μπει στα ρεκόρ Γκίνες ως η «ορχήστρα λαχανικών που έχει δώσει τις περισσότερες συναυλίες» - και μάλιστα σε κατάμεστους χώρους.

«Πολλοί πιστεύουν ότι δίνουμε κωμικές παραστάσεις» προσθέτει η Gartmayer. «Αλλά εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι ο ήχος που παράγεται από λαχανικά έχει πολλές προοπτικές και πως θέλουμε να παράγουμε αληθινά ενδιαφέρουσα μουσική». 

Απολαύστε την ερμηνεία τους σε TED στη Βιέννη.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

TAGS