ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γλυκό ταξίδι στο χρόνο: η ιστορία του «ζαχαροκάντιο ζυμωτή» και το υποβρύχιο καπετάν Χιώτης

Από πού κατάγονται το λουκούμι και το γλυκό υποβρύχιο; Τα γλυκά Bariamis, χάρη στις νέες συσκευασίες τους, μας βοηθούν να μάθουμε (ή, αν ξέρουμε, να θυμηθούμε).

Γλυκό ταξίδι στο χρόνο: η ιστορία του «ζαχαροκάντιο ζυμωτή» και το υποβρύχιο καπετάν Χιώτης
Έχω γράψει ξανά για τα λουκούμια και υποβρύχια Bariamis (δες εδώ) . Όχι γιατί μου αρέσουν τα γλυκά (αν και τα συγκεκριμένα τα δοκίμασα και τα βρήκα εξαιρετικά), αλλά κυρίως γιατί μου αρέσουν οι γλυκές ιστορίες. Με μια τέτοια ιστορία, εμφανίστηκαν ξανά μπροστά μου πριν από ένα μήνα περίπου, για να με ταξιδέψουν στα στενά της Πόλης και τα μαστιχόδεντρα της Χίου.
Ξεναγοί μου σε αυτό το ταξίδι με άρωμα παράδοσης, ο καπετάν Χιώτης, η θεία Ρόζα και οι αδερφές Τουρλού, φιγούρες από το παρελθόν έτσι όπως τις εμπνεύστηκε και σχεδίασε η Foodwill, η δημιουργική ομάδα marketing και graphic design που εξειδικεύεται στα τρόφιμα και τα ποτά.
Τι δουλειά έχει λοιπόν ένας καπετάνιος Χιώτης να μπλέκεται με τέτοιου είδους υποβρύχια; Μήπως είναι καπετάνιος του γλυκού νερού; Ή μήπως παρασύρθηκε από το ναυτικό όνομα του γλυκού και έβαλε πλώρη για τις θάλασσες των παιδικών του αναμνήσεων; Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Σύμφωνα με την παράδοση, το γλυκό υποβρύχιο πρωτοφτιάχτηκε στην Πόλη από Χιώτες ζαχαροπλάστες, στην περιοχή του Γαλατά. Αρχικά αυτή η λευκή ζαχαρόπαστα, που βυθιζόταν στο κρύο νερό, είχε γεύση βανίλια και ήταν αγαπημένο «τραταμέντο» στα ξύλινα σαχνισιά των ελληνικών μαχαλάδων αλλά και στα αριστοκρατικά γιαλί του Βοσπόρου. Ακόμη και σήμερα, το παραδοσιακό κέρασμα στους επισκέπτες του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης είναι αυτό το γλυκό. Αργότερα, οι Χιώτες της Πόλης, όταν βρέθηκαν πρόσφυγες στο νησί τους, πρόσθεσαν στη ζαχαρόπαστα τη μυρωδάτη μαστίχα.
Γλυκό ταξίδι στο χρόνο: η ιστορία του «ζαχαροκάντιο ζυμωτή» και το υποβρύχιο καπετάν Χιώτης
Το αγαπημένο υποβρύχιο Bariamis επιστρέφει (μέσω του καπετάν Χιώτη), σε τρεις γεύσεις: μαστίχα, κανέλα και λεμόνι.
«Η αρχική ονομασία του γλυκού βανίλια (αργότερα έγινε γνωστό ως "υποβρύχιο") ήταν “ζαχαροκάντιο ζυμωτή”» μου εξηγεί ο Γιάννης Ρούσσος της εταιρείας Bariamis και επιτέλους λύνει την αιώνια απορία μου: «μα τι στο καλό είναι αυτό το “ζαχαροκάντιο ζυμωτή” που λένε στα κάλαντα;».
Βαστάει εικόνα και χαρτί (αναφέρεται στον Μέγα Βασίλειο)
ζαχαροκάντιο ζυμωτή (αναφέρεται στην αρχόντισσα με την οποία είναι ερωτευμένος ο φτωχός που επινόησε αυτά τα θρησκευτικοερωτικά κάλαντα για να της εξομολογηθεί τον έρωτά του. Εδώ της λέει ότι είναι τόσο γλυκιά σαν το παραδοσιακό γλύκισμα)
χαρτί και καλαμάρι (ξανά αναφορά στον Μέγα Βασίλειο και την ενασχόλησή του με τα γράμματα)
δες και με, δες και με το παλικάρι (επιστρέφει στον… πόνο του και παρακαλεί το αντικείμενο του πόθου του να του ρίξει μια ματιά).
Οι αδερφές Τουρλού, πολίτικης καταγωγής κι αυτές, μας τρατάρουν λουκούμια σε... τουρλού γεύσεις: τριαντάφυλλο, μαστίχα και περγαμόντο.
Αυτή είναι η ιστορία του ζαχαροκάντιου των καλάντων. Όσο για το ζαχαροκάντιο Bariamis, η σκούφια του κρατάει από τον Θεμιστοκλή Μπαριάμη, που γυρνώντας από πανηγύρι σε πανηγύρι στην Αιτωλοακαρνανία του 1930, έγραφε τη δική του ιστορία. Τα λουκούμια και το υποβρύχιο του παππού Μπαριάμη φτιάχνονταν σε έναν μαρμάρινο πάγκο, όλα με το χέρι, και γίνονταν ανάρπαστα από μικρούς και μεγάλους.
Δύο ιστορίες, ενωμένες σε μία, που συνδυάζουν τη γλύκα της παράδοσης με το design του σήμερα, τις μυστικές συνταγές με την σύγχρονη τεχνογνωσία, και τις γεύσεις των παιδικών μας χρόνων με το funky packaging.
Info
Bariamis, Θυσίας 23, Αγρίνιο, τηλ.: 26410 29214
www.foodwill.net
Η Θεία Ρόζα (μοιάζει και με τη Σεφαραδίτισσα Ρόζα Εσκενάζυ) κατέχει το μυστικό άρωμα για τριανταφυλλένια λουκούμια.
«Βυθίσατε το υποβρύχιο λεμόνι» προστάζει ο καπετάν Χιώτης. Και σοβαρολογεί...

Read Next

21 Οκτ 2025

Το Athens Science Festival φορά τα γιορτινά του στο Ωδείο Αθηνών

Τι γίνεται όταν το Greekonomics, η Κατερίνα Βρανά, ο Σπήλιος Φλώρος και "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" συναντιούνται στο The Christmas Lab;

21 Οκτ 2025
Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Τι πρέπει να προσέχεις αν χρησιμοποιείς έλαια στο skincare σου

Τα έλαια στο πρόσωπο δεν είναι μόδα, είναι εργαλείο. Και όπως κάθε εργαλείο, δουλεύουν άψογα όταν ξέρεις πότε, πόσο και ποιο.

21 Οκτ 2025

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

21 Οκτ 2025

Πόση πρωτεΐνη κρύβεται σε ένα αυγό; Τι λένε οι διατροφολόγοι

Μάθε πόση πρωτεΐνη περιέχει κάθε μέγεθος αυγού και πώς να την εκμεταλλευτείς καθημερινά.

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

21 Οκτ 2025

Στο Σταυρού του Νότου με την Ιουλία Καραπατάκη

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει, τον Νοέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή.

21 Οκτ 2025

Τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στο "Euphoria"

Η δημοφιλής εφηβική σειρά του Σαμ Λέβινσον ενηλικώνεται για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

21 Οκτ 2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

20 Οκτ 2025

"Δεν το ’χω σήμερα": Η μικρή επανάσταση της παρουσίας απέναντι στο άγχος και το "πρέπει"

Μάθε πώς να μένεις παρούσα με τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεσαι από την πίεση του "πρέπει".

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία