Οι αστρονόμοι έδωσαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα εικόνες από την επιφάνεια του Ήλιου, με συγκλονιστικές λεπτομέρειες διαστάσεων τόσο μικρών που μπορεί να φτάσουν τα 30 εκατοστά. Ένα πρωτοφανές ντοκουμέντο.

Το αστέρι μπορεί να φαίνεται από μακριά φωτεινό και φιλόξενο, αλλά από κοντά είναι κολασμένα θερμό: φιλοξενεί θερμοπυρηνικές αντιδράσεις, όπου κάθε δευτερόλεπτο 5 εκατομμύρια υδρογόνου μετατρέπονται σε καθαρή ενέργεια. Μαγνητικές καταιγίδες εκτοξεύουν στο Διάστημα σωματίδια και ακτινοβολία, που οι πιο ισχυρές από αυτές, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του βρετανικού Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, συμβαίνουν μία φορά κάθε 25 χρόνια. Η εκπομπή ακτινοβολίας από τον Ήλιο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για ταξίδια στον Άρη και σε μεγαλύτερες αποστάσεις από αυτόν.

Οι λεπτομερείς εικόνες αποκαλύπτουν μια επιφάνεια από δομές που θυμίζουν κύτταρα, καθεμία σε μέγεθος της αμερικανικής πολιτείας του Τέξας, που μεταφέρουν ενέργεια από το εσωτερικό του άστρου προς τα έξω. Στο πιο φωτεινό κέντρο αυτών των «κυττάρων» αναδύονται καυτά αέρια τα οποία κατόπιν ψυχραίνονται και ξαναβυθίζονται στα σκοτεινότερα όρια μεταξύ των «κυττάρων».

Οι φωτογραφίες λήφθηκαν από το πρωτοποριακό τηλεσκόπιο Inouye, που κατασκευάστηκε από το αμερικανικό ίδρυμα National Science Foudnation στην κορυφή του κρατήρα του ηφαιστείου Haleakala, ιερού τόπου για τους αυτόχθονες της Χαβάης. Haleakala σημαίνει «σπίτι του Ήλιου» στα χαβανέζικα και δεν θα υπήρχε καλύτερο σημείο να τοποθετηθεί το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου, αφιερωμένο στο άστρο μας.

Δείτε βίντεο από την επιφάνεια του Ήλιου:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS