ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Εναλλακτικά Χρυσά Αγαλματίδια: 4 experts απονέμουν το δικό τους «αλλιώτικο» Όσκαρ

Κωνσταντίνος Καϊμάκης, Λήδα Γαλανού, Πάνος Γκένας και Έφη Αλεβίζου καταθέτουν στο Esquire τη δική τους άποψη, με αφορμή την 92η τελετή απονομής χρυσών αγαλματιδίων.

Εναλλακτικά Χρυσά Αγαλματίδια: 4 experts απονέμουν το δικό τους «αλλιώτικο» Όσκαρ

Ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης βάζει φωτιά στα Όσκαρ, η Λήδα Γαλανού δίνει στην Jennifer Lopez τη χορευτική πρωτιά της χρονιάς, ο Πάνος Γκένας εξηγεί γιατί φέτος θα γίνει της Κορέας και η Έφη Αλεβίζου βλέπει στο repeat τα «Παράσιτα». Με αφορμή την 92η τελετή απονομής των χρυσών αγαλματιδίων, τρεις κριτικοί κινηματογράφου και μία δημοσιογράφος καταθέτουν στο Esquire τη δική τους άποψη για τις κατηγορίες και τους νικητές.

ΟΣΚΑΡ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΛΟΓΑΣ

Εναλλακτικά Χρυσά Αγαλματίδια: 4 experts απονέμουν το δικό τους «αλλιώτικο» Όσκαρ

Σπανίως στα Όσκαρ φτάνουν οι πραγματικά καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό δε γίνεται να αναλυθούν εδώ και τώρα και δεν έχουν να κάνουν μόνο με το διαχωρισμό του αμερικανικού σινεμά από του υπόλοιπου πλανήτη. Ας πούμε ότι κυρίως οι εκλέκτορες της Αμερικανικής Ακαδημίας βαριούνται να δουν ταινίες που δε μιλούν αγγλικά. Με εξαίρεση λοιπόν τον Federico Fellini και δυο τρεις άλλους auteurs, τα Όσκαρ ανέκαθεν είχαν ελάχιστη υπομονή απέναντι σε ταινίες που, για να ξεκλειδώσεις τους θησαυρούς τους, έπρεπε πρώτα να διαβάσεις τους υπότιτλους. Φέτος όμως έγινε η έκπληξη. Τα "Παράσιτα" του Bong Joon-ho δεν είναι η τυπική οσκαρική ταινία, αλλά κατάφερε να κάνει το μπαμ και να μπει σε έξι βασικές κατηγορίες. Μέσα από την ταξική "αναμέτρηση" δύο οικογενειών διαμορφώνεται ένα αφήγημα που, παρότι ξεκινά από τις βαθιές κοινωνικές ανισότητες της Νότιας Κορέας, πετυχαίνει να μπει στα σπίτια όλων μας. Η αλήθεια του προφητικού φιλμ –ένα συγκλονιστικό κράμα πολιτικής αλληγορίας, μαύρης κωμωδίας και κοινωνικού θρίλερ όπου ο ύστερος καπιταλισμός πνέει τα λοίσθια– δεν μπορεί να αγνοηθεί: στον αγώνα για επιβίωση τα πάντα επιτρέπονται. Ο αμερικανοθρεμμένος Τζόκερ των 11 υποψηφιοτήτων, αν και στρίβει από διαφορετική γωνία, φαίνεται να μιλά την ίδια γλώσσα. Οι φωτιές* που ανάβουν αυτά τα δύο φιλμ απειλούν να σαρώσουν όχι μόνο τα φετινά Όσκαρ, αλλά και πολλά άλλα στο πέρασμά τους.

*Το στοιχείο της φωτιάς σαν από σατανική σύμπτωση το συναντάμε στους τίτλους δύο ακόμη κορυφαίων φιλμ της χρονιάς: στο "Πορτρέτο μιας γυναίκας που φλέγεται" της Céline Sciamma και το "Παιχνίδι με τη φωτιά" του Lee Chang-dong.

Ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης είναι κριτικός κινηματογράφου.

ΟΣΚΑΡ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΦΙΓΟΥΡΑΣ

Εμείς χορεύουμε με τα soundtracks των ταινιών. Το να χορεύουν όμως ηθοποιοί στις ταινίες είναι από τις πιο άχαρες, αμήχανες στιγμές των γυρισμάτων: ολόγυρα το συνεργείο, καμία μουσική (ο ήχος στις ταινίες δεν είναι σύγχρονος), μια απαίτηση τα πόδια και τα χέρια να κουνιούνται στην απούσα μελωδία ενώ το πρόσωπο ερμηνεύει – όχι αυτό που θα έλεγες "μια στιγμή χαλάρωσης με μουσική". Φέτος το σινεμά μάς έδωσε πολλές αφορμές να θαυμάσουμε μετρώντας από μέσα μας το ρυθμό. Υποψήφιοι στην κατηγορία θα ήταν: Η Margot Robbie στο "Κάποτε στο... Χόλιγουντ", καθώς, με κίτρινο σορτσάκι και ασορτί τοπ, παραδίδεται στο Hush των Deep Purple στο πάρτι στο Playboy Mansion. Ο Joaquin Phoenix ως Joker, καθώς ανεβοκατεβαίνει χορεύοντας, αγγίζοντας την παράνοια, τα σκαλοπάτια στο Μπρονξ με το uplifting Rock and Roll, Part 2 του Gary Glitter. Η Nicole της Scarlett Johansson στην "Ιστορία γάμου": ένα από τα πράγματα που αγαπάει σ’ αυτήν ο Charlie του Adam Driver είναι το ότι "χορεύει μεταδοτικά". Η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου στον κυκλικό χορό της με την ηλεκτρική σκούπα-όχημα στο "Η δουλειά της", καθώς καλύπτουν μαζί κάθε εκατοστό μοκέτας στο έρημο εμπορικό κέντρο. Αλλά η αδιαμφισβήτητη νικήτρια του Όσκαρ Καλύτερης Χορευτικής Φιγούρας 2020 θα ήταν η Jennifer Lopez στις Επικίνδυνες κυρίες. Φορώντας ένα τίποτα από γκλίτερ και πανύψηλες πλατφόρμες, η J. Lo μας έδωσε να καταλάβουμε τι σημαίνει pole dancing και το έκανε ολόγυμνη, ολομόναχη, με μια δύναμη και μια αυτοκυριαρχία που έκαναν τους κριτικούς και το κοινό να παραμιλούν. Το επισημαίνει και στις συνεντεύξεις της: "Έλεγα στη σκηνοθέτιδά μας, τη Lorene Scafaria, δείξε καλά το πρόσωπό μου, να είμαστε σίγουροι ότι κανείς δε θα φανταστεί ότι χρησιμοποιούμε body double". Μπορεί να μη βρέθηκε στην οσκαρική πεντάδα ερμηνείας φέτος, παρότι θεωρούνταν βέβαιο, αλλά η θαρραλέα Lopez έχει τη χορευτική πρωτιά της χρονιάς.

Η Λήδα Γαλανού είναι κριτικός κινηματογράφου.

Διαβάστε τη συνέχεια των εναλλακτικών Όσκαρ στο esquire.com.gr

Φωτό: EPA/ETIENNE LAURENT

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.

Περισσότερα από

Stories

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.