Φανταστείτε ανάμεσα σε μισογκρεμισμένα κτίρια, παλιές στέρνες, δαιδαλώδη χωμάτινα δρομάκια, υπεραιωνόβιες ελιές, αγραπιδιές, ροδιές και πρόβατα να απολαμβάνετε σπουδαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Γιάννης Αγγελάκας, Παύλος Παυλίδης, Monika, Φοίβος Δεληβοριάς, Κωνσταντίνος Βήτα, Last Drive, Vassilikos, αλλά και Josh T. Pearson, Pye Corner Audio, She Past Away και Eleanor Friedberger είναι μερικά από τα ονόματα που έχουν περάσει από το Saristra Festival, το σημαντικότερο καλλιτεχνικό γεγονός των Ιονίων Νήσων που κάθε καλοκαίρι, από το 2012, γεμίζει με ζωή και τέχνη το εγκαταλελειμένο χωριό των Παλιών Βλαχάτων Σάμης στην Κεφαλονιά.

Παύλος Παυλίδης, Monika, Φοίβος Δεληβοριάς, Κωνσταντίνος Βήτα, Last Drive, Vassilikos, αλλά και Josh T. Pearson, Pye Corner Audio, She Past Away και Eleanor Friedberger είναι μερικά από τα ονόματα που έχουν περάσει από το Saristra Festival.

Φέτος επιστρέφει από τις 2 έως τις 4 Αυγούστου αυτό το «μεταμοντέρνο πανηγύρι», όπως το χαρακτηρίζουν οι άνθρωποι που το εμπνεύστηκαν και το έστησαν. Ανάμεσά τους ο δημοσιογράφος Φώτης Βαλλάτος, που μίλησε στο womanTOC για την ιστορία και τη φιλοσοφία του.

Πώς προέκυψε αρχικά η ιδέα να γίνει ένα φεστιβάλ στα Παλιά Βλαχάτα στην Κεφαλονιά;

«Από την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα link ανάμεσα στo σήμερα και στο παρελθόν του χωριού των προγόνων μας (που εγκαταλείφθηκε βίαια ύστερα από το μεγάλο καταστροφικό σεισμό του 1953 που ισοπέδωσε την Κεφαλονιά) και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε ένα πολιτιστικό προϊόν υψηλής αισθητικής στο νησί μας. Θέλαμε να διερευνήσουμε πώς μια μεταγενέστερη γενιά μεταφράζει ένα τόσο σημαδιακό γεγονός για το νησί (όπως ο σεισμός) και πώς διαχειρίζεται τα "υλικά" που έχει στα χέρια της (παλιές φωτογραφίες, διηγήσεις γονιών-παππούδων, αναμνήσεις από τις παιδικές μας εξορμήσεις στον χώρο) για να δημιουργήσει κάτι που να είναι ταυτόχρονα μοντέρνο και παραδοσιακό: ένα μεταμοντέρνο πανηγύρι!».

Η ιδέα του φεστιβάλ προέκυψε «από την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα link ανάμεσα στo σήμερα και στο παρελθόν του χωριού των προγόνων μας» λέει ο Φώτης Βαλλάτος.

Τι μπορεί να προσφέρει στην εμπειρία ενός τέτοιου φεστιβάλ το σκηνικό ενός εγκαταλελειμμένου χωριού;

«Το Saristra προσφέρει μια μοναδική βιωματική εμπειρία - έχει μουσική, έχει εκθέσεις, έχει μαθήματα γιόγκα, έχει workshops, έχει προβολές ταινιών, αλλά κυρίως έχει τη μαγεία της περιήγησης μέσα σε ένα τέτοιο μαγικό μέρος και την ανακάλυψης όλων αυτών των παράλληλων δράσεων στα ερείπια του εγκαταλελειμμένου χωριού. Αυτές τις τρεις ημέρες του φεστιβάλ το χωριό μοιάζει με ένα "στοιχειωμένο" θεματικό πάρκο που σε κάθε του σημείο κρύβει μια νέα έκπληξη».

«Τις τρεις ημέρες του φεστιβάλ το χωριό μοιάζει με ένα “στοιχειωμένο” θεματικό πάρκο που σε κάθε του σημείο κρύβει μια νέα έκπληξη»

Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι καλλιτέχνες που συνθέτουν το line-up του φεστιβάλ; Πώς θα περιγράφατε τη μουσική και γενικά καλλιτεχνική φιλοσοφία του Saristra;

«Η μουσική και καλλιτεχνική φιλοσοφία του Saristra σφυρηλατείται όλα αυτά τα επτά χρόνια, από τη γέννησή του μέχρι σήμερα, πάντα με βασικό άξονα την υψηλή αισθητική και το βλέμμα σε όλες τις πτυχές της εναλλακτικής σκηνής σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μουσικά το Saristra πάντα κινούνταν κυρίως στο φάσμα της κιθαριστικής μουσικής, αλλά από πέρυσι εγκαινιάσαμε και μια δεύτερη σκηνή σε μια μαγική τοποθεσία ανάμεσα στις ελιές (με χωμάτινο dancefloor!) και κάναμε ένα μεγάλο άνοιγμα στην ηλεκτρονική μουσική, το οποίο φέτος θα είναι ακόμα πιο έντονο και ουσιαστικό. Φέτος το πρόγραμμα έχει 30 καλλιτέχνες/μπάντες/djs, ανάμεσα εκ των οποίων ο Ian Svenonius (μια από τις σημαντικότερες μορφές της underground σκηνής της Αμερικής), οι ψυχεδελικοί Ιάπωνες Minami Deutsch με τη φήμη μιας από τις καλύτερες live μπάντες αυτή τη στιγμή στον κόσμο, ο Blaine L. Reininger -ο "θρυλικός" frontman των Tuxedomoon- και μερικές από τις σπουδαιότερες ελληνικές μπάντες και μουσικοί της κιθαριστικής και ηλεκτρονικής σκηνής».

Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσετε μια κορυφαία στιγμή της διοργάνωσης μέσα στα επτά χρόνια της, ποια θα ήταν αυτή;

«Μουσικά είναι πάρα πολλές - αλλά νομίζω η κορυφαία στιγμή κάθε χρονιάς είναι όταν βλέπεις τη γιαγιά σου που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει εκεί που γίνεται τώρα το φεστιβάλ να έρχεται στα 90 της ως θεατής, να κάθεται μέχρι τα μεσάνυχτα ακούγωντας post punk, dark electro και techno και να το απολαμβάνει!».

«Το Saristra έχει μουσική, εκθέσεις, μαθήματα γιόγκα, workshops, προβολές ταινιών, αλλά κυρίως έχει τη μαγεία της περιήγησης μέσα σε ένα τέτοιο μαγικό μέρος και την ανακάλυψης όλων αυτών των παράλληλων δράσεων στα ερείπια του εγκαταλελειμμένου χωριού».

Περισσότερα για το Saristra Festival 2019

Φέτος επιστρέφει εκλεκτικότερο και με ένα εκρηκτικό πολυσυλλεκτικό line-up. Με δυο σκηνές -την κεντρική πέτρινη σκηνή (Square Stage), που εστιάζει στον κιθαριστικό ήχο, και την πιο ηλεκτρονική («κρυμμένη» μέσα σε ένα απόκοσμο τοπίο στον ελαιώνα της περιοχής) Goat with Gold Teeth Stage- θα παρουσιάσει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ονόματα της ελληνικής ανεξάρτητης σκηνής, καθώς και μερικούς σπουδαίους καλεσμένους από το εξωτερικό. Ανάμεσα στα ονόματα του φετινού line-up οι Acid Baby Jesus, The Callas, Territroy, Jay Glass Dubs, Restive Plaggona και $OFT $KULL.

Επίσης στο παράλληλο εικαστικό πρόγραμμα του Saristra Festival, μεταξύ άλλων, ο street artist bleeps.gr θα δημιουργήσει έναν διαλεκτικό κόσμο παρεμβαίνοντας εικαστικά στο χώρο, η Χιλιανή ζωγράφος Daniela Montecinos θα μελετήσει την κίνηση των ζώων σαν οργανισμούς που βρίσκονται στο χωριό και το εξερευνούν, ενώ το εργαστήριο deDODE Fab Lab (Computational, Fabrication and Research Laboratory) θα παρέμβει στο κτίριο του πρώην καφενείου του χωριού.

Ανάμεσα στα ονόματα του φετινού line-up οι Acid Baby Jesus (φωτό), The Callas, Territroy, Jay Glass Dubs, Restive Plaggona και $OFT $KULL.

Στο κινηματογραφικό κομμάτι ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν είναι το ντοκιμαντέρ «Point Of No Return» για την ιστορική ηλιακή πτήση Solar Impulse και το «λπ-μία ταινία για την Λένα Πλάτωνος», το ντοκιμαντέρ του Χρήστου Πέτρου για μία από τις πιο ιδιαίτερες μουσικούς της Ελλάδας. Ειδική προβολή θα γίνει των ταινιών μικρού μήκους του Κεφαλονίτη σκηνοθέτη, Βασίλη Κεκάτου, διοργανωτή του SeaNema Open Air Film Festival και πρώτου Έλληνα σκηνοθέτη που βραβεύτηκε με το Χρυσό Φοίνικα καλύτερης ταινίας μικρού μήκους του Φεστιβάλ Κανών.

Ταυτόχρονα η Μαρία Καραγεώργου, κινησιολόγος και χορεύτρια αργεντίνικου τανγκό, θα παραδώσει και τις τρεις βραδιές βιωματικό σεμινάριο με στόχο τη σύνδεση και την επικοινωνία στο ζευγάρι, ενώ η Ελίνα Κουρταλή (RYT Yoga Alliance USA), θα αναλάβει φέτος τα μαθήματα γιόγκα με αναφορές από διαφορετικές τεχνικές στις οποίες έχει εκπαιδευτεί στην Ασία.

«Θέλαμε να διερευνήσουμε πώς μια μεταγενέστερη γενιά μεταφράζει ένα τόσο σημαδιακό γεγονός για το νησί (όπως ο σεισμός) και πώς διαχειρίζεται τα «υλικά» που έχει στα χέρια της (παλιές φωτογραφίες, διηγήσεις γονιών-παππούδων, αναμνήσεις από τις παιδικές μας εξορμήσεις στον χώρο) για να δημιουργήσει κάτι που να είναι ταυτόχρονα μοντέρνο και παραδοσιακό».

Info

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ και το πλήρες πρόγραμμά του θα βρείτε στο saristrafestival.gr

Δείτε το βίντεο για το Saristra Festival 2018:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS