ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Για να δει τη μητέρα της έκλεινε ραντεβού: H κόρη της Μάργκαρετ Θάτσερ έζησε στη σκιά της

Η σπουδαία πολιτικός διαχώριζε με άσχημο τρόπο τα δύο παιδιά της, σε σημείο που η κόρη της ένιωθε μόνιμα παραμελημένη και μόνη.

Για να δει τη μητέρα της έκλεινε ραντεβού: H κόρη της Μάργκαρετ Θάτσερ έζησε στη σκιά της

Η Μάργκαρετ Θάτσερ, μία από τις πιο σημαντικές, αλλά και πιο χαρακτηριστικές, φιγούρες που έχουν περάσει από την πολιτική σκηνή ολόκληρου του κόσμου, έγινε μητέρα στις 15 Αυγούστου του 1953 όταν γέννησε πρόωρα τα δίδυμα παιδιά της, Κάρολ και Μαρκ σε κεντρικό μαιευτήριο του Λονδίνου.

Παρά το γεγονός ότι τα δύο παιδιά ήρθαν μαζί στον κόσμο, η μελλοντική πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, μία γυναίκα ακραία φιλόδοξη και υπερβολικά δραστήρια, ανέπτυξε σχεδόν αμέσως ένα βαθύ δέσιμο με τον γιο της, στον οποίο είχε μοναδική αδυναμία. Δυστυχώς, η κόρη της Κάρολ δεν ένιωσε ποτέ την ίδια αγάπη από τη μητέρα της, ένα μεγάλο, ουσιαστικό παράπονο που την στοίχειωσε σε ολόκληρη τη ζωή της.

Η 4η σεζόν της πολύ δημοφιλούς σειράς του Netflix «The Crown» έρχεται να εστιάσει και στη ζωή της «σιδηράς κυρίας» της Αγγλίας, η οποία παρουσιάζεται παράλληλα με τις εξελίξεις στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε αυτό το πλαίσιο άγνωστα στοιχεία σχετικά με την οικογένεια της Θάτσερ βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, ανάμεσα σε αυτά και η προβληματική και ταραγμένη σχέση της πρωθυπουργού με την Κάρολ, που έζησε τα περισσότερα χρόνια της στη σκιά της απαιτητικής και σκληρής μητέρας της.

«Ένιωθα πάντα ότι ερχόμουν δεύτερη. Δεν είναι σωστό να πω ότι δεν εισέπραξα αγάπη αλλά δεν ένιωσα ποτέ ότι ανταποκρίθηκα στις προσδοκίες της. Ο αδελφός μου ήταν πάντα πιο λαμπερός, εγώ ήμουν η βαρετή», περιγράφει η 67χρονη σήμερα Κάρολ Θάτσερ στην αυτοβιογραφία της για την πολύπλοκη σχέση ανάμεσα σε εκείνη και τη θρυλική μητέρα της.

Όπως έχει εξομολογηθεί επίσης η 67χρονη σήμερα γυναίκα, τα δύο αδέλφια έφυγαν πολύ νωρίς από το πατρικό τους προκειμένου να φοιτήσουν στο καλύτερο ιδιωτικό σχολείο της Αγγλίας, κάτι που τους προσέφερε την εκπαίδευση που αποζητούσαν οι αυστηροί και φιλόδοξοι γονείς τους. Παρόλα αυτά έχουν έντονες αναμνήσεις από την Μάργκαρετ Θάτσερ στον ρόλο της μητέρας.

Η Κάρολ Θάτσερ έχει περιγράψει τη διάσημη μαμά της ως μία «superwoman», η οποία δεν καθόταν ούτε στιγμή και έπρεπε πάντα να είναι απασχολημένη με κάτι.

«Έκανε πάντα κάτι, δεν χαλάρωνε ποτέ, τελείωνε τις δουλειές του σπιτιού στο λεπτό προκειμένου να επιστρέψει στις ζητήσεις με τους υπουργούς της ή να ετοιμάσει έναν λόγο», έχει περιγράψει σε σχετικό ντοκιμαντέρ του BBC. Η Μάργκαρετ Θάτσερ μπορούσε να είναι παρών σε κοινοβουλευτικές συζητήσεις, να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, να δίνει ακρόαση στο Μπάκινγχαμ, να μαγειρεύει, να βάφει μόνη της το σπίτι και να μαθαίνει στα παιδιά της οδήγηση.

Παρά την έντονη παρουσία της, όμως, η Κάρολ περιγράφει ότι δεν αισθάνθηκε ποτέ στοργή και τρυφερότητα από την μητέρα της, η οποία έλειπε το μεγαλύτερο διάστημα από κοντά τους, ενώ λέει ότι χρειαζόταν να επικοινωνήσει με γραμματέα προκειμένου να τη συναντήσει. Η κόρη της Μάργκαρετ Θάτσερ έχει μιλήσει επίσης για εκείνη τη φορά που η πρωθυπουργός της Βρετανίας την ανάγκασε να μείνει κλεισμένη στην ντουλάπα για να κρύψει από τους υψηλούς προσκεκλημμένους της ότι η Κάρολ φορούσε τζιν παντελόνι. Αλλά πάνω απ' όλα για την ψυχολογική κατάρρευση της ισχυρής γυναίκας της Αγγλίας όταν ο γιος της, Μαρκ, εξαφανίστηκε για διάστημα 6 ημερών στην έρημο Σαχάρα, ενώ συμμετείχε στο ράλι Παρί Ντακάρ.

Εκείνο το διάστημα οι μεγαλύτερες εφημερίδες της Βρετανίας είχαν κάνει λόγο για το «ξεκάθαρα αγαπημένο της παιδί», κάτι στο οποίο «στέκεται» και το «The Crown» με τη Τζούλι Άντριους που υποδύεται τη Θάτσερ να παραδέχεται σε μία δυνατή σκηνή της σειράς ότι αγάπησε τον Μαρκ περισσότερο από την Κάρολ.

«Είναι απολύτως, αναμφισβήτητα αλήθεια», επιβεβαιώνει ο ιστορικός Ντόμινικ Σάντμπρουκ σε εκπομπή του BBC. Ενώ στο πρόσφατο ντοκιμαντέρ «Thatcher: A Very British Revolution» (2019) ο λόρδος Τσαρλ Πόουελ, ένας από τους γραμματείς της ιστορικής πολιτικού, το έθεσε σαφώς: «Η Μάργκαρετ δεν τα κατάφερε. Δεν είχε αρκετό χρόνο για τα παιδιά της. Αντίθετα, κακόμαθε τον Μαρκ και παραμέλησε την Κάρολ».

Όλο αυτό ήταν κάτι που η κόρη της «σιδηράς κυρίας» δεν κατάφερε ποτέ να αφήσει πίσω της. Όταν κάποια στιγμή στις αρχές των ‘00s, η Μάργκαρετ Θάτσερ παραπονέθηκε ότι δεν βλέπει τα παιδιά της γιατί πλέον ζούσαν σε άλλες χώρες, εκείνη απάντησε: «Δεν είναι λογικό μια μητέρα να περιμένει ότι τα παιδιά της, που έχουν μεγαλώσει, θα επιστρέψουν πίσω τρέχοντας, γεμάτα ζεστασιά, για να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο επειδή εκείνη απουσίαζε διαρκώς».

Εκτός από την περίπλοκη σχέση με τη μητέρα της, η Κάρολ Θάτσερ δεν κατάφερε ποτέ να δεθεί ούτε με τον αδελφό της, ο οποίος εξελίχθηκε σε έναν πολύ σκληρό και επιτυχημένο επιχειρηματία. Το 2005 βρέθηκε μπλεγμένος σε ένα σκοτεινό σκάνδαλο αφού συνελήφθη ως υποκινητής πραξικοπήματος στην Ισημερινή Γουινέα και καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης με αναστολή και 265.000 λίρες πρόστιμο. Τα δύο αδέλφια, αν και δίδυμα, πέρασαν ολόκληρη τη ζωή τους έχοντας πολύ κακές σχέσεις και πλέον δεν έχουν καμία απολύτως επικοινωνία, λόγω μίας πολύ σοβαρής διαμάχης για κληρονομικά θέματα.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Kεντρική φωτογραφία:

Read Next

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.