ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γλυκό ταξίδι στο χρόνο: η ιστορία του «ζαχαροκάντιο ζυμωτή» και το υποβρύχιο καπετάν Χιώτης

Από πού κατάγονται το λουκούμι και το γλυκό υποβρύχιο; Τα γλυκά Bariamis, χάρη στις νέες συσκευασίες τους, μας βοηθούν να μάθουμε (ή, αν ξέρουμε, να θυμηθούμε).

Γλυκό ταξίδι στο χρόνο: η ιστορία του «ζαχαροκάντιο ζυμωτή» και το υποβρύχιο καπετάν Χιώτης
Έχω γράψει ξανά για τα λουκούμια και υποβρύχια Bariamis (δες εδώ) . Όχι γιατί μου αρέσουν τα γλυκά (αν και τα συγκεκριμένα τα δοκίμασα και τα βρήκα εξαιρετικά), αλλά κυρίως γιατί μου αρέσουν οι γλυκές ιστορίες. Με μια τέτοια ιστορία, εμφανίστηκαν ξανά μπροστά μου πριν από ένα μήνα περίπου, για να με ταξιδέψουν στα στενά της Πόλης και τα μαστιχόδεντρα της Χίου.
Ξεναγοί μου σε αυτό το ταξίδι με άρωμα παράδοσης, ο καπετάν Χιώτης, η θεία Ρόζα και οι αδερφές Τουρλού, φιγούρες από το παρελθόν έτσι όπως τις εμπνεύστηκε και σχεδίασε η Foodwill, η δημιουργική ομάδα marketing και graphic design που εξειδικεύεται στα τρόφιμα και τα ποτά.
Τι δουλειά έχει λοιπόν ένας καπετάνιος Χιώτης να μπλέκεται με τέτοιου είδους υποβρύχια; Μήπως είναι καπετάνιος του γλυκού νερού; Ή μήπως παρασύρθηκε από το ναυτικό όνομα του γλυκού και έβαλε πλώρη για τις θάλασσες των παιδικών του αναμνήσεων; Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Σύμφωνα με την παράδοση, το γλυκό υποβρύχιο πρωτοφτιάχτηκε στην Πόλη από Χιώτες ζαχαροπλάστες, στην περιοχή του Γαλατά. Αρχικά αυτή η λευκή ζαχαρόπαστα, που βυθιζόταν στο κρύο νερό, είχε γεύση βανίλια και ήταν αγαπημένο «τραταμέντο» στα ξύλινα σαχνισιά των ελληνικών μαχαλάδων αλλά και στα αριστοκρατικά γιαλί του Βοσπόρου. Ακόμη και σήμερα, το παραδοσιακό κέρασμα στους επισκέπτες του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης είναι αυτό το γλυκό. Αργότερα, οι Χιώτες της Πόλης, όταν βρέθηκαν πρόσφυγες στο νησί τους, πρόσθεσαν στη ζαχαρόπαστα τη μυρωδάτη μαστίχα.
Γλυκό ταξίδι στο χρόνο: η ιστορία του «ζαχαροκάντιο ζυμωτή» και το υποβρύχιο καπετάν Χιώτης
Το αγαπημένο υποβρύχιο Bariamis επιστρέφει (μέσω του καπετάν Χιώτη), σε τρεις γεύσεις: μαστίχα, κανέλα και λεμόνι.
«Η αρχική ονομασία του γλυκού βανίλια (αργότερα έγινε γνωστό ως "υποβρύχιο") ήταν “ζαχαροκάντιο ζυμωτή”» μου εξηγεί ο Γιάννης Ρούσσος της εταιρείας Bariamis και επιτέλους λύνει την αιώνια απορία μου: «μα τι στο καλό είναι αυτό το “ζαχαροκάντιο ζυμωτή” που λένε στα κάλαντα;».
Βαστάει εικόνα και χαρτί (αναφέρεται στον Μέγα Βασίλειο)
ζαχαροκάντιο ζυμωτή (αναφέρεται στην αρχόντισσα με την οποία είναι ερωτευμένος ο φτωχός που επινόησε αυτά τα θρησκευτικοερωτικά κάλαντα για να της εξομολογηθεί τον έρωτά του. Εδώ της λέει ότι είναι τόσο γλυκιά σαν το παραδοσιακό γλύκισμα)
χαρτί και καλαμάρι (ξανά αναφορά στον Μέγα Βασίλειο και την ενασχόλησή του με τα γράμματα)
δες και με, δες και με το παλικάρι (επιστρέφει στον… πόνο του και παρακαλεί το αντικείμενο του πόθου του να του ρίξει μια ματιά).
Οι αδερφές Τουρλού, πολίτικης καταγωγής κι αυτές, μας τρατάρουν λουκούμια σε... τουρλού γεύσεις: τριαντάφυλλο, μαστίχα και περγαμόντο.
Αυτή είναι η ιστορία του ζαχαροκάντιου των καλάντων. Όσο για το ζαχαροκάντιο Bariamis, η σκούφια του κρατάει από τον Θεμιστοκλή Μπαριάμη, που γυρνώντας από πανηγύρι σε πανηγύρι στην Αιτωλοακαρνανία του 1930, έγραφε τη δική του ιστορία. Τα λουκούμια και το υποβρύχιο του παππού Μπαριάμη φτιάχνονταν σε έναν μαρμάρινο πάγκο, όλα με το χέρι, και γίνονταν ανάρπαστα από μικρούς και μεγάλους.
Δύο ιστορίες, ενωμένες σε μία, που συνδυάζουν τη γλύκα της παράδοσης με το design του σήμερα, τις μυστικές συνταγές με την σύγχρονη τεχνογνωσία, και τις γεύσεις των παιδικών μας χρόνων με το funky packaging.
Info
Bariamis, Θυσίας 23, Αγρίνιο, τηλ.: 26410 29214
www.foodwill.net
Η Θεία Ρόζα (μοιάζει και με τη Σεφαραδίτισσα Ρόζα Εσκενάζυ) κατέχει το μυστικό άρωμα για τριανταφυλλένια λουκούμια.
«Βυθίσατε το υποβρύχιο λεμόνι» προστάζει ο καπετάν Χιώτης. Και σοβαρολογεί...

Read Next

05 Δεκ 2025

Μπήκαμε στον Δεκέμβρη: Tα φρούτα και λαχανικά του μήνα που θα βάλεις στο πιάτο σου

Την επόμενη φορά που θα πας στον μανάβη, θα ξέρεις τι να επιλέξεις!

Περισσότερα από

Life

05 Δεκ 2025

Άνω των 50; Η επιστήμη αποκαλύπτει την ελάχιστη άσκηση που επιβραδύνει την άνοια

Νέα μελέτη δείχνει ότι λίγα λεπτά άσκησης την εβδομάδα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην υγεία του εγκεφάλου σου.

05 Δεκ 2025

Καταφθάνουν σύντομα τα 50 καλύτερα μπαρ (και) της Ευρώπης

Τα The World's 50 Best Bars εγκαινιάζουν τη νέα λίστα Europe’s 50 Best Bars και δίνει την ευκαιρία σε μικρότερες πόλεις να λάμψουν μέσα από τα μπαρ τους.

05 Δεκ 2025

Σύνδρομο χριστουγεννιάτικου δέντρου: Τι είναι και γιατί δεν πρέπει να αγνοείς τα συμπτώματά του;

Ένα φαινομενικά αθώο χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να κρύβει ερεθιστικούς παράγοντες που σου χαλούν τις γιορτές - δες τι πρέπει να προσέξεις.

05 Δεκ 2025

Ένα απροσδόκητο street party παίζει σήμερα στη Μητροπόλεως

Απόψε, από τις 20:00, το κέντρο φορά τα γιορτινά του και γεμίζει μουσική και ρυθμό.

05 Δεκ 2025

Οι ταινίες που θα δούμε τον Δεκέμβριο στο Netflix

Πρεμιέρες που μπαίνουν δυνατά στη γιορτινή περίοδο, μεγάλα ονόματα σε νέες παραγωγές και μια σειρά από ταινίες και ντοκιμαντέρ που κλείνουν τη χρονιά θεαματικά.

05 Δεκ 2025

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.

05 Δεκ 2025

Στο 'Hotel Ερμού', για δέκατη χρονιά με την Άννα Βίσση

Η "απόλυτη Ελληνίδα σταρ" γιορτάζει 10 συνεχόμενα χρόνια στο στέκι της, κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

05 Δεκ 2025

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Το πρώτο ΣΚ του Δεκεμβρίου φέρνει μαζί του χριστουγεννιάτικα δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις και lives, νέα εστιατόρια και μπαρ, καθώς και πολλές ακόμη αφορμές εξόδου.

05 Δεκ 2025

Στο Santa Claus Kingdom τα Χριστούγεννα γίνονται εμπειρία

Το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο της Ελλάδας είναι και πάλι εδώ.

05 Δεκ 2025

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".