Προχτές ένα από τα πιο κρύα απογεύματα του χειμώνα -για τα δεδομένα της εξωτικής Αθήνας-, η φίλη μου η Άννα με ειδοποιεί ότι θα περάσει από το σπίτι να μου πει τα «συγκλονιστικά» νέα (όπου «συγκλονιστικά νέα», βλέπε ατέλειωτο small talking).
Γι’ αυτό της λέω «όπως θα ΄ρχεσαι, φέρε και κανένα γλυκάκι να συνοδέψουμε τον καφέ και τα συγκλονιστικά σου νέα». Μετά από μισή ώρα καταφτάνει, το μπρίκι μπαίνει στη φωτιά και ανοίγω τη σακούλα από τον «Ιορδάνη» (γι’ αυτόν θα γράψω άλλη φορά).
«Μμμ… ωραίο κουτί. Μου μυρίζει… deli». Το ανοίγω και τι να δω; Λουκούμια. «Μα λουκούμια; Πώς σου ήρθε;» διαμαρτύρομαι. «Κοίτα τον καφέ μη σου χυθεί και θα σου εξηγήσω». Τον καφέ τελικά δεν τον πρόλαβα, ούτε λεφτά πήραμε, αλλά το κιλό το πήραμε. Πώς; Ιδού πώς:
Δοκιμάζω, που λέτε, το πρώτο λουκούμι. Μαλακό, σχεδόν βελούδινο, και τόσο γλυκό όσο έπρεπε. Καμία σχέση με εκείνα τα ξερά, άοσμα λουκούμια που έβγαζαν οι γιαγιάδες από τη σερβάντα, κάθε Σαρακοστή. (Βλέπετε τα λουκούμια, συν τοις άλλοις, είναι και νηστίσιμα.) Το πιο συναρπαστικό όμως ήταν πως μύριζε λεβάντα. Ναι, λεβάντα και μια υποψία από λεμόνι. Προσπαθώντας ανεπιτυχώς να τινάξω την άχνη από πάνω μου (ναι, αυτό είναι το λυπηρό defaut των λουκουμιών), διαβάζω έκπληκτη ότι περιέχει αιθέριο έλαιο λεβάντας και ξύσμα λεμονιού.
«Μωρέ μπράβο! Αιθέριο έλαιο το πτωχό λουκουμάκι;» «Τι νόμιζες; Ότι θα σου έφερνα εγώ τα λουκούμια που σου φέρνει η θεια σου από τα μαγαζιά με τα τσολιαδάκια;» καμάρωσε η Άννα, και βούτηξε άλλο ένα από το ντιζαϊνάτο κουτί. «Εντάξει, συγγνώμη που σε αποπήρα, τα δωράκια σου μου ήρθαν λουκούμι», απολογήθηκα και έβγαλα και δυο σφηνάκια με ιταλικό λιμοντσέλο, που αγάπησε σφόδρα τα ελληνικά λουκουμάκια μας.
Την επομένη το πρωί, γκουγκλάρισα (κατά την προσφιλή μου συνήθεια) το brand της συσκευασίας, βρήκα τον άνθρωπο πίσω από αυτό και έμαθα μερικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα:
- Τα γλυκίσματα Bariamis είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που κρατά από το 1930, τότε που ο παππούς Θεμιστοκλής Μπαριάμης έφτιαχνε καραμέλες, γλειφιτζούρια και ένα υποβρύχιο που άφησε ιστορία.
- Το υποβρύχιο αυτό φτιάχνεται ακόμη και σήμερα με την ίδια ακριβώς συνταγή, σε διάφορες απίθανες γεύσεις, όπως λεμόνι, μανταρίνι, κανέλα, λεβάντα (!)
- Τα λουκούμια και το υποβρύχιο Bariamis είναι χειροποίητα και τα μοναδικά που έχουν άρωμα και γεύση από αιθέρια έλαια (λεβάντα, κανέλα, φλισκούνι και μαστιχέλαιο).
- Όλα παρασκευάζονται με όσο το δυνατόν πιο φυσικούς τρόπους. Για παράδειγμα, το λουκούμι Τριαντάφυλλο χρωματίζεται με σκόνη αποξηραμένου παντζαριού.
- Ποτέ δεν κρατιέται στοκ μεγαλύτερο των 15 ημερών στην επιχείρηση, ακριβώς για να διασφαλίζεται η φρεσκάδα των προϊόντων.
- Στο διεθνή διαγωνισμό γευσιγνωσίας Great Taste Awards, το λουκούμι Φλισκούνι βραβεύτηκε με 3 αστέρια και το λουκούμι Λεβάντα 1 αστέρι (σε συνέργεια με την εταιρεία Organic Islands).
- Τα γλυκίσματα Bariamis ταξιδεύουν από Η.Π.Α. και Ευρώπη μέχρι Αυστραλία.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ SOS
Το σημαντικότερο όμως που μου αποκάλυψε ο Γιάννης Ρούσσος (ένας από τους συνιδιοκτήτες) είναι πως έχουν στα σκαριά μια συνεργασία, που θα συζητηθεί πολύ, με γνωστό Έλληνα ζαχαροπλάστη. Πρόκειται για μια νέα γκάμα προϊόντων με βάση τα λουκούμια και το υποβρύχιο.
Stay tuned και να είστε σίγουροι πως θα έχετε άμεση ανταπόκριση από το μέτωπο των γλυκών πειρασμών.
Info
Bariamis Sweets, Θυσίας 23, Αγρίνιο, τηλ.: 26410 29214.
Facebook