0
SHARES

Υπάρχουν κάποιοι επαγγελματίες που λειτουργούν διεκπεραιωτικά, δεν ξεφεύγουν δηλαδή από την πεπατημένη και τις τυπικές υποχρεώσεις τους. Και υπάρχουν και εκείνοι που διασχίζουν το «έξτρα μίλι», όπως το έχει χαρακτηρίσει ο συγγραφέας Στέφανος Ξενάκης, που κάνουν την υπέρβαση. Αυτή η υπέρβαση στην περίπτωση των γιατρών και των νοσηλευτών μπορεί να μεταφραστεί στη σωτηρία μίας ζωής, όπως συνέβη με έναν 12χρονο πρόσφυγα στη Μυτιλήνη.

Το παιδί είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού αλλά δεν είχε ΑΜΚΑ για να λάβει τα απαραίτητα φάρμακα. Εκεί ανέλαβαν η ανθρωπιά και τα γρήγορα αντανακλαστικά του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου της Μυτιλήνης «Βοστάνειου», σύμφωνα με ρεπορτάζ του Iatropedia.gr, που κίνησαν γη και ουρανό ώστε να του χορηγηθεί η απαραίτητη αγωγή και να μην κινδυνεύσει με απόρριψη μοσχεύματος.

«Το παιδί είναι νεφροπαθής, είχε κάνει μεταμόσχευση νεφρού στην πατρίδα του κι ήρθε στο νοσοκομείο με ένα σακούλι φάρμακα» είπε η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης κα. Άννα Ζερβού. «Το φαρμακείο μας δεν είχε τα εξειδικευμένα φάρμακα που απαιτούνταν, αλλά και το παιδί δεν είχε ΑΜΚΑ και κανονικά δεν επιτρεπόταν να του χορηγήσουμε. Ο ΕΟΠΥΥ, με τον οποίο τελικά επικοινώνησα, μας έδινε το φάρμακο δανεικό, το πληρώσαμε και αναγκαστήκαμε να κάνουμε εισαγωγή στο παιδί για να λύσουμε με νόμιμο τρόπο το θέμα. Το ποσό το επιβαρύνθηκε τελικά το νοσοκομείο».

Αφού χορηγήθηκε στο παιδί η θεραπεία, κατόπιν ζητήθηκε άρση του γεωγραφικού περιορισμού και του χορηγήθηκε ειδική άδεια (η οποία δίνεται σε ευάλωτους πληθυσμούς), ώστε να ταξιδέψει στην Αθήνα. Μετά την περίθαλψή του στο ειδικό τμήμα του νοσοκομείου Παίδων επέτρεψε στο Hot Spot (KYT) της Μόριας.

Μετά την πρόσφατη εγκύκλιο που απαγορεύει σε αλλοδαπούς να λαμβάνουν δωρεάν φάρμακα από το κράτος εάν δεν έχουν ΑΜΚΑ, σύμφωνα με το iatropedia.gr οι γιατροί προβληματίζονται με ποιον τρόπο μπορούν να βοηθήσουν τους ιδιαίτερα επιβαρυμένους -από άποψη υγείας- πρόσφυγες ασθενείς.

«Παλαιότερα, όταν μπορούσε να εκδοθεί ΑΜΚΑ τους γράφαμε συνταγή στους ανθρώπους. Τώρα που δεν μπορεί να εκδοθεί, ό,τι συνταγή τους γράφουμε είναι χωρίς βοήθεια στη συμμετοχή τους και πρέπει να το αγοράσουν»

Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, κυρίως, υπάρχουν αρκετοί νεφροπαθείς που επειδή δεν έχουν ΑΜΚΑ, δεν μπορούν να αγοράσουν το απαραίτητο φάρμακο, την ερυθροποιητίνη. Η κα Ιωάννα Κατσάρα, νεφρολόγος και διευθύντρια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, εξήγησε: «Παλαιότερα, όταν μπορούσε να εκδοθεί ΑΜΚΑ τους γράφαμε συνταγή στους ανθρώπους. Τώρα που δεν μπορεί να εκδοθεί, ό,τι συνταγή τους γράφουμε είναι χωρίς βοήθεια στη συμμετοχή τους και πρέπει να το αγοράσουν. Τα φάρμακα των νεφροπαθών είναι αρκετά ακριβά, οπότε είναι δύσκολο να τα προμηθευτούν. Έχουμε δώσει μια προσωρινή λύση, κάποια φάρμακα νοσοκομειακά, επειδή γίνεται εισιτήριο για την αιμοκάθαρση να μπορούν να πάρουν τουλάχιστον το φάρμακο τους εκείνης της ημέρας. Αυτό είναι πολύ σημαντική βοήθεια γι' αυτούς τους αρρώστους και είναι προς τιμήν του νοσοκομείου που έδωσε αυτή τη λύση, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα συνεχιστεί έτσι».

Το πρόβλημα επεκτείνεται φυσικά και σε άλλες παθήσεις, όπως σε λοιμώξεις που απαιτούν τη λήψη αντιβιoτικών. Και σε νησιά υποδοχής όπως η Λέσβος, όπου αυτή τη στιγμή στη Μόρια βρίσκονται πάνω από 13.000 πρόσφυγες, κινδυνεύει να σκάσει υγειονομική βόμβα, όπως προειδοποιεί η κ. Ζερβού.

*Με στοιχεία από το iatropedia.gr

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram