ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Απαιτώντας λιγότερο χρόνο και χρήματα, τα ελληνικά sites για γυμναστική στο σπίτι κερδίζουν έδαφος.

Laptop, στρωματάκι, αθλητικά ρούχα. Έτοιμες; Τώρα επιλέξτε από pilates και yoga μέχρι taebo, πατήστε «play» και θα ανακαλύψετε έναν καινούριο τρόπο να γυμναστείτε.

Απαιτώντας λιγότερο χρόνο και χρήματα, τα ελληνικά sites για γυμναστική στο σπίτι κερδίζουν έδαφος.

«Μήπως να ξεκινούσα γυμναστική μέσω ίντερνετ;» Η ιδέα μού ήρθε ξαφνικά ένα απόγευμα, όταν οι ώρες που περνούσα καθημερινά μπροστά στον υπολογιστή ήταν πλέον αμέτρητες, ενώ το ασταθές ωράριο εργασίας δεν μου άφηνε περιθώρια για να παρακολουθήσω συστηματικά μαθήματα σε γυμναστήριο. Με μια γρήγορη έρευνα, διαπίστωσα ότι στο youtube υπάρχουν χιλιάδες βίντεο με κάθε είδος άσκησης. Έτσι, δοκίμασα κάποια από περιέργεια κι έκανα την αρχή. Τι γίνεται, όμως, όταν σιγά σιγά ζητάς ένα πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκγύμνασης, προσαρμοσμένο στις δικές σου ανάγκες; Η απάντηση ήταν μόλις λίγα κλικ μακριά.


ΗΟΜΕFITNESS.GR

«Η online γυμναστική είναι διαδεδομένη στην Αμερική εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Πλέον, όμως, γίνεται τόσο οργανωμένα, που υπάρχουν sites με εκατοντάδες χιλιάδες μέλη και προγράμματα βιντεοσκοπημένα σε στούντιο πολύ υψηλών προδιαγραφών», μου εξηγεί ο 38χρονος Αλέξανδρος Λατσούνας. Τα τελευταία χρόνια, η ίδια τάση έχει εξαπλωθεί και στη βόρεια Ευρώπη. Και κάπως έτσι, ο Αλέξανδρος, εργαζόμενος τα τελευταία 15 χρόνια στον χώρο της διαφήμισης, έχοντας ως χόμπι την άθληση και αδυνατώντας και εκείνος να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα γυμναστηρίου, δημιούργησε τον Απρίλιο του 2014, σε συνεργασία με μια ομάδα προγραμματιστών και γυμναστών, το www.homefitness.gr

Πώς λειτουργεί;

Συμπληρώνεις μια φόρμα με το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης, τον εξοπλισμό που ενδεχομένως διαθέτεις στο σπίτι και το στόχο που θέλεις να πετύχεις μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα (απώλεια βάρους, σύσφιξη, μυϊκή ενδυνάμωση). Με βάση αυτά τα στοιχεία, ετοιμάζεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων, το οποίο μπορείς να παρακολουθείς οποιαδήποτε ώρα και μέρα θέλεις, από το pc, το laptop ή το κινητό σου τηλέφωνο, σαν να έχεις δίπλα σου έναν personal trainer. Και αν προτιμάς τα δημοφιλή μαθήματα που θα έβρισκες σε ένα γυμναστήριο; Έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις Pilates, Yoga,ΤaeBo, Caribbean BEAT ή ArtFitness και να συμμετέχεις σε αυτά όσο συχνά επιθυμείς. Για τα δύο πακέτα, έχουν δημιουργηθεί 763 βίντεο προσεγμένης ποιότητας σε συνεργασία με 12 γυμναστές. Ο χρήστης παρακολουθεί κάθε φορά και διαφορετικό, με αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας, ενώ μπορεί να ζητήσει και εξατομικευμένο διαιτολόγιο, που ετοιμάζει ειδικός διατροφολόγος.

MYLIVEGYM.GR

Το πρώτο site διαδικτυακής γυμναστικής στην Ελλάδα, ωστόσο, δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2013, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, από τον μόλις 30 ετών Γιάννη Τριανταφυλλίδη, εργαζόμενο σήμερα στον τομέα του διαδικτυακού μάρκετινγκ, και την 23χρονη Στέλλα Αντωνίου, απόφοιτο ψυχολογίας. Οι δύο νέοι, διαπιστώνοντας με μια μικρή έρευνα αγοράς ότι υπήρχε ενδιαφέρον για μια τέτοια υπηρεσία και παρατηρώντας την απήχηση αντίστοιχων sites στο εξωτερικό, λάνσαραν το www.mylivegym.gr.

Πώς λειτουργεί;

Με 727 βίντεο 26 διαφορετικών προγραμμάτων γυμναστικής -από Pilates και Zumba έως τα πιο ασυνήθιστα Tabata training, Βollywood fitness και Boxilates- που διδάσκουν έξι επαγγελματίες γυμναστές, μπορεί κανείς να επιλέξει αυτά που του ταιριάζουν και να τα ακολουθεί όσες φορές την εβδομάδα επιθυμεί. Ο συνδυασμός άσκησης με εξατομικευμένο διαιτολόγιο διατίθεται και μέσω αυτού του site, ενώ σε διαγωνισμό καινοτομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το MyLiveGym προκρίθηκε, μεταξύ 63 υποψηφιοτήτων, στις δέκα πιο πρωτότυπες και επικρατέστερες για χρηματοδότηση επιχειρηματικές ιδέες.

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ONLINE ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ;

Μηδενίζεις τις αποστάσεις και γλιτώνεις χρόνο

Απαιτώντας λιγότερο χρόνο και χρήματα, τα ελληνικά sites για γυμναστική στο σπίτι κερδίζουν έδαφος.

Εξοικονομείς χρόνο από τις διαδρομές στο γυμναστήριο, ασκείσαι οποιαδήποτε ημέρα και ώρα επιθυμείς, αποφεύγεις την πολυκοσμία και τις κακές συνθήκες υγιεινής των αιθουσών γυμναστικής, ακολουθείς οργανωμένο πρόγραμμα ακόμη κι αν μένεις στην επαρχία και δεν έχεις κοντά σου χώρους άθλησης, ενώ τα αποτελέσματα γίνονται ορατά σε 6-8 εβδομάδες. «Ως νέα μαμά, ήταν ο μόνος τρόπος να επανέλθει το σώμα μου, εφόσον δεν έχω τη δυνατότητα να αφήνω σε κάποιον το μωρό για να πηγαίνω γυμναστήριο», μου λέει η 31χρονη Λία Χρονοπούλου, η οποία κάνει πιλάτες και γιόγκα. «Την ίδια μέθοδο έχω επιλέξει κι εγώ, διότι, ταξιδεύοντας συνεχώς για επαγγελματικούς λόγους, μπορώ να ασκούμαι ακόμα και από το δωμάτιο του ξενοδοχείου», συμπληρώνει ο 38χρονος ιδιωτικός υπάλληλος, Κώστας Δημασής, που ακολουθεί εξατομικευμένο πρόγραμμα καύσης λίπους και μυϊκής ενδυνάμωσης.

Μειώνεις το κόστος

Ένα ακόμα πλεονέκτημα της online γυμναστικής, όμως, είναι και το χαμηλό κόστος. Για παράδειγμα, στο Homefitness το εξατομικευμένο πρόγραμμα κοστίζει 15 ευρώ/μήνα, 36/εξάμηνο ή 58/έτος, ενώ, σε συνδυασμό με ένα μήνα διατροφής, 61 ευρώ/εξάμηνο ή 83/έτος. Αντίστοιχα, στο MyLiveGym η άσκηση κοστίζει 12 ευρώ/μήνα, 29/τρίμηνο ή 49/εξάμηνο και η διατροφή 19 ευρώ για δύο εβδομάδες. Kαι στα δύο sites, μάλιστα, μπορεί κανείς να δοκιμάσει δωρεάν τα προγράμματα γυμναστικής για πέντε μέρες. «Ό,τι δημιουργείται εν μέσω κρίσης, πρέπει να είναι οικονομικό», επισημαίνει ο Αλέξανδρος. «Και, επιπλέον, το γεγονός ότι δεν επιβαρυνόμαστε με τα έξοδα ενός γυμναστηρίου, ενώ έχουμε εγγραφές και από την επαρχία, ακόμη και από Έλληνες του εξωτερικού, μας δίνει το περιθώριο να παρέχουμε την υπηρεσία όσο γίνεται φθηνότερα». Η αλήθεια είναι ότι δείχνει συμφέρουσα επιλογή.

ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ FITNESS;

Σήμερα, η πλειονότητα όσων ακολουθούν το συγκεκριμένο είδος εκγύμνασης είναι γυναίκες, 25-55 ετών, εργαζόμενες ή μαμάδες, που έψαχναν ένα πρόγραμμα οικονομικό και προσαρμοσμένο στα μέτρα τους. Το βασικό, βέβαια, είναι να τηρεί κανείς ευλαβικά τις οδηγίες των γυμναστών για να αποφεύγει τραυματισμούς και, σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, να ζητήσει, προτού ξεκινήσει, τη συμβουλή γιατρού. Είναι, όμως, γενικά η διαδικτυακή γυμναστική διαδεδομένη στη χώρα μας; Οι δημιουργοί των δύο sites παραδέχονται ότι τους πρώτους μήνες η λειτουργία τους ήταν αρκετά δύσκολη, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι ήταν επιφυλακτικοί ως προς την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων, αλλά και την online πληρωμή. Το ίδιο επιβεβαιώνουν και οι χρήστες, που, όταν αρχικά μιλούσαν σε φίλους τους για τη νέα συνήθειά τους, εκείνοι έδειχναν μεν ενδιαφέρον, αλλά και κάποιο… μούδιασμα.

Όσο περνάει ο καιρός, όμως, ο αυξανόμενος αριθμός των μελών, οι θετικές εμπειρίες που μεταφέρονται από στόμα σε στόμα, τα νέα προγράμματα τα οποία ετοιμάζονται (για εγκύους, ΑΜΕΑ, ζευγάρια, μητέρες με παιδιά) και η εντονότερη ανάγκη για άσκηση -λόγω του άγχους της εποχής- δείχνουν ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για πολύ μεγαλύτερη εξάπλωση αυτού του τρόπου γυμναστικής.

«Απλώς, χρειάζεται χρόνος μέχρι ο κόσμος να μάθει και να εμπιστευθεί κάθε καινούρια διαδικτυακή υπηρεσία», εξηγεί ο Αλέξανδρος. «Κι αν, ως λαός, βρισκόμαστε ακόμα σε σχετικά πρώιμο στάδιο, έχουμε ήδη κάνει σημαντικά βήματα», συμφωνεί και ο Γιάννης. Κάτι που προφανώς αντιλαμβάνονται και αρκετά γυμναστήρια, αρχίζοντας σιγά σιγά να αναρτούν στα sites τους βίντεο εκγύμνασης από το σπίτι, αλλά και να δίνουν τη δυνατότητα συμμετοχής μέσω livestreaming στις εκδηλώσεις άσκησης που διοργανώνουν σε δημόσιους χώρους.

Είναι, λοιπόν, η online γυμναστική η επόμενη μεγάλη τάση στον τομέα της άθλησης (και) στην Ελλάδα; Ο χρόνος θα δώσει την απάντηση. Στο μεταξύ, όμως, αυτό που μπορεί κάποιος να κάνει είναι μια δοκιμή. «Αν θέλεις να εντάξεις με έναν εύκολο και οικονομικό τρόπο την άσκηση στην καθημερινότητά σου, γιατί να μην διαπιστώσεις αν κάτι τέτοιο σου ταιριάζει;», προτείνει η Λία. «Κι αν στην αρχή διστάζεις, μπορείς να το ξεκινήσεις μαζί με φίλους ή το σύντροφό σου για να το κάνεις και πιο διασκεδαστικό», συμπληρώνει ο Κώστας.
Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι αρκετοί από όσους το δοκιμάσαμε, έχουμε πάθει έναν… απροσδόκητα ευχάριστο εθισμό. Στρώστε, λοιπόν, ένα στρωματάκι στο πάτωμα, φορέστε τη φόρμα σας, πατήστε «play»και -ειδικά όταν δείτε τα αποτελέσματα στο σώμα και τη διάθεσή σας - θα μας θυμηθείτε.

Read Next

06 Αυγ 2022

Γίνε pescetarian για μία μέρα: Αυτό είναι το πλάνο διατροφής

Δοκίμασε τη διατροφή που βασίζεται στο ψάρι με αυτό το ενδεικτικό ημερήσιο διατροφικό πλάνο της ειδικού

04 Αυγ 2022

Κουμπάρος ο Παύλος Μαρινάκης μαζί με τη σύζυγό του

Ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης πάντρεψε έναν καλό του φίλο!

Περισσότερα από

Life

03 Αυγ 2022

Friends: Οι 12 διάσημοι guest stars που πέρασαν από την πιο αγαπημένη σειρά της τηλεόρασης

Και μας έκαναν να πέσουμε κάτω από τα γέλια. Τους θυμάστε;

03 Αυγ 2022

Εντυπώσεις από την πρώτη βραδιά λειτουργίας του Cine Πολεμικό Μουσείο

Παρακολουθήσαμε από κοντά εν δράσει το νέο θερινό σινεμά της Αθήνας και μοιραζόμαστε καρέ και τις σκέψεις μας.

02 Αυγ 2022

Θαλάσσια σπορ: Τι μπορείς να κάνεις στη θάλασσα και πόσες θερμίδες θα κάψεις

Υπάρχουν πολλοί και καλοκαιρινοί τρόποι για να κάψεις θερμίδες και να παραμείνεις fit αυτό το καλοκαίρι.

01 Αυγ 2022

Kraken Beach Bar. Ο νέος σου καλοκαιρινός προορισμός για μουσικές, cocktails, surf και φαγητό

Το Kraken Beach Bar φέρνει το νησί σε σένα πριν καν αναχωρήσεις γι΄αυτό.

01 Αυγ 2022

Ποια τραγούδια ακούει και ποια βιβλία θα διαβάσει ο Ομπάμα το καλοκαίρι;

Κάθε χρόνο ο Ομπάμα ανακοινώνει την καλοκαιρινή του λίστα. Τώρα μπορείτε να γίνεται music και book buddies.

31 Ιουλ 2022

Yria Ceramics: Το πιο διάσημο... μυστικό της Πάρου

Ένα hub κεραμικής τέχνης στην καρδιά των Κυκλάδων.

31 Ιουλ 2022

Τι αλλάζει στο σώμα μας μετά τα -ήντα;

Τι συμβαίνει στο σώμα και στον οργανισμό μας όσο μεγαλώνουμε; Πολλά συμβαίνουν - και αρκετά από αυτά τα λες και θετικά!

30 Ιουλ 2022

To συγκρότημα που θα παίξει μουσική στο διάστημα το 2024 και θα γράψει ιστορία

Το διάσημο ντουέτο σχεδιάζει να γράψει ιστορία, αλλά αυτή τη φορά στο διάστημα!