«2018’s Hottest New Café Openings Across the Globe». Έτσι τιτλοφορείται η κατάταξη του ταξιδιωτικού οδηγού Venue Report, που συμπεριέλαβε το Ύψιλον στην μακριά λίστα των 85 καινούργιων καφέ ανά τον κόσμο μέσα στη χρονιά που σιγά σιγά τελειώνει, και μάλιστα στην τρίτη θέση.

Στο χάνι ενός αιώνα, ένας νέος χώρος καλλιτεχνικής ποικιλότητας, ψυχαγωγίας και πολιτισμού, ήρθε και τάραξε την κονιορτοποιημένη λογική της εστίασης των προηγούμενων χρόνων στη Θεσσαλονίκη, μετατρέποντας το παλιό Κύρτσι Χαν στην έδρα μιας ανήσυχης κοινότητας του σήμερα: της κοινότητας του Ύψιλον.

Ένας πανέμορφος χώρος που δημιουργήθηκε με μεράκι σε ένα παλιό νεοκλασικό στην οδό Εδέσσης, στα Άνω Λαδάδικα.

Στα 150 χρόνια ζωής του ο χώρος έχει διατεθεί για πολλές χρήσεις. Σε αυτές έρχεται να προστεθεί με το Ύψιλον το φαγητό, ο καφές, το μπαρ, ένα πωλητήριο και τα working spaces του 1ου ορόφου.

Η ιδέα ανήκει σε έξι νέους ανθρώπους που ένωσαν τις δυνάμεις για να φέρουν κάτι διαφορετικό στην πόλη.

Το Ύψιλον στεγάζεται στο νεοκλασικό Κύρτση στην οδό Εδέσσης 5 και από σήμερα σας υποδέχεται για καφέ και ποτό. Το μενού θα προστεθεί στις υπηρεσίες του στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Κάτι διαφορετικό στην εστίαση της Θεσσαλονίκης

Μια εκ των ιδιοκτητών του Ύψιλον είναι η Κατερίνα Μάμαλη. Όπως εξηγεί στο thestival.gr, μια παρέα νέων ανθρώπων που ασχολούνταν με τις τέχνες και το θέατρο αποφάσισε ότι μπορεί να περάσει αυτό που θέλει μέσα από ένα μαγαζί που θα προσφέρει καφέ, φαγητό και ποτό.

«Θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Αποφασίσαμε να ανοίξουμε κάτι που θα αφορά την εστίαση γιατί πιστεύουμε ότι μπορείς και μέσα από αυτό να προάγεις πολιτισμό. Από τη μουσική μέχρι το ποτό. Δεν θέλουμε να είμαστε ένα κλασσικό καφέ ή μπαρ», τονίζει.

Και όντως δεν θα είναι. Στο ισόγειο του κτιρίου όπου θα στεγάζεται το Ύψιλον θα μπορεί κανείς να πιει τον καφέ του ή να απολαύσει το φαγητό του. Αργότερα το βράδυ θα μπορεί να πιεί ποτό ή κοκτέιλ, ενώ στο πρόγραμμα θα ενταχθεί και η διοργάνωση performances και live μουσικών βραδιών.

Το design και η διακόσμηση διαφέρει από άλλα καταστήματα του είδους, με την ατμόσφαιρα του κτιρίου να συμβάλλει σε αυτό. Αν νομίζετε ότι o χώρος του καφέ-μπαρ κατακλύζεται από τραπεζοκαθίσματα και σταντ κάνετε λάθος. Το Ύψιλον σας επιφυλάσσει εκπλήξεις με δίχτυα αλλά και σωλήνες, τους οποίους οι ιδιοκτήτες βάφτισαν χαριτολογώντας εναλλακτικούς τρόπους φλέρτ.

Το logo του μαγαζιού θυμίζει πετεινό ωστόσο δεν είναι ακριβώς αυτό. Δεν έχει φύλο σκόπιμα. «Το αφήσαμε έτσι, να θυμίζει κόκορα, όμως φοράει τακούνια. Θέλαμε να είναι κάτι άφυλο. Να το βλέπει κάποιος και να σκέφτεται το δικό του ήρωα. Γι αυτό επιλέξαμε και ένα γράμμα για την ονομασία του μαγαζιού»,  αναφέρει η Κατερίνα στο thestival.gr.

Εκτός από καφέ, ποτό και φαγητό στο ισόγειο του κτιρίου θα μπορείτε να βρείτε και ένα πωλητήριο, κυρίως με είδη διακόσμησης. Στα θετικά του Ύψιλον συγκαταλέγεται και η τουαλέτα για άτομα με αναπηρίες. Στον 1ο όροφο θα στεγάζονται γραφεία. Εκεί θα βρίσκουν τον χώρο τους όσοι επιθυμούν να συνεργαστούν με το Ύψιλον και όχι μόνο, για διάφορα πρότζεκτ. 

Η ιστορία του κτιρίου

Το νεοκλασικό της οδου Εδέσσης χτίστηκε το 1868 και άνηκε στον πλούσιο επιχειρηματία Κύρτση, το όνομα του οποίου έχει δοθεί και στην στοά που βρίσκεται στην πλευρά του κτιρίου επί της Βίκτωρος Ουγκό.

Αρχικά λειτούργησε ως χάνι όπως κι άλλα πολλά κτίρια της περιοχής ενώ είναι από τα κτίρια που επέζησε της μεγάλη φωτιάς του 1917 και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα νεότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης.

Στα περίπου 150 χρόνια που στέκεται στην οδό Εδέσσης έχει αλλάξει πολλές χρήσεις. Πλέον εκεί στεγάζεται το Ύψιλον.

*Info

Οδός: Εδέσσης 5

Τηλέφωνο: 697 336 7744

FB: Ypsilon

 

Πηγή: thestival.gr και parallaximag.gr

TAGS