ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Επειδή το «ελληνικό vegan» είναι η καλύτερη εκδοχή της vegan διατροφής

Η Ιωάννα Παυλάκη & η Εύα Μονοχάρη μας προτείνουν 65 συνταγές της «πράσινης» πλευράς της κουζίνας του τόπου μας μέσα από το βιβλίο μαγειρικής «Μy Greek Vegan Food»

Επειδή το «ελληνικό vegan» είναι η καλύτερη εκδοχή της vegan διατροφής

Η ιδέα για αυτό το βιβλίο γεννήθηκε στο μυαλό της Ιωάννας Παυλάκη όταν κλήθηκε να δώσει μια απάντηση σε μια τυχαία ερώτηση, στην οδό Μητροπόλεως, δύο Αγγλίδων που επισκέφθηκαν τη χώρα μας και αναζητούσαν «ένα καλό vegan εστιατόριο». Η Ιωάννα αιφνιδιάστηκε, αλλά έχοντας μεγαλώσει με τα γεμιστά της μαμάς της, όπως όλοι οι Έλληνες, απάντησε με ικανοίηση για την εγγυρότητα της πληροφορίας: «Δεν χρειάζεται να αναζητάτε εξειδικευμένο vegan εστιατόριο, απλά δοκιμάστε παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας και σίγουρα τα γεμιστά».

Γιατί η Ελλάδα ήταν vegan αιώνες πριν εφευρεθεί ο όρος. Η ελληνική μαγειρική παράδοση είναι γεμάτη λαχταριστά πιάτα που δεν περιέχουν καμία ζωική ουσία, είναι φιλικά προς τον πλανήτη και ανταποκρίνονται απολύτως στη νέα παγκόσμια διατροφική τάση.

Το «My Greek Vegan Food» είναι ένα βιβλίο που μας ξεναγεί στην «πράσινη» πλευρά της ελληνικής κουζίνας μέσα από μια πληθώρα παραδοσιακών και μοντέρνων vegan συνταγών με την υπογραφή της food blogger Εύας Μονοχάρη, γνωστής ως Funky Cook.

Επειδή το «ελληνικό vegan» είναι η καλύτερη εκδοχή της vegan διατροφής
Το My Greek Vegan Food είναι το 2ο βιβλίο της ξενόγλωσσης μαγειρικής σειράς

-Γιατί ποντάρετε στη vegan διατροφή αυτή τη φορά;

I.Π.: Το «Μy Greek Vegan Food» είναι το δεύτερο βιβλίο της ξενόγλωσσης σειράς «ΜY GREEK» που είναι αφιερωμένη στην ελληνική γαστρονομία. Το πρώτο βιβλίο ήταν το «Μy Greek Taverna» που κυκλοφορεί αποκλειστικά στα αγγλικά και στα γαλλικά. Πάλι λοιπόν ποντάρω στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, απλά αυτή την φορά αναδεικνύω αποκλειστικά την πράσινη πλευρά της. Γιατί η Ελλάδα ήταν vegan, αιώνες πριν εφευρεθεί ο όρος. Η ελληνική μαγειρική παράδοση είναι γεμάτη λαχταριστά πιάτα που δεν περιέχουν καμία ζωική ουσία, είναι φιλικά προς τον πλανήτη και ανταποκρίνονται απολύτως στη νέα παγκόσμια διατροφική τάση. Το «Μy Greek Vegan Food» βέβαια πρωτοτυπεί γιατί κυκλοφόρησε πρώτα στα Ελληνικά, ενώ η αγγλική έκδοση αναμένεται τον Μάρτιο με το καλό.

Ε.Μ.: Δεν ποντάρουμε εμείς μόνο αλλά όλος ο πλανήτης, μέσα από το «Μy Greek Vegan Food» θέλουμε να τιμήσουμε και να αναδείξουμε την ανέκαθεν «πράσινη πλευρά» της ελληνικής γαστρονομικής κουλτούρας, οι 65 υπέροχες συνταγές βιβλίου το αποδεικνύουν.

Γιατί η Ελλάδα ήταν vegan αιώνες πριν εφευρεθεί ο όρος.

-Γιατί η vegan ελληνική διατροφή μπορεί να ακολουθηθεί με άνεση και από ανθρώπους που δε δηλώνουν χορτοφάγοι;

I.Π.: Γιατί το συνταγολόγιο της διατροφής αυτής συστήνει την μαγειρική όπως την ονειρευόμαστε όλοι, λιτή, κατανοητή, πρωτότυπη, νόστιμη. Περιλαμβάνει εύκολες συνταγές με αγνά και οικονομικά υλικά που προέρχονται από τον τόπο μας και μπορεί να βρει κανείς παντού. Συνταγές που λαχταρά ο καθένας να μαγειρέψει στην καθημερινότητα του. Πεντανόστιμα λαδερά, αφράτες πίτες, δυναμωτικά όσπρια, υγιεινές σαλάτες, λαχταριστά ορεκτικά, σπιτικές ζύμες, αρωματικά αλείμματα, «διάσημα» ελληνικά πιάτα στη vegan εκδοχή τους και παραδοσιακά γλυκά συνθέτουν το «πράσινο» ανθολόγιο της ελληνικής κουζίνας.

Ε.Μ.: Γιατί υπάρχουν αμέτρητες νόστιμες και θρεπτικές επιλογές που μπορούμε να «βάλουμε» στο καθημερινό μας πιάτο, δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια η Σαρακοστή έχει όλο και περισσότερους οπαδούς.

Περιλαμβάνει εύκολες συνταγές με αγνά και οικονομικά υλικά που προέρχονται από τον τόπο μας και μπορεί να βρει κανείς παντού.

-Στο πρώτο σας βιβλίο είχατε ασχοληθεί με τη ελληνική κουζίνας της ταβέρνας. Πόσο κοντά είναι η vegan ελληνική κουζίνα με αυτήν;

I.Π.: Θα σας απαντήσω σε αυτή την ερώτηση με μια ιστορία που έγινε αφορμή να γεννηθεί και το ««Μy Greek Vegan Food», ένα βιβλίο που φιλοδοξεί να συστήσει στο παγκόσμιο vegan κοινό την ελληνική κουζίνα ως την κατεξοχήν vegan διατροφική επιλογή και ταυτόχρονα να ξανασυστήσει σε εμάς τους Έλληνες την ίδια μας την κουζίνα και ως vegan. Αρχές Μαΐου του 2019 περπατάω στη Μητροπόλεως, που σφύζει από ζωή καθώς η τουριστική περίοδος έχει αρχίσει για τα καλά, και με σταματούν δύο κοπέλες από την Αγγλία να με ρωτήσουν άμα έχω να τους προτείνω κάποιο vegan εστιατόριο στην περιοχή. Κοντοστέκομαι στην αρχή λίγο αμήχανα, καθώς δεν έχω να κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου, αν και τον τελευταίο καιρό έχουν ανοίξει πολλά εστιατόρια του είδους στο κέντρο της Αθήνας. Όμως σαν από μηχανής θεός έρχεται στο μυαλό μου η γεύση των γεμιστών της μαμάς μου! Αμέσως τους χαμογελάω και τους λέω «κορίτσια, σε όποια ταβέρνα ή εστιατόριο με ελληνική κουζίνα κι αν πάτε, θα βρείτε πολλά vegan πιάτα, από πίτες, σαλάτες, όσπρια, λαδερά… Δεν χρειάζεται να αναζητάτε εξειδικευμένο vegan εστιατόριο, απλά δοκιμάστε παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας και σίγουρα τα γεμιστά.

Τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα φρέσκα μυρωδικά και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ήταν και παραμένουν το θεμέλιο της ελληνικής κουζίνας.

-Γιατί η ελληνική κουζίνα αποτελεί έμπνευση για πολλές κουζίνες του κόσμου αυτή τη στιγμή;

I.Π.: Μπορεί να μην παράγουμε βαριά βιομηχανία, παράγουμε και εξάγουμε σε μόνιμη βάση πολιτισμό. Και μεταξύ άλλων και γαστρονομικό πολιτισμό. Τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα φρέσκα μυρωδικά και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ήταν και παραμένουν το θεμέλιο της ελληνικής κουζίνας. Μιας κουζίνας που σέβεται την εποχικότητα, γνωρίζει από ένστικτο τους σωστούς διατροφικούς συνδυασμούς και η οποία, επιπλέον μαγειρεύει οικονομικά με τα πιο φρέσκα υλικά, ενώ είναι πλούσια σε γεύση και θρεπτική αξία. Χαρακτηριστικά που σήμερα πιο πολύ από ποτέ την τοποθετούν στο επίκεντρο της παγκόσμιας διατροφικής συζήτησης και πηγή έμπνευσης για όλες τις κουζίνες του κόσμου.

Ε.M. : Η ελληνική κουζίνα, είναι «χτισμένη» στην εποχικότητα, την εντοπιότητα και την παραγωγή κάθε τόπου, όλα αυτά, μαζί με το ελαιόλαδο, συνθέτουν τον ιδανικό τρόπο διατροφής. Η μεσογειακή κουζίνα, όπου ανήκει και η ελληνική, έχει κατακτήσει σχεδόν όλο τον κόσμο γιατί είναι αποδεδειγμένα, η πιο υγιεινή.

-Τι θα λέγατε σε κάποιον που είναι καχύποπτος με τη vegan κουζίνα;

Ι.Π.: Νομίζω ότι στην αρχή πολλές φορές είμαστε καχύποπτοι για πράγματα που δεν γνωρίζουμε ή είναι νέα, θα πρότεινα λοιπόν να είμαστε ανοιχτοί να δοκιμάσουμε και στη συνέχεια να αποφασίσουμε πιο δρόμο θα πάρουμε. Και δεν σας κρύβω ότι μου προκαλεί μεγάλη χαρά και ικανοποίηση η πρώτη αντίδραση πολλών που ξεφυλλίζουν το «Μy Greek Vegan Food» και δεν είναι vegan που λένε «και εγώ τα τρώω αυτά, είναι ωραίες συνταγές, μήπως να γίνω vegan;». Αυτή θεωρώ ότι είναι και η καινοτομία του βιβλίου, ότι σου συστήνει την ελληνική κουζίνα ως vegan συγκεντρώνοντας μια πληθώρα μαμαδίστικων συνταγών, και έτσι ξαφνικά το άγνωστο γίνεται οικείο με το οποίο μπορείς να ταυτιστείς και έτσι να κάνεις το πρώτο βήμα σε μια άλλη φιλοσοφία ζωής.

Ε.M.: Να ξεφυλλίσει το Μy Greek Vegan Food.

Καθημερινές συνταγές που απολαμβάνουμε στο καθημερινό μας τραπέζι με οδηγίες βήμα-βήμα για σίγουρη επιτυχία.

-Πώς κάνατε τη επιλογή των συνταγών; Με ποιο κριτήριο;

Ι.Π.: Η επιλογή των συνταγών πάντα γίνεται με γνώμονα ότι είναι μια ξενόγλωσση σειρά μαγειρικής που απευθύνεται πρωτίστως στους επισκέπτες της χώρας μας που θέλουν να γευτούν την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και όταν είναι πίσω στην χώρα τους. Άρα καθημερινές συνταγές που απολαμβάνουμε στο καθημερινό μας τραπέζι με οδηγίες βήμα-βήμα για σίγουρη επιτυχία. Όλα τα βιβλία της σειράς αποσκοπούν να προσφέρουν στον αναγνώστη ένα ολοκληρωμένο γευστικό ταξίδι στο θέμα που πραγματεύονται.

-Ποιο είναι το αγαπημένο δικό σας πιάτο από το βιβλίο;

Ι.Π.: Το αγαπημένο πιάτο είναι οι ρεβυθοκεφτέδες με την χρυσαφένια επικάλυψη από σουσάμι. Απλά απίστευτοι, η Εύα μας έχει χαρίσει μια μοναδική συνταγή πρόκληση στον ουρανίσκο.

Ε.Μ.: Το στιφάδο με τα δαμάσκηνα, ένα φαγητό που αποδεικνύει πως το «ελληνικό vegan» είναι η καλύτερη εκδοχή της vegan διατροφής! Νόστιμο, λιτό και με θρεπτικά υλικά που έχουμε «δίπλα» μας.

-Γιατί ο πλανήτης έχει ανάγκη να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες και να στραφούμε στην «πράσινη» πλευρά της κουζίνας;

Ι.Π.: Η ανασκόπηση του 2020 απαντά με το πιο καθηλωτικό τρόπο στο γιατί, ότι βιώνουμε αποτελεί αντίκτυπο των πράξεων μας απέναντι στο σπίτι μας, τον πλανήτη μας. Θεωρώ σημαδιακό ότι το «Μy Greek Vegan Food» κυκλοφορεί σε αυτή την χρονική στιγμή. Με τον τρόπο του προσπαθεί να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πλανήτη μας για τα μαθήματα ζωής που μας δίνει και για τους θησαυρούς που απλόχερα μας χαρίζει. Νιώθω την ανάγκη να του δώσω μία υπόσχεση ότι «θα προσπαθήσω να σε προσέχω περισσότερο, όπως με προσέχεις και εσύ!

Ε.Π.: Με τις διατροφικές μας επιλογές και την υπερκατανάλωση όλα τα προηγούμενα χρόνια δημιουργήσαμε το «πρόβλημα», τώρα καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να αλλάξουμε φιλοσοφία βάζοντας το δικό μας λιθαράκι για ένα καλύτερο μέλλον.

*Ακολουθήστε το My Greek Vegan Food στα social media και μοιραστείτε τις δικές σας καθημερινές «πράσινες» μαγειρικές εμπειρίες. Καλά μαγειρέματα!

Facebook
mygreekrecipes.gr, / funkycookgr

Instagram

@mygreekrecipesgr / @funkycookgr

Η μεσογειακή κουζίνα, όπου ανήκει και η ελληνική, έχει κατακτήσει σχεδόν όλο τον κόσμο γιατί είναι αποδεδειγμένα, η πιο υγιεινή.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

21 Οκτ 2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

21 Οκτ 2025

Στο Σταυρού του Νότου με την Ιουλία Καραπατάκη

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει, τον Νοέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή.

Περισσότερα από

Life

21 Οκτ 2025

Τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στο "Euphoria"

Η δημοφιλής εφηβική σειρά του Σαμ Λέβινσον ενηλικώνεται για τον τρίτο κύκλο επεισοδίων της.

21 Οκτ 2025

Lorenzo Antinori, τι σημαίνει να 'τρέχεις' το κορυφαίο μπαρ του πλανήτη;

Μία κουβέντα με τον Ιταλό γευσιπλάστη, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

20 Οκτ 2025

"Δεν το ’χω σήμερα": Η μικρή επανάσταση της παρουσίας απέναντι στο άγχος και το "πρέπει"

Μάθε πώς να μένεις παρούσα με τα συναισθήματά σου και να απελευθερώνεσαι από την πίεση του "πρέπει".

20 Οκτ 2025

Φθινοπωρινό restart: Το fitness πρόγραμμα που κρατά την Άννα Βίσση πάντα σε φόρμα

Η Άννα Βίσση δείχνει πώς ξαναμπαίνεις σε φόρμα με ενέργεια και πειθαρχία

20 Οκτ 2025

Ο Juergen Teller ισχυρίζεται ότι είναι "φυσιολογικός άνθρωπος" αλλά οι φωτογραφίες του σίγουρα δεν είναι

Το Ίδρυμα Ωνάση μετέτρεψε ένα παλιό εργοστάσιο στο Ρέντη σε μια εντυπωσιακή κοιτίδα πολιτισμού και το επισκεφτήκαμε για να δούμε τη νέα έκθεση του εμβληματικού Γερμανού φωτογράφου.

20 Οκτ 2025

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, το ντεμπούτο του Χάρις Ντίκινσον και ένα αινιγματικό horror προσεχώς (από 23/10) στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

20 Οκτ 2025

LDL χοληστερόλη: Το "αρχαίο" ρόφημα που μπορεί να την καταπολεμήσει

Ένα αρχαίο ρόφημα μπορεί να γίνει σύμμαχός σου ενάντια στην υψηλή χοληστερίνη.

20 Οκτ 2025

Οι πιο ασυνήθιστοι θησαυροί του Λούβρου - εκτός από αυτούς που έκλεψαν

Μεταξύ των 30.000 έργων που εκτίθενται μέσα στο Λούβρο, κρύβονται πολλές θαυμαστές δημιουργίες που διαθέτουν τεράστια καλλιτεχνική, ιστορική και πολιτισμική αξία. Αλλά όχι μόνο.

20 Οκτ 2025

Ένα εστιατόριο-έκπληξη στο Γαλάτσι: Ο Μιχάλης Μερζένης υπογράφει το μενού στο 'Elea'

Ο "Άσωτος" σεφ επιμελείται μια πρόταση γεύσης με πιάτα όπου τίποτα δεν είναι περιττό αλλά ούτε και τυχαίο, σε ένα σχετικά φρέσκο και ενδιαφέρον μέρος της πόλης.