ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένα χωριό στα βάθη της Ινδίας ακολουθεί αρχαίες μητριαρχικές παραδόσεις μέχρι σήμερα

Η φωτογράφος Karolin Klüppel θέλει, μέσα από τη δουλειά της, να γνωρίσουν όλοι ότι υπάρχουν πολιτισμοί που διαφέρουν από τον πατριαρχικό κόσμο στον οποίο ζούμε.

Ένα χωριό στα βάθη της Ινδίας ακολουθεί αρχαίες μητριαρχικές παραδόσεις μέχρι σήμερα

Στις πυκνές ζούγκλες της βορειοανατολικής Ινδίας, είναι ένα μικρό χωριό με ένα αντισυμβατική κοινωνική τάξη. Στο Mawlynnong περίπου 500 μέλη της φυλής ιθαγενών Khasi ακολουθούν ακόμα αρχαίες μητριαρχικές παραδόσεις. Σε περίπτωση κληρονομικής διαδοχής, χρήματα, ιδιοκτησία και εξουσία περνούν από μητέρα σε κόρη. Εκεί τα κορίτσια κυριαρχούν.

Η Karolin Klüppel ήθελε να δει από κοντά αυτό τον ανεστραμμένο κόσμο. Έτσι, για εννέα μήνες, η φωτογράφος με έδρα το Βερολίνο έζησε με διαφορετικές οικογένειες Khasi σε αυτό το "απίστευτα καθαρό, ήρεμο και ειρηνικό χωριό». Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν μια κουλτούρα στην οποία νεότερος κόρες (που ονομάζονται khadduh) κληρονομούν πλούτο και ιδιοκτησία, οι άντρες μετακομίζουν στα σπίτια των συζύγων τους και τα παιδιά παίρνουν το επώνυμο της μητέρας τους.

Τα κορίτσια πηγαίνουν σχολείο στο χωριό μέχρι να την εφηβεία τους, αν και κάποια μετακομίζουν στην πρωτεύουσα από 11 ή 12 χρονών για περαιτέρω εκπαίδευση. Μετά θα συνεχίσουν στο κολλέγιο ή θα επιστρέψουν στο Mawlynnong, ώστε να φροντίσουν τους γονείς τους. Έχουν την επιλογή να παντρευτούν όποιον θέλουν και δεν στιγματίζονται αν πάρουν διαζύγιο ή αποφασίσουν να μείνουν ανύπαντρες.

Ένα χωριό στα βάθη της Ινδίας ακολουθεί αρχαίες μητριαρχικές παραδόσεις μέχρι σήμερα
Η επτάχρονη Grace Tangsong φοράει σαν κόσμημα στο λαιμό της ψάρια που αποξηραίνονται.

Αν όμως δεν αποκτήσουν κόρη αυτό μπορεί να τους προκαλέσει μεγάλη απελπισία. Μόνο τα κορίτσια μπορούν να διασφαλίσουν τη διαιώνηση μιας οικογένειας και για αυτό το λόγο οικογένειες χωρίς θυγατέρες ονομάζονται ΙΑΡ-duh, ή «εξαφανισμένες», λέει η ανθρωπολόγος Valentina Pakyntein.

Αυτά τα έθιμα υπήρχαν από τα πολύ παλιά χρόνια. Έχουν τις ρίζες τους στον καιρό που οι Khasis είχαν πολλούς συντρόφους κι έτσι ήταν δύσκολο να καθοριστεί η πατρότητα. Ή όταν οι άντρες πρόγονοί, έφευγαν μακριά για να πολεμήσουν κι έτσι δεν μπορούσαν να φροντίσουν για τις φατριές ή τις οικογένειές τους.

Σήμερα οι άνδρες διοικούν το συμβούλιο του χωριού, αλλά σπάνια έχουν περιουσία. Η Klüppel λέει πως κάποιοι από αυτούς νιώθουν δυσαρέσκεια για αυτή την κατάσταση και ζητούν την ισότητα των φύλων. Αυτό όμως που την εντυπωσίασε ήταν «ο σεβασμός που δείχνουν οι άντρες Khasi προς τις γυναίκες» το οποίο φαίνεται και μέσα από τις φωτογραφίες της. «Θέλω όλοι να γνωρίσουν ότι υπάρχουν πολιτισμοί που διαφέρουν από τον πατριαρχικό κόσμο στον οποίο ζούμε- και θέλω οι άνθρωποι να αρχίσουν να αμφισβητούν το πατριαρχικό σύστημα».

Η Beslinda Khongdup, 12 ετών, σκύβει να πιάσει τα πόδια αγελάδας, τα οποία μερικές φορές χρησιμοποιούν οι Khasis για σούπα. Οι περισσότεροι Ινδοί είναι ινδουιστές, αλλά οι χωρικοί στην Mawlynnong είναι Χριστιανοί και ως εκ τούτου μπορούν να τρώνε το μοσχαρίσιο κρέας.
Η οκτάχρονη Ibapyntngen Khongjee, κρύβεται σε μια κουνουπιέρα. Η Klüppel λέει ότι αυτά τα κορίτσια έχουν αυτοπεποίθηση και πρέπει να συχνά να ενεργούν με υπευθυνότητα. Αλλά «στον ελεύθερο χρόνο τους, είναι παιδιά που πηδούν στα ποτάμια, ψαρεύουν, τρέχουν, φωνάζουν, και λερώνονται."
Η μεγαλύτερη τριών αδελφών, η εννιάχρονη Phida Nongrum, παίζει με ένα μπαλόνι στην κρεβατοκάμαρά της. Μια μέρα η αδελφή της Anisha θα είναι επικεφαλής του νοικοκυριού τους.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες της Karolin Klüppel στο site της.

Read Next

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.

Περισσότερα από

Stories

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.