Οι πιο άδικες ιστορίες στην ιστορία της μουσικής συνέβησαν πίσω στη δεκαετία του '50, όταν υπέροχα ταλαντούχοι άνθρωποι αφρικοαμερινής καταγωγής έγραψαν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ροκ εν ρολ. Έπειτα οι μάνατζερ των μεγάλων δισκογραφικών της εποχής τους ξεκαθάρισαν πως τα τραγούδια δεν μπορούσαν να ηχογραφηθούν με τις δικές τους φωνές καθώς παρέμπεμπαν στην μαύρη μουσική και δεν θα γινόντουσαν ποτέ επιτυχίες, δίνοντας τελικά τα κομμάτια σε καλλιτέχνες που έμελε να γίνουν γιγάντιοι, πλανητικοί αστέρες τραγουδώντας τα. Ανάμεσα τους και ο μεγαλύτερος σταρ όλων των εποχών, ο βασιλιάς το ροκ ο Έλβις Πρίσλεϊ. 

Ο μύθος λέει πως μία αντίστοιχη ιστορία αδικίας σημειώθηκε εκατονάδες χρόνια πριν όταν η αδελφή του Σαίξπηρ ήταν εκείνη που στην πραγματικότητα έγραψε τα περισσότερα από τα σπουδαία έργα του, αλλά μη μπορώντας να δημοσιοποιήσει το όνομα της, αφού ήταν γυναίκα, τα χάρισε στον αδελφό της. Φυσικά η συγκεκριμένη ιστορία, όσο ρομαντική κι αν ακούγεται, είναι αδύνατο να διασταυρωθεί, μπορεί, όμως, να γίνει το φόντο για άλλες πολύ πιο σύγχρονες ιστορίες κλεμμένων πνευματικών δικαιωμάτων με πρωταγωνίστριες και πάλι γυναίκες.

Ποιος δεν ξέρει την περίφημη περίπτωση της Elizabeth Magie Phillips που ήταν στην πραγματικότητα ο άνθρωπος που είχε την αρχική ιδέα για το πιο πετυχημένο επιτραπέζιο παιχνίδι όλων των εποχών, την Μονόπολη. Η εξαιρετική της ιδέα κλάπηκε περίπου τρεις δεκαετίες αργότερα από τον άνεργο Charles Darrow, ο οποίος κατασκεύασε ένα αντίστοιχο παιχνίδι αφού είχε δει το πρωτότυπο στο σπίτι της Philips όπου είχε βρεθεί κάποιο βράδυ για δείπνο. Ο Darrow πούλησε την εφεύρεση του στην εταιρία παιχνιδιών Parker's Brothers κερδίζοντας αμέτρητα εκατομμύρια δολάρια για το παιχνίδι που είχε οραματιστεί κάποιος άλλος.

Αντίστοιχα, η 94χρονη σήμερα Joan Anderson έρχεται για να βάλει σε τάξη την μπερδεμένη ιστορία γύρω από το λατρεμένο παιχνίδι των παιδικών μας χρόνων, το χούλα χουπ, εξηγώντας σε ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του καναλιού The Atlantic πως η ιδέα για το στρογγυλό αντικείμενο που έκλεψε την καρδιά τόσων και τόσων πιτσιρίκων μέσα στο πέρασμα του χρόνου δεν ήταν παρά δική της.

Δες την ιστορία της στο βίντεο που ακολουθεί.

Aκολουθήστε το WomanTOC στο Instagram

TAGS